Μενού
Vakalopoulos
Φωτογραφία: Thalia Kalafata
  • Α-
  • Α+

Επανακυκλοφόρησε τη Δευτέρα, το έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου «Η Γραμμή του Ορίζοντος» από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ, και η αναγνωστική κοινότητα γιορτάζει την επιστροφή του στα βιβλιοπωλεία. 

«Η Γραμμή του Ορίζοντος» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1991 κι ύστερα από την εξάντληση του συνόλου των αντιτύπων του βιβλίου, κατέληξε να πωλείται σε μυθικές τιμές, προορισμένο αυστηρά για συλλέκτες, καθώς όποιος έβρισκε το συγκεκριμένο ανάγνωσμα - φυσικά μεταχειρισμένο -, θα έπρεπε να πληρώσει ένα διόλου εύλογο τίμημα για να το αποκτήσει.

Όπως μας λέει ο κος Γιώργος Τρίγκας, Υπεύθυνος Επικοινωνίας των εκδόσεων ΕΣΤΙΑ, το εγχείρημα της επανέκδοσης του έργου του Βακαλόπουλου δεν ήταν δύσκολο για τον εκδοτικό οίκο. 

«Η καθυστέρηση στην επανακυκλοφόρηση του έργου, οφειλόταν σε καθαρά διαδικαστικά ζητήματα του κληρονόμου του, ο οποίος τώρα μόνο, μπόρεσε δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η η επανέκδοση» δηλώνει.

«Ξαναδιαβάζοντας τα βιβλία του Χρήστου Βακαλόπουλου, καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους κατέλαβε ιδιαίτερη θέση στον εκδοτικό χώρο.

Χάραξε έναν δικό του δρόμο προς την αυτογνωσία, σε μια εποχή μετάβασης και αλλαγών σε πολιτισμικό, σε πολιτικό και γενικότερα σε υπαρξιακό επίπεδο.» απαντά ο κος Τρίγκας σε ερώτηση σχετικά με την σημασία του έργου του Βακαλόπουλου σήμερα.

«Με επίκεντρο την παρατήρηση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων συνομίλησε με πολλά φλέγοντα ζητήματα, ερμηνεύοντάς τα μέσα από μια βιωμένη, πολύ προσωπική και ονειρική ματιά. Και φυσικά, ο ολοζώντανος, αυθεντικός, ελληνικός λόγος του, ένα στοιχείο που σπανίζει σήμερα». υπογραμμίζει και προσθέτει: 

«Ο Βακαλόπουλος έγραψε χθες σε μια γλώσσα του αύριο». 

vakalopoulos
Χρήστος Βακαλόπουλος | Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ

Η σημασία του έργου του Χρήστου Βακαλόπουλου για τη νέα γενιά

«Το έργο του Βακαλόπουλου, θεωρητικό και λογοτεχνικό, μπορεί να ωθήσει την νέα γενιά σε δημιουργικές αναζητήσεις, γιατί υπερβαίνει τους φραγμούς και τα όρια των αναγνώσεων που επιβάλλει πολλές φορές ένα αρχαϊκού τύπου παρελθόν. Κι αυτό προϋποθέτει, όπως ο ίδιος κάνει στα βιβλία του, κριτική ικανότητα, καλλιέργεια πολυσχιδή και αισθητικό κριτήριο» αναφέρει ο Κος Τρίγκας όσον αφορά τη σύνδεση της νέας γενιάς με το έργο του.

«Ο Χρήστος Βακαλόπουλος έβαλε μια ψηφίδα εντελώς προσωπική στον νεοελληνικό πολιτισμό». 

Πράγματι η νέα γενιά διαβάζει και μελετάει Χρήστο Βακαλόπουλο. «Η Γραμμή του Ορίζοντος» ανέβηκε πριν ένα μήνα, στη Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του αριστούχου του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Γιώργου Παύλου.

Το 2021, το ίδιο έργο, είχε παρουσιαστεί στην Κάμιρο, σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη

Το πνεύμα αλλά και τα ζητήματα που θίγει ο Βακαλόπουλος είναι πάντοτε επίκαιρα, ενώ η γραφή και το σαρκαστικό ύφος του χαράζουν τη δική τους πορεία και θέση στο χρόνο. 

Πέρα από τη «Γραμμή του ορίζοντος», περιμένουμε ακόμα από τις εκδόσεις τα βιβλία «Πτυχιούχοι», «Υπόθεση μπεστ-σέλερ» και «Νέες αθηναϊκές ιστορίες», καθώς και τις συλλογές δοκιμίων «Η ονειρική υφή της πραγματικότητας» και «Από το χάος στο χαρτί».

Ένα ανήσυχο πνεύμα

Ο Χρήστος Βακαλόπουλος εκτός από τη συγγραφή, ασχολήθηκε με πάθος με το σινεμά και σκηνοθέτησε τις ταινίες «Ολγα Ρόμπαρντς» (1989) ή το «Παρακαλώ, γυναίκες μην κλαίτε» (1992, με τον Σταύρο Τσιώλη). 

Η ταινία «Παρακαλώ, γυναίκες μην κλαίτε» έλαβε το Βραβείο Σεναρίου και Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Αρθρογραφούσε επίσης σε περιοδικά και ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός.

«Play it Again Χρήστο» 

Αξίζει να παραθέσουμε το ντοκιμαντέρ - αφιέρωμα (2007) του κινηματογραφιστή Σταύρου Καπλανίδη, που καταγράφει το σύμπαν του Βακαλόπουλου και συστήνει στο κοινό το μαχητικό και οξυδερκές του πνεύμα. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA