Μενού
Το_βαρύ_πεπόνι Γώγου Χρυσομάλλης
Το βαρύ πεπόνι | Wikipedia
  • Α-
  • Α+

Η καριέρα της Κατερίνας Γώγου στον κινηματογράφο συνδυάστηκε με την άνθιση του εγχώριου σινεμά στη χώρα μας, στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, όταν και συμμετείχε σε μεγάλες επιτυχίες που συνήθως είχαν την υπογραφή του Φίνου. 

Ωστόσο και στη συνέχεια κατέγραψε συμμετοχές σε ταινίες - κυρίως υπό την καθοδήγηση του συζύγου της Παύλου Τάσιου - που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον ελληνικό κινηματογράφο. παρουσίες σε ταινίες όπως το Βαρύ Πεπόνι αλλά και η Παραγγελιά, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές του 1980, «έβγαλαν» στο πανί μία διαφορετική Γώγου από εκείνη που είχε συνηθίσει ο θεατής.

Δεν είναι αλλάξει η ηθοποιός αλλά η ίδια ως άνθρωπος. Όπως μπορείτε να δείτε και στο αφιέρωμα του Reader με αφορμή την επέτειο του θανάτου της, η Κατερίνα Γώγου ήταν κάτι παραπάνω, κάτι πολύ μεγαλύτερο, από το κορίτσι που εμφανιζόταν στις ταινίες.

Βραβείο για τη Γώγου

Με τη συμμετοχή της στην ταινία του 1977, «Το βαρύ πεπόνι» η Κατερίνα Γώγου κατάφερε να αποσπάσει και το βραβείο Θεσσαλονίκης για την καλύτερη ερμηνεία. Για την ακρίβεια η συγκεκριμένη ταινία απέσπασε συνολικά 6 βραβεία καθώς πήρε ακόμη τα καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας (Μίμης Χρυσομάλλης, Αντώνης Αντωνίου) και το βραβείο κριτικών κινηματογράφου.

Αλλά και από το κοινό είχε ευρεία αποδοχή για τα δεδομένα της εποχής της και έκοψε 80.000 εισιτήρια.

Η ταινία, με κοινωνική σάτιρα αναφέρεται στον οικονομικό μαρασμό της ελληνικής επαρχίας, την αστυφιλία και τη δυσκολία επιβίωσης στην Αθήνα για το μέσο εργαζόμενο που οδηγεί στη συγκρότηση συνδικάτων. Πέρα αυτών τονίζει την αναγκαιότητα κάθε πολίτης, μορφωμένος ή μη, να συνειδητοποιήσει τα δικαιώματα και τις ευθύνες που του αναλογούν και να προσαρμόζει ανάλογα τις φιλοδοξίες του.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η ταινία με πρωταγωνιστές τους Μίμη Χρυσομάλλη, Κατερίνα Γώγου, Αντώνη Αντωνίου και Λήδα Πρωτοψάλτη υπάρχει διαθέσιμη στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX.

Η υπόθεση της ταινίας

Ο Μίμης μετοικεί στην Αθήνα και προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή του με τα ελάχιστα χρήματα που αποκόμισε από μια αναγκαστική απαλλοτρίωση. Παντρεύεται την Τούλα και ζει μαζί της σε ένα μίζερο υπόγειο. Η σχέση του ζευγαριού δοκιμάζεται, καθώς ο κεντρικός ήρωας συνειδητοποιεί ότι, ενώ έφυγε από το χωριό του για να μην καταλήξει γκαρσόνι, η ζωή στην πρωτεύουσα τον αναγκάζει να γίνει αυτό που προσπάθησε να αποφύγει. 

Πρωταγωνιστούν: Μίμης Χρυσομάλλης, Κατερίνα Γώγου, Αντώνης Αντωνίου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Κώστας Μεσσάρης, Γιώργος Ματθαίος, Γιώργος Κυρίτσης, Μενέλαος Ντάφλος, Μερόπη Ιωαννίδου, Νίκος Κατωμέρης, Φοίβος Κωνσταντινίδης, Κώστας Σταυρινουδάκης, Χάρης Καστανιάς, Βασίλης Μίλερ

Σκηνοθεσία: Παύλος Τάσιος

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA