Τον Νοέμβριο του 1952 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους η ελληνική ταινία των Ασημακόπουλου, Τσιφόρου «Ο Πύργος των Ιπποτών». Στο καστ συμμετείχαν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Ντίνος Ηλιόπουλος και η Σμάρω Στεφανίδου. Μάλιστα στη συγκεκριμένη ταινία έκανε επανεμφάνιση στον κινηματογράφο, μετά από 20 χρόνια, ο Πέτρος Κυριακού. Για την ακρίβεια αυτή ήταν η πρώτη ομιλούσα ταινία στην οποία συμμετείχε.
Ωστόσο, υπήρχε και μία ακόμη πρωτιά. Σε έναν μικρό χαρακτηριστικό ρόλο, με την ντοπολαλιά που τον απογείωσε στη συνέχεια, εμφανίζεται και ο Κώστας Χατζηχρήστος. Είναι το ντεμπούτο του στο ελληνικό σινεμά και η αρχή μιας τεράστιας καριέρας.
Ο «Πύργος των Ιπποτών» ή «Λαός και Αριστοκράτες» όπως ήταν ο τίτλος του όταν επανεκδόθηκε, έκοψε 109.701 εισιτήρια και βρέθηκε στην 4η θέση ανάμεσα σε 22 ελληνικές ταινίες της σεζόν.
Κώστας Χατζηχρήστος: Η πορεία του στον κινηματογράφο
Σύμφωνα με το αρχείο της Finos Film, η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Κώστα Χατζηχρήστου έγινε το 1952 στην ταινία «Ο Πύργος Των Ιπποτών» ενώ λίγα χρόνια αργότερα ξεκινά τη συνεργασία του με την Φίνος Φιλμ με την ταινία «Γκόλφω» (1955) σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Την ίδια χρονιά μεταφέρει στον κινηματογράφο την περσόνα του επαρχιώτη Θύμιου, στο φιλμ «Πιάσαμε την Καλή» (1955) του Γιάννη Τριανταφύλλη δίπλα στη Γεωργία Βασιλειάδου. Τον αρχετυπικό αυτό ρόλο θα επαναλάβει σε αμέτρητες ταινίες όπως «Τα Κοθώνια του Συντάγματος» (1956), «Ο Θύμιος τά ‘κανε Θάλασσα» (1959), «Ο Θύμιος τά ‘χει 400» (1960), «Ο Θύμιος στη Χώρα του Στριπτήζ» (1963), «Σήκω Χόρεψε Συρτάκι» (1967), «Ο Τυχεράκιας» (1968), «Κακός, Ψυχρός κι Ανάποδος» (1969), «Θύμιος Εναντίον Τσίτσιου» (1971) και «Άγριες Κότες» (1981).
Στην παραγωγική του κινηματογραφική διαδρομή που μετρά πάνω από 75 ταινίες δεν έλλειψαν και τα βουκολικά έργα («Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας», «Μαρία η Πενταγιώτισσα», «Γερακίνα», «Σαρακατσάνισσα»), οι ταινίες που του έδιναν ευκαιρία να θυμάται τα χρόνια που σχεδίαζε να γίνει στρατιωτικός («Ο Μιχαλιός του 14ου Συντάγματος», «Ένας Ζόρικος Δεκανέας», «Καπετάνιος για Κλάματα», «Θαλασσόλυκος»), αλλά και μερικά μελοδράματα («Κάλιο Αργά Παρά Ποτέ», «Μανούλα Θέλω να Ζήσεις», «Αντίο ζωή», «Πεζοδρόμιο»).
Το σίγουρο είναι οι ρόλοι που ερμήνευσε για τη Φίνος Φιλμ ανήκουν στο πάνθεον των ερμηνειών που έχει αφήσει ως παρακαταθήκη. Μετά την «Αστέρω» σαρώνει σε δύο ταινίες του Αλέκου Σακελλάριου, αφενός ως τετραπέρατος ψεύτικος αστυφύλακας στον «Ηλία του 16ου» (1959) και την επόμενη χρονιά ως φοβισμένος επαρχιώτης στο «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» (1960) πλάι στον Ντίνο Ηλιόπουλο. Ακολουθούν τρεις ταινίες με τον Γιάννη Δαλιανίδη όπου ο Κώστας Χατζηχρήστος γίνεται «Ο Σκληρός Άνδρας» (1961) δίπλα στη Μάρθα Βούρτση και τη Μάρθα Καραγιάννη, παίζει διπλό ρόλο στον «Δήμο από τα Τρίκαλα» (1962) και σαρώνει στους «Κληρονόμους» (1964) σε ένα τρομερό «καρέ» με τη Μάρθα Καραγιάννη, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Κώστα Βουτσά.
Στην περίοδο της μεγάλης ακμής του, επέκτεινε τη δραστηριότητά του και στο χώρο της σκηνοθεσίας, αναλαμβάνοντας πολλές φορές και την παραγωγή (μαζί με τον αδελφό του Δήμο), ενώ πάντα κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Από τις δικές του παραγωγές παραμένει αξεπέραστη επιτυχία η κινηματογραφική μεταφορά της θεατρικής επιτυχίας «Της Κακομοίρας» ή «Ο Μπακαλόγατος» (1963) σε σκηνοθεσία του Ντίνου Κατσουρίδη ενώ η φιλόδοξη κωμωδία του Σωκράτη Καψάσκη «Ο Ταυρομάχος Προχωρεί» (1963), με γυρίσματα την Ευρώπη παραλίγο να του φέρει οικονομική καταστροφή. Τη δική του σκηνοθετική υπογραφή έχουν οι ταινίες «Ποιος θα Πληρώσει το Μάρμαρο (1956), «Ο Ταξιτζής» (1962), «Ο Θύμιος στη Χώρα του Στριπτήζ» (1963), «Ο Θαλασσόλυκος» (1964) και «Ένα Μπουζούκι Αλλιώτικο από τ’ Άλλα» (1970), ενώ μαζί με τον Απόστολο Τεγόπουλο συν-σκηνοθέτησε τις ταινίες «Καπετάνιος για Κλάματα» (1961), «Το Παιδί της Πιάτσας» (1961) και «Ο Μιχαλιός του 14ου Συντάγματος» (1962).
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Κώστας Χατζηχρήστος έκανε ελάχιστες κινηματογραφικές εμφανίσεις και σταδιακά αποσύρθηκε πλήρως. Μετά από μακρά περίοδο απουσίας έκανε την τελευταία του εμφάνιση το 2001 με ένα μικρό ρόλο στο φιλμ «Αλέξανδρος και Αϊσέ» του Δημήτρη Κολλάτου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.