Μενού
Μάγκι Σμιθ
Μάγκι Σμιθ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 89 ετών η σπουδαία ηθοποιός Μάγκι Σμιθ. Ένας από τους ρόλους για τους οποίους αγαπήθηκε από το κοινό ήταν αυτός της δασκάλας του Χάρι Πότερ στο διάσημο κινηματογραφικό franchise, αλλά και στη σειρά «Downton Abbey».

Τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου της ανακοίνωσαν, σύμφωνα με το BBC, οι δύο γιοι της ηθοποιού μέσω της ακόλουθης ανακοίνωσης:

«Με μεγάλη λύπη πρέπει να ανακοινώσουμε τον θάνατο της "Dame" Μάγκι Σμιθ.

Πέθανε με ηρεμία στο νοσοκομείο νωρίς σήμερα το πρωί, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου. Μία γυναίκα που προστάτευε την προσωπική της ζωή, ήταν με φίλους και οικογένεια στο τέλος. Αφήνει πίσω της δύο γιους και πέντε εγγόνια, όλοι συντετριμμένοι από την απώλεια της εξαιρετικής μητέρας και της γιαγιάς τους .

Θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να ευχαριστήσουμε το υπέροχο προσωπικό του Νοσοκομείου Chelsea and Westminster για τη φροντίδα και την αμέριστη καλοσύνη τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της.

Σας ευχαριστούμε για όλα τα ευγενικά μηνύματα και την υποστήριξή σας και σας ζητάμε να σεβαστείτε τις ιδιωτικές στιγμές μας αυτή τη στιγμή».

Ποια ήταν η Μάγκι Σμιθ

Η Μάγκι Σμιθ ήταν μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της Μεγάλης Βρετανίας με μια επιτυχημένη καριέρα που διήρκησε περισσότερα από 60 χρόνια, έχοντας παίξει σε σηγμαντικές ταινίες του κινηματογράφου, αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις.

Μάλιστα, είχε κερδίσει δύο βραβεία Όσκαρ, ένα βραβείο Τόνυ, επτά βραβεία BAFTA, δύο βραβεία Έμμυ, δύο Χρυσές Σφαίρες, δύο βραβεία Σωματείου Ηθοποιών κι ενός βραβείου Λόρενς Ολίβιε. 

Το 1990 τιμήθηκε από τη Βασίλισσα της Αγγλίας με τον ανώτερο τίτλο τιμής της Βρετανίας, «Dame» για την προσφορά της στην Τέχνη.

Η Μάγκι Σμιθ γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1934 στο Λονδίνο και ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι το 1952, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο στο Μπρόντγουεϊ στο New Faces of '56. 

Την ίδια χρονιά είχε κάνει την παρθενική της εμφάνιση στον κινηματογράφο, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα η Μάγκι Σμιθ είχε κάνει και το ντεμπούτο της στην τηλεόραση.

Ο πρώτος της μεγάλος κινηματογραφικός ρόλος ήταν το 1965 στην ταινία «Οθέλλος» στο πλευρό του Λόρενς Ολίβιε για τον οποίο ήταν υποψήφια για Όσκαρ.

Υποψήφια για Όσκαρ ήταν και για την ερμηνεία της στις ταινίες «Ταξίδια με τη θεία μου» το 1972, «Δωμάτιο με θέα» το 1985 και «Γκόσφορντ Παρκ» το 2001, ενώ κέρδισε Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για το «The Prime of Miss Jean Brodie το 1969 και Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για το «California Suite» το 1978. Συνολικά έπαιξε σε περισσότερες από 50 ταινίες.

Παρά το γεγονός ότι η Μάγκι Σμιθ έχει παίξει σε πολλές κινηματογραφικές επιτυχίες, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς της ρόλους - στα πιο πρόσφατα χρόνια - για τον οποίο τη λάτρεψε το κοινό ήταν αυτός της Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ, της δασκάλας του Χάρι Πότερ στην ομώνυμη σειρά ταινιών.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την ερμηνεία της στον ρόλο της  Βασιλομήτορος Κοντέσας του Γκράντθαμ, Βάιολετ Κρόλεϊ στην επιτυχημένη σειρά «Downton Abbey», για τον οποίο τιμήθηκε με τρία βραβεία Έμμυ, ενώ ήταν υποψήφια δύο ακόμα φορές.

Σε συνέντευξή της στην Telegraph το 2014 για την ακόμα μεγαλύτερη φήμη που κέρδισε χάρη στη συμμετοχή της στη σειρά «Downton Abbey», η Μάγκι Σμιθ είχε εξομολογηθεί ότι δεν της είχε ξανασυμβεί το να την αναγνωρίζουν στον δρόμο. 

«Είναι η τηλεόραση που το κάνει αυτό. Ήταν απαίσιο. Μου αρέσει να περιφέρομαι μόνη μου και απλά δεν μπορούσα», είχε πει χαρακτηριστικά. «Δεν πηγαίνω σε μέρη και αν πάω, πρέπει να έχω σχεδόν πάντα έναν φίλο. Είναι πολύ δύσκολο όταν είσαι μόνος σου γιατί δεν μπορείς να ξεφύγεις».

«Είναι λίγο άσκοπο να συνεχίζεις μόνος σου»

Παντρεύτηκε δύο φορές, ενώ απέκτησε δύο γιους από τον πρώτο της γάμο με τον ηθοποιό, Ρόμπερτ Στίβενς. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1967 και την ίδια χρονιά απέκτησαν τον πρώτο τους γιο, ενώ δύο χρόνια αργότερα ήρθε στον κόσμο και ο δεύτερος. Ωστόσο, χώρισαν το 1975. 

Την ίδια χρονιά η Μάγκι Σμιθ παντρεύτηκε τον δραματουργό Μπέβερλι Κρος και έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατό του το 1998.

Μάλιστα, όταν το 2013 στην εκπομπή 60 Minutes είχε ερωτηθεί εάν νιώθει μοναξιά, η Μάγκι Σμιθ είχε απαντήσει: «δείχνει λίγο άσκοπο να συνεχίζεις μόνος σου και να μην έχεις κάποιον να το μοιραστείς».

Σε συνέντευξή της δε στην The Telegraph δεν είχε κρύψει ότι δούλευε για να κρατάει το μυαλό της απασχολημένο και να μην έχει το μυαλό της στην απώλεια.

«Λένε ότι φεύγει, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Απλώς γίνεται διαφορετικό. Είναι απαίσιο, αλλά τι κάνεις; Όταν δεν είσαι απασχολημένος, είσαι ακόμα πιο μόνος, πολύ περισσότερο. Μια γεμάτη μέρα κρατά το μυαλό σου μακριά από τον λόγο για τον οποίο είσαι μόνος, αλλά όταν αυτό σταματά, επικρατεί αυτή η εκκωφαντική σιωπή», είχε δηλώσει η Μάγκι Σμιθ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA