Μενού
xarokopou
Άρτεμις Κάστρου και Φούλα Αθανασοπούλου | Τύπος της εποχής
  • Α-
  • Α+

«Καημένε Αθανασόπουλε τι σού ‘μελε να πάθεις από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις», έγραφε ο ρεμπέτης Ιάκωβος Μοντανάρης λίγο καιρό μετά την αποκάλυψη του φρικτού εγκλήματος στου Χαροκόπου. Η αλήθεια είναι πως είναι από τις λίγες φορές που ένα τραγούδι θα μπορούσε από μόνο του να είναι ένα πλήρες... ρεπορτάζ. Αν βάζαμε μόνο τους στίχους από το περίφημο ρεμπέτικο πάλι θα είχατε μια πλήρη εικόνα του τι είχε συμβεί πριν από 92 χρόνια στην Αθήνα και κυρίως γιατί μετά από εννέα δεκαετίες αναφερόμαστε ακόμα στη συγκεκριμένη δολοφονία.

«Στου Χαροκόπου τα στενά μια μικροπαντρεμένη,
εσκότωσε τον άντρα της βρε η δαιμονισμένη»

Εκείνες τις ημέρες στην επικαιρότητα κυριαρχούσαν δυο γεγονότα. Το πρώτο ήταν η επίσκεψη στην Αθήνα του αδερφού του Ιάπωνα αυτοκράτορα, το δεύτερο ήταν οι διαδοχικοί σεισμοί στην Κόρινθο πολλοί από τους οποίους είχαν γίνει αισθητοί και στην πρωτεύουσα, προκαλώντας ανησυχία. Ξαφνικά, ωστόσο, η επικαιρότητα αλλάζει και, μάλιστα, με τρόπο φρικτό. Τρεις φίλοι που έκαναν βόλτα, παρατήρησαν στην κοίτη του Κηφισσού, κάτω από τη γέφυρα της Αγίας Τριάδος, δυο μεγάλα δέματα. Το εύρημα προφανώς και τους κίνησε την περιέργεια. Πήγαν μέχρι το σημείο που ήταν τα δέματα και άρχισαν να τα περιεργάζονταν. Λίγες στιγμές αργότερα, η φρίκη είχε αποκαλυφθεί.

Τα δέματα έκρυβαν μέσα τους το τεμαχισμένο πτώμα ενός άνδρα! Άμεσα ειδοποιήθηκε ένας χωροφύλακας που περνούσε από το σημείο τυχαία. Λίγο αργότερα η περιοχή είχε αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ενώ επί τόπου έφτασαν και δυο ιατροδικαστές. Η είδηση διαδόθηκε με την ταχύτητα της αστραπής και μαζεύτηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Η αγριότητα του εγκλήματος σόκαρε ακόμα και τους πιο ψύχραιμους. Το πτώμα έφερε τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι. Είχε εμφανή σημάδια βασανισμού. Οι δράστες επιχείρησαν να το κάψουν. Τελικά το τεμάχισαν και το πέταξαν στην κοίτη του ποταμού!

Κανένα στοιχείο δεν παρέπεμπε στην ταυτότητα του θύματος. Η αστυνομία έκανε έκκληση σε όσους είχαν ανθρώπους που αγνοούνταν να σπεύσουν για αναγνώριση. Τελικά, το πτώμα αναγνωρίστηκε. Άνηκε στον πλούσιο εργολάβο Δημήτρη Αθανασόπουλο με καταγωγή από το Γαρδίκι της Γορτυνίας, που κατοικούσε στην Καλλιθέα επί της οδού Θησέως 101. Το πτώμα αναγνώρισε ένας φίλος του Αθανασόπουλου και η επιβεβαίωση ήρθε από έναν γιατρό ο οποίος λίγο καιρό νωρίτερα είχε κάνει μια μικρή επέμβαση στο πόδι του άτυχου θύματος.

Και αφού οι αστυνομικοί βρήκαν σε ποιον άνηκε το πτώμα, έπρεπε να βρουν τώρα και ποιος ή μάλλον ποιοι τον σκότωσαν αφού ήταν σαφές πως οι δράστες ήταν τουλάχιστον δυο. Οι πρώτοι ύποπτοι ήταν ένας συνέταιρος του Αθανασόπουλου, ο Αναστάσιος Γυφτέας, ο γιατρός που έκανε την αναγνώριση και δυο γυναίκες, η δακτυλογράφος Δανάη Χατζηπαναγιώτου και η μητέρα της. Με την τετράδα αυτή φαίνεται πως διασκέδαζε ο Αθανασόπουλος πριν την εξαφάνισή του. Γρήγορα, ωστόσο, διαπιστώθηκε πως κανείς από αυτούς δεν είχε σχέση με το έγκλημα και οι έρευνες στράφηκαν άλλου.

Οι αστυνομικοί που ερευνούσαν την υπόθεση είχαν πολλές πληροφορίες πως η κατάσταση στο σπίτι του Αθανασόπουλου δεν ήταν και η καλύτερη. Έμαθαν πως το θύμα δεν ήταν και... υπόδειγμα οικογενειάρχη και αυτό προκαλούσε εντάσεις τόσο με τη σύζυγό του, Φούλα Κάστρου όσο και με την πεθερά του, Άρτεμις Κάστρου. Λεγόταν, μάλιστα, πως ο Αθανασόπουλος είχε ερωτική σχέση με την πεθερά του τόσο πριν όσο και μετά το γάμο του. Όταν οι αστυνομικοί ρώτησαν τις δυο γυναίκες γιατί δεν αναρωτήθηκαν που ήταν ο Αθανασόπουλος επί πέντε ημέρες εκείνες τους είπαν πως ήταν κάτι... συνηθισμένο και δεν ανησύχησαν. Αυτό, ωστόσο, δεν έπεισε τους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να ερευνούν το σπίτι της οικογένειας. Και τελικά έβγαλαν λαβράκι.

«Στον ύπνο που κοιμόντανε μάνα και θυγατέρα,
έβάλανε τον ανηψιό και του ‘ριξε τη μια σφαίρα»

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι αστυνομικοί εντόπισαν κηλίδες αίματος στην πίσω αυλή του σπιτιού, αλλά και ίχνη από ισχυρά καθαριστικά τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί κάτω από το διπλό κρεβάτι του ζευγαριού. Κομμάτια από σπάγκο του ίδιου χρώματος και της ίδιας ποιότητας με αυτά που ήταν δεμένα τα δέματα, βρέθηκαν στην κουζίνα αλλά και σε άλλα δωμάτια του σπιτιού. Όμοια χαρτιά με αυτά που είχαν τυλιχτεί τα τεμαχισμένα μέλη εντοπίστηκαν στην αποθήκη του σπιτιού. Η Άρτεμις Κάστρου έπεσε σε αντιφάσεις για έναν σπασμένο καθρέφτη. Το κυριότερο, ωστόσο, ήταν πως βρέθηκαν τα ρούχα του Αθανασόπουλου και ήταν άθικτα. Ούτε αίματα είχαν πάνω τους, ούτε τίποτα κάτι που πρακτικά σήμαινε πως ο εργολάβος κοιμόταν όταν δολοφονήθηκε. Όλα έδειχναν πως ήταν ζήτημα χρόνου οι δυο γυναίκες να «σπάσουν». Και έτσι έγινε. Οι δυο γυναίκες ομολόγησαν και περιέγραψαν βήμα – βήμα τα όσα φρικτά έγιναν.

Ξημερώματα της 4ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα όσα είπαν, ο Αθανασόπουλος γύρισε σπίτι του μεθυσμένος και βίασε τη σύζυγό του. Εκείνη ενημέρωσε τη μητέρα της και αυτή με τη σειρά της έπιασε τον 17χρονο ξάδερφό της Δημήτρη Μοσκιό (ένα άτομο που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα) και αφού τον ενημέρωσε για τα όσα τραβούσαν από τον Αθανασόπουλο, τον «πότισε» με ούζο και τον έστειλε να τον δολοφονήσει την ώρα που ο εργολάβος κοιμόταν.

Ο Μοσκιός τον πυροβόλησε δυο φορές στο κεφάλι. Ο Αθανασόπουλος, ωστόσο, δεν πέθανε αμέσως και έτσι ο Μοσκιός και η οικιακή βοηθός της οικογένειας τον στραγγάλισαν. Στη συνέχεια η δυο μετέφεραν το πτώμα στο μπάνιο και εκεί η πεθερά τον μαχαίρωσε πολλές φορές προκειμένου να σιγουρευτεί ότι πέθανε! Στη συνέχεια έβαλαν το πτώμα του εργολάβου σε μια σκάφη και επιχείρησαν να το κάψουν. Η έντονη μυρωδιά, ωστόσο, και ο καπνός, τους έκανε να αλλάξουν σχέδια υπό τον φόβο να τους πάρει χαμπάρι η γειτονιά. Όλη αυτή την ώρα η Φούλα παρακολουθούσε το τι γινόταν και παράλληλα είχε το νου της στο να μην ξυπνήσουν τα τρία παιδιά της.

Άφησαν το πτώμα εκεί για 37 ώρες μέχρι να αποφασίσουν τι θα το κάνουν. Την λύση έδωσε τελικά ο Σπύρος Μεγαλόπουλος, ο εραστής της πεθερας, ο οποίος πρότεινε να τεμαχίσουν το πτώμα και να το πετάξουν οπουδήποτε αρκεί να είναι μακριά από το σπίτι. Ο Μεγαλόπουλος μαζί με την οικιακή βοηθό τεμάχισαν το πτώμα και στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός ξαδέρφου του και ενός ακόμα ατόμου που είχε ένα κάρο το μετέφεραν και το πέταξαν στην κοίτη του Κηφισσού!

Οι επτά κατηγορούμενοι (Δημήτριος Μοσκιός, Άρτεμις Κάστρου, Σοφία Αθανασοπούλου, Ιωάννα Μπέλλου, Σπυρίδωνας Μαγουλόπουλος, Αν. Μαγουλόπουλος και Γεώργιος Κορναράκης) παραπέμφθηκαν σε δίκη. Η σύζυγος και η πεθερά καταδικάστηκαν σε θάνατο. Η ποινή δεν εκτελέστηκε ποτέ. Οι δυο γυναίκες αποφυλακίστηκαν λίγα χρόνια μετά βάσει ενός διατάγματος «περί αποσυμφορήσεως των φυλακών», που εξέδωσε η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου. Λέγεται πως η Φούλα είχε «μαγεύσει» με την ομορφιά της τον διευθυντή των φυλακών ο οποίος ήταν συγγενής του Τσολακογλου και είχε δώσει στις δυο γυναίκες προνόμια που λίγες είχαν μέσα στη φυλακή. Τελικά, η Άρτεμις Κάστρου πέθανε το 1956, ενώ η Φούλα έκανε δεύτερο γάμο και απεβίωσε το 1976.

Ο Μοσκιός καταδικάστηκε σε 20ετή φυλάκιση, καθώς διαγνώσθηκε ότι έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα. Πέθανε μέσα στις φυλακές το 1936. Η οικιακή βοηθός καταδικάστηκε σε ισόβια αλλά αποφυλακίστηκε μετά από 18 χρόνια. Παντρεύτηκε κι έκανε οικογένεια. Ο Σπύρος Μαγουλόπουλος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 μηνών, ενώ οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA