Μενού
madrid2004
Τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Είναι η ημέρα που η Ευρώπη έζησε τον εφιάλτη των «Δίδυμων Πύργων» σε δικό της έδαφος. Δέκα βόμβες σε τέσσερα τρένα γεμάτα επιβάτες προκάλεσαν το θάνατο 191 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 2.000! Η πολλαπλή βομβιστική επίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της πρωτεύουσας της Ισπανίας, της Μαδρίτης στις 11 Μαρτίου 2004, είναι η χειρότερη που σημειώθηκε ποτέ στη Γηραιά Ήπειρο.

Η «11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης»

Οι φονικές επιθέσεις έλαβαν χώρα τρεις μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία και δυόμιση χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δικαστική έρευνα απεφάνθη ότι τα γεγονότα συνέβησαν με την εξής σειρά:

Τα τέσσερα τρένα αναχώρησαν από την Αλκαλά ντε Ενάρες ανάμεσα στις 07:01 και 07:14. Οι εκρήξεις συνέβησαν ανάμεσα στις 07:37 και 07:40, όπως περιγράφονται παρακάτω (η ώρα είναι η τοπική ώρα, UTC +1):

Σταθμός Ατότσα (αριθμός τρένου 21431) – Τρεις βόμβες εξερράγησαν. Με βάση το βίντεο που καταγράφηκε από το σύστημα ασφαλείας του σταθμού, η πρώτη βόμβα εξερράγη στις 07:37 και άλλες δύο μέσα σε τέσσερα δευτερόλεπτα στις 07:38.

Σταθμός Ελ Πόθο δελ Τίο Ραϊμούντο (αριθμός τρένου 21435) – Περίπου στις 07:38, καθώς το τρένο άρχισε να απομακρύνεται από το σταθμό δύο βόμβες εξερράγησαν σε διαφορετικά βαγόνια.

Σταθμός Σάντα Εουχένια (αριθμός τρένου 21713) – Μια βόμβα εξερράγη στις 07:38.

Κάγιε Τέγιεθ (αριθμός τρένου 17305), περίπου 800 μέτρα από τον σταθμό Ατότσα – Τέσσερις βόμβες εξερράγησαν σε διαφορετικά βαγόνια περίπου στις 07:39.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι όλες οι εκρήξεις προκλήθηκαν από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι ήταν κρυμμένοι σε σακίδια, πάνω στα τρένα. Οι τρομοκράτες φαίνεται ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο τον σταθμό της Ατότσα στη Μαδρίτη. Οι βόμβες που πυροδοτήθηκαν στα τρένα κοντά στους σταθμούς Ελ Πόθο και Σάντα Εουχένια, πιθανότατα εκεί λόγω των καθυστερήσεων των αμαξοστοιχιών στο δρόμο τους για τον σταθμό Ατότσα. Τρεις άλλες βόμβες δεν πυροδοτήθηκαν, παρά το γεγονός ότι είχαν προγραμματιστεί και βρέθηκαν αργότερα άθικτες.

Αρχικά το μακελειό θεωρήθηκε έργο της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA με τον τότε πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Μαρί Αθνάρ να κατηγορεί τους Βάσκους χωρίς να έχει στα χέρια του κάποια στοιχεία (πολλοί λένε πως η εμμονή του αυτή, του στοίχισε τελικά την ήττα στις εκλογές). Η Αλ Κάιντα, ωστόσο, ήταν αυτή που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό τονίζοντας πως η Ισπανία είναι ένας από τους πυλώνες της συμμαχίας των Σταυροφόρων κατά του Ιράκ. Η Ισπανία εκείνη την εποχή είχε στείλει στο Ιράκ περίπου 1.400 στρατιώτες, στρατιωτικά οχήματα και όπλα. Λίγο καιρό μετά τις φονικές επιθέσεις η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των σοσιαλιστών, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, απέσυρε όλες τις ισπανικές δυνάμεις από το Ιράκ.

Στις 14 Μαρτίου 2004, ο Αμπού Ντουτζάνα αλ-Αφγκάνι, ένας φερόμενος ως ομιλητής της αλ-Κάιντα στην Ευρώπη, ανέλαβε μέσω βιντεοκασέτας την ευθύνη για τις επιθέσεις. Οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μια ομάδα Μαροκινών, Σύριων και Αλγερινών Μουσουλμάνων μαζί με δύο πληροφοριοδότης της πολιτοφυλακής και της αστυνομίας ήταν ύποπτοι για την επίθεση. Στις 11 Απριλίου 2006, ο δικαστής Χουάν δελ Όλμο κατηγόρησε 29 υπόπτους για τη συμμετοχή τους στις επιθέσεις. Τον Αύγουστο του 2007, η αλ-Κάιντα δήλωσε «περήφανη» για την επίθεση.

Κάθε χρόνο, η 11η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στα θύματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και τις οικογένειές τους. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Δίκτυο των Οργανώσεων των Θυμάτων της Τρομοκρατίας (NAVT), η οποία υιοθετήθηκε με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Τι φρίκη! Τι φρίκη!»

Το πρωινό της Πέμπτης 11 Μαρτίου του 2004, ήταν ένα ακόμα συνηθισμένο πρωινό, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, τη Μαδρίτη. Οι άνθρωποι πήγαιναν στις δουλειές τους. Άλλοι χωρις να μιλάνε, άλλοι ακούγοντας μουσική, άλλοι διαβάζοντας και άλλοι συνομιλώντας με φίλους και γνωστούς. Όλα έμοιαζαν τόσο ίδια. Τόσο συνηθισμένα. Μέχρι που το ρολόι έδειξε 7:39 το πρωί. «Ήμουν στο τρένο, πηγαίνοντας στη δουλειά μου όπως κάθε πρωί. Άκουσα τις εκρήξεις. Νόμιζα πως το τρένο χτύπησε κάπου. Είδα το βαγόνι πίσω μας να διαλύεται σε χίλια κομμάτια. Όσοι μπόρεσαν πετάχτηκαν έξω τρέχοντας. Ο τόπος γέμισε τραυματίες. Έμεινα για να βοηθήσω. Προσπαθούσα να απεγκλωβίσω όσους μπορούσα. Γινόταν χαμός. Κρατούσα μια κοπέλα στα χέρια μου. Δυστυχώς, τη χάσαμε. Πέθανε στα χέρια μου» είχε περιγράψει ο 28χρονος Μαριάνο.

Στις 7:39 το πρωί της 11ης Μαρτίου 2004 τα πάντα άλλαξαν. Άλλη ήταν η Ευρώπη πριν και άλλη έγινε μετά. Εκείνο το λεπτό τέσσερις ισχυρότατες εκρήξεις σημειώθηκαν στο τρένο που έμπαινε στον σταθμό της Ατότσα. Σχεδόν ταυτόχρονα άλλες τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν στην οδό Τέλεθ στα περίχωρα του σταθμού. Άλλες δυο εκρήξεις συγκλονίζουν τον σταθμό της Σάντα Εουχένια και τον σταθμό Πόθο. «Υπήρχαν τραυματισμένοι και αίματα παντού, ανθρώπινα μέλη, άνθρωποι παγιδευμένοι ανάμεσα σε κομμάτια σίδερα. Μετά από 20 λεπτά άρχισαν να φτάνουν ασθενοφόρα, αστυνομικοί πυροσβέστες. Όσους μπορούσαμε να απεγκλωβίσουμε τους μεταφέραμε στις πισίνες του αθλητικού κέντρου που κατασκευαζόταν εκεί κοντά», είχε πει ο Μαριάνο λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε δηλώσεις του στην εφημερίδα El Pais.

«Δεν ξέρεις τι είναι να βγαίνεις από το τρένο και να βλέπεις ανθρώπους καμένους, ακρωτηριασμένους, νέους και παιδάκια, μαθητές. Βλέπαμε καθαρά ποιοι ήταν ήδη νεκροί. Προσπαθούσαμε να σκεπάσουμε τους τραυματίες με τα πανωφόρια μας, με ότι είχαμε. Τι φρίκη! Τι φρίκη!», είχε πει η νεαρή Νιέβες στον δημοσιογράφο της El Mundo.

Η ίδια εικόνα τρόμου και στην εργατική γειτονιά που βρίσκεται μια ανάσα από τον σταθμό του Πόθο. Όλοι αναρωτιόντουσαν γιατί κάποιος να επιλέξει να προκαλέσει ένα τέτοιο μακελειό σε μια εργατική γειτονιά. Ο 25χρονος Άλβαρο περιέγραψε πως βρήκε νεκρό τον πατέρα του. «Πετάχτηκα από το σπίτι και άρχισα να τρέχω προς τον σταθμό. Ο πατέρας μου είχε φύγει λίγα λεπτά νωρίτερα για να πάει στον σταθμό και να πάρει το τρένο που θα τον μετέφερε στη δουλειά. Άρχισαν να τον ψάχνω. Έβλεπα παντού νεκρούς και ακρωτηριασμένους. Στον τέλος τον βρήκα. Ήταν μελανιασμένος. Κοιτούσε σαν χαμένος» είχε περιγράψει ο 25χρονος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA