Μενού
kinito-alnten
Κινητό, εφεύρεση τηλεφώνου τσέπης | Shutterstock / YouTube
  • Α-
  • Α+

Αν και τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν σήμα κατατεθέν της σύγχρονης κοινωνίας, υπήρχαν από παλιά στο μυαλό πρωτοπόρων ανθρώπων που οραματίζονταν έναν κόσμο που όλα θα ήταν πιο εύκολα για τους ανθρώπους. Έτσι, σαν σήμερα, στις 28 Απριλίου 1906, ένας τέτοιος οραματιστής κατασκεύασε το πρώτο τηλέφωνο τσέπης. Ο λόγος για τον Τσαρλς Όλντεν, το δημιούργημα του οποίου μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ως ο πρόγονος του σημερινού κινητού τηλεφώνου.

Ειδικότερα, ο Charles E. Alden ήταν ένας αμφιλεγόμενος για την εποχή του εφευρέτης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε και δημιούργησε την ιδέα ενός τηλεφώνου τσέπης με γιλέκο. Ένα σχετικό άρθρο, μάλιστα, με τίτλο: «Ingenious Yankee Invents Simple Telephone System» εμφανίστηκε στην έκδοση της 24ης Μαΐου 1907 της L'Abeille de la Nouvelle-Orléans, μιας εφημερίδας της Νέας Ορλεάνης.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ένα χρόνο μετά, το 1907, ο Όλντεν εφηύρε και δοκίμασε ένα ασύρματο, τηλεκατευθυνόμενο σκάφος στην ακτή του Martha's Vineyard. Αυτό το σκάφος λέγεται ότι «είχε τη δική του άγκυρα, σφύριξε όταν ξεκίνησε, κινήθηκε για κάποια μέτρα και πυροβόλησε με ένα όπλο που διέθετε» όλα αυτά ενώ ο χειριστής του το έλεγχε στην ακτή.

Δείτε το σχετικό βίντεο για τη δημιουργία του τηλεφώνου τσέπης, με το απόκομμα της εφημερίδας:

Η ιστορία της κινητής τηλεφωνίας

Για να είμαστε απόλυτα πολίτικαλι κορέκτ (sic), η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα ξεκίνησε μόλις ολοκληρώθηκε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με τις πρώτες προσπάθειες των Σουηδών, Φινλανδών και Αμερικανών. Όμως, το πρώτο επίσημο κινητό τηλέφωνο έμελλε να δημιουργηθεί πολύ αργότερα, τον Απρίλιο του 1973, από τον Μάρτιν Κούπερ της Motorola.

«Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο» ήταν η χαρακτηριστική πρώτη φράση που ακούστηκε σε κινητό, μία συσκευή ύψους 25 εκατοστών και βάρους 900 γραμμαρίων, και απευθυνόταν στον άμεσο ανταγωνιστή του, Τζόελ Ένγκελ, που δούλευε για λογαριασμό της Bell Labs. «Παρότι δεν είχαμε τις καλύτερες των σχέσεων, μου συμπεριφέρθηκε πολύ ευγενικά», δήλωσε χρόνια αργότερα ο Κούπερ σε μια συνέντευξή του. Η Bell πήρε τη ρεβάνς το 1978, κατασκευάζοντας το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που ήταν αναγκαίο για την εξέλιξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κινητού.

Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 τα κινητά τηλέφωνα ήταν ογκώδη για να μεταφέρονται στην τσέπη και έτσι ήταν εγκατεστημένα κυρίως σε αυτοκίνητα. Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης ήταν το μοντέλο της Μοτορόλα DynaTAC8000X. Υπήρξε η ναυαρχίδα των λεγόμενων κινητών πρώτης γενιάς (1G).

Στην αρχή της δεκαετίας του '90 άρχισε η απογείωση των κινητών τηλεφώνων, με την ψηφιοποίηση δικτύων (GSM) και συσκευών. Τα κινητά έγιναν μικρότερα (100-200 γραμμάρια), χωρούσαν στην παλάμη και έμπαιναν έστω και με δυσκολία στην τσέπη του χρήστη τους. Περάσαμε έτσι στα κινητά της δεύτερης γενιάς (2G), που παρείχαν και άλλες ευκολίες, όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και τη λήψη φωτογραφιών.

Στις αρχές του 21ου αιώνα ήλθαν τα κινητά τρίτης γενιάς (3G), με τις απεριόριστες δυνατότητες των πολυμέσων. Σήμερα, η διείσδυση του κινητού τηλεφώνου στον πλανήτη αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, ιδίως στις φτωχές χώρες του πλανήτη, όπως η Αφρική. Οι ενεργές συσκευές ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια, με την τάση να είναι συνεχώς ανοδική, ενώ ήδη έχουμε ξεπεράσει την εποχή του 4G και οδεύουμε ολοταχώς στο 5G και... βλέπουμε!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA