Μενού
ithopoioi
Ντίνος Ηλιόπουλος, Σωτήρης Μουστάκας, Νίκος Σεργιανόπουλος | YouTube
  • Α-
  • Α+

Πρώτα ήταν ο Ντίνος Ηλιόπουλος στις 4 Ιουνίου 2001. Μετά ήταν ο Σωτήρης Μουστάκας στις 4 Ιουνίου 2007. Τέλος, ήταν ο Νίκος Σεργιανόπουλος στις 4 Ιουνίου 2008. Τρεις χαρισματικοί ηθοποιοί που αγαπήθηκαν από το κοινό. Τρεις άνθρωποι που δοκιμάστηκαν από τη ζωή και «συνδέθηκαν» στον θάνατο μέσα από μια μακάβρια σύμπτωση. Και οι τρεις έφυγαν από τη ζωή την ίδια ημέρα μέσα επτά χρόνια. Οι δυο πρώτοι πέθαναν «χτυπημένοι» από ασθένειες. Ο τρίτος δολοφονήθηκε άγρια μέσα στο σπίτι του, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία.

Η ημέρα που «έφυγε» ο Ντίνος Ηλιόπουλος

Στις 4 Ιουνίου 2001 στην Αθήνα, μετά από μακρά νοσηλεία σε διάφορα νοσοκομεία, «έφυγε» από τη ζωή, ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Κηδεύτηκε, δυο ημέρες αργότερα, δημοσία δαπάνη στο Α΄ Νεκροταφείο και στο μνήμα του υπάρχει μια πλάκα, που γράφει κατ' απαίτησή του: «Με συγχωρείτε κυρίες μου, που δεν μπορώ να σηκωθώ».

Δράμα και κωμωδία μαζί. Αυτός ήταν ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Ο άνθρωπος που με χαρακτηριστική άνεση θα μπορούσε να κάνει τους πάντες να δακρύσουν από τα γέλια σε ταινίες όπως «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Η κυρία του κυρίου», «Το έξυπνο πουλί», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» και άλλες και με την ίδια άνεση θα μπορούσε να κάνει το αίμα του θεατή να «παγώσει» με ερμηνείες όπως αυτές στο «Δράκο» του Νίκου Κούνδουρου και με την ίδια άνεση να σε ταξιδέψει όπως στον «Μελισσοκόμο» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, δίπλα στον σπουδαίο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. «Ο Ηλιόπουλος δεν έχει προγόνους ούτε μιμητές», όπως είχε πει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Η ζωή του Ηλιόπουλου, ωστόσο, ήταν δύσκολη. Το 1963 πήρε την απόφαση να αποκτήσει δικό του θέατρο. Ήταν το «Γκλόρια», στο οποίο ήλπιζε ότι θα πραγματοποιούσε όλες τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες. Η κακή οικονομική διαχείριση (προσλάμβανε πάντα περισσότερα άτομα απ' όσα χρειαζόταν για να δώσει όπως έλεγε δουλειά στον κόσμο) και οι εμπορικά λανθασμένες επιλογές έργων, τον ανάγκασαν να δηλώσει πτώχευση, να κλείσει το θέατρο και να φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να καταφέρει να ορθοποδήσει οικονομικά.

Με τον θίασο που σχημάτισε, έπαιξε σε 60 πολιτείες τα έργα «Θεσμοφοριάζουσες», «Ζητείται Ψεύτης», «Το Δικαστήριο των Γυναικών», «Ο Αριστοφάνης συναντά το Ζορμπά» και «Ο κόσμος ανάποδα». Οι ομογενείς αγκάλιασαν με θέρμη αυτή την προσπάθεια του Ηλιόπουλο ο οποίος μέσα σε δυο χρόνια κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε τη σπουδαία καριέρα του.

Το «αντίο» του Σωτήρη Μουστάκα

Στις 4 Ιουνίου του 2007 έφυγε από κοντά μας ο Σωτήρης Μουστάκας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από καρκίνο αλλά όσο και αν έχεις προετοιμαστεί για το μοιραίο, όταν αυτό έρχεται, και αφορά έναν άνθρωπο σαν τον Σωτήρη Μουστάκα, ο πόνος, η θλίψη και το συλλογικό πένθος είναι δεδομένα. Λίγες ώρες πριν φύγει από τη ζωή, ο Μουστάκας, είχε αισθανθεί αδιαθεσία, κατά τη διάρκεια πρόβας του «Πλούτου» του Αριστοφάνη, που θα παρουσίαζε με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Γιώργο Κωνσταντίνου και Βάσια Τριφύλλη. 

Ο Σωτήρης Μουστάκας, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 17 Σεπτεμβρίου του 1940. Αγάπησε το θέατρο και την υποκριτική, όταν ήταν ακόμα μαθητής Δημοτικού. Έβαζε τους συμμαθητές του να ανεβάζουν έργα στα οποία πρωταγωνιστούσε ο ίδιος. Το «ντεμπούτο» του στο θέατρο, το έκανε μέσα από μια εξαιρετικά περίεργη ιστορία. Κάποια στιγμή είχε πάει ο θίασος του Νίκου Σταυρίδη. Ο... δαιμόνιος Σωτήρης Μουστάκας κατάφερε και τρύπωσε μέσα στα καμαρίνια, βρήκε τον Σταυρίδη, του συστήθηκε και του ζήτησε να τον βοηθήσει να βρει δουλειά όταν θα ερχόταν στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός! Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο Σταυρίδης έλεγε ανέκδοτα και όταν κάποια στιγμή το βλέμμα του διασταυρώθηκε με αυτό του Μουστάκα, τον φώναξε με το όνομα του και του ζήτησε να ανέβει στη σκηνή για να πει και αυτός ένα ανέκδοτο!

Στα 15 του ο Μουστάκας συμμετείχε ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Ήταν ο αγγελιοφόρος του Γρίβα Διγενή. Κάποια στιγμή συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε. Όταν μετά από επτά μήνες, αποφυλακίστηκε, έφυγε για την Αθήνα, με πλαστό διαβατήριο, προκειμένου να σπουδάσει ηθοποιός.

Στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, δούλεψε ως σερβιτόρος και έδωσε εξετάσεις για να μπει στη Δραματική του Εθνικού Θεάτρου, δεν τα κατάφερε αλλά δεν το έβαλε κάτω. Έδωσε ξανά και αυτή τη φορά πέρασε, ενώ παράλληλα σπούδαζε στην ΑΣΟΕΕ.

Γρήγορα, το ταλέντο του Μουστάκα τόσο στην κωμωδία όσο και στο δράμα, αναγνωρίστηκε και ο ένας ρόλος διαδεχόταν τον άλλο. Το θεατρικό του ντεμπούτο το έκανε το 1961 κρατώντας ένα μικρό ρόλο στο έργο «Χαραυγή» του Δημήτρη Μπόγρη. Στον κινηματογράφο, η καριέρα του ξεκίνησε το 1964 με τον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη, όπου υποδύθηκε τον τρελό του χωριού και ολοκληρώθηκε με τον ρόλο του Τιτσιάνο στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ελ Γκρέκο» το 2007. Τη δεκαετία του '80 πρωταγωνίστησε σε δεκάδες βιντεοταινίες που αγαπήθηκαν από το κοινό.

Η άγρια δολοφονία του Νίκου Σεργιανόπουλου

Λίγο πριν τις 8 το πρωί της Τετάρτης 4 Ιουνίου 2008, στην οδό Μετεώρων 14 στο Παγκράτι. Η γυναίκα που είχε προσλάβει ο ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος για να καθαρίζει το σπίτι του, μπαίνει στο διαμέρισμα και αυτό που αντικρίζει της κόβει την ανάσα. Ο αγαπημένος ηθοποιός βρίσκεται ξαπλωμένος στο πάτωμα, μέσα σε μια λίμνη αίματος. Ολόγυμνος και με εμφανή τα φονικά τραύματα από μαχαίρι. Ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης που διενήργησε τη νεκροψία – νεκροτομή αναφέρει πως το θύμα είχε δεχθεί 21 μαχαιριές και έφερε και πολλά αμυντικά τραύματα, που σημαίνει πως είχε παλέψει με το δολοφόνο του. Το όπλο του εγκλήματος βρέθηκε στο συρτάρι της κουζίνας πλυμένο, σκουπισμένο και με στραβωμένη τη λάμα.  Η είσοδος του διαμερίσματος, όπως διαπιστώθηκε, ήταν παραβιασμένη όχι απ’ έξω, αλλά από μέσα, πράγμα που καταδεικνύει ότι δράστης και θύμα είχαν μπει μαζί ή είχαν ραντεβού στο σπίτι του ηθοποιού.

Η Ασφάλεια άρχισε να ψάχνει τον δράστη στα στέκια του κέντρου της Αθήνας όπου άνδρες αναζητούν την εφήμερη συντροφιά ανδρών. Με τη βοήθεια των εγκληματολογικών εργαστηρίων, 51 ημέρες μετά τη δολοφονία η Ελληνική Αστυνομία προσήγαγε από τη συμβολή των οδών Πατησίων και Ανάφης τον, τότε, 30χρονο Ντέιβιντ Μουρτικνέλι. Ο Γεωργιανός οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ και εκεί υπό το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων ομολόγησε την πράξη του λέγοντας πως ο Σεργιανόπουλος ήταν αυτός που τον είχε απειλείσει με μαχαίρι προκειμένου να έχει ο 30χρονος παθητικό ρόλο στο σεξ και πως εκείνος θίχτηκε, πάλεψε μαζί του, του πήρε το μαχαίρι και τον σκότωσε. Φεύγοντας πήρε μαζί του όσα χρήματα βρήκε, το κινητό και δυο λάπτοπ του ηθοποιού προκειμένου να φανεί ότι είχε γίνει ληστεία.

Στις 10 Νοεμβρίου 2009, ο Μουρτικνέλι καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 20 ετών και 10 μηνών, καθώς το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο του αναγνώρισε ελαφρυντικά. Η εισαγγελική αρχή άσκησε έφεση και ο Μουρτικνέλι ξαναδικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο στις 18 Ιουνίου 2015. Πέρυσι το καλοκαίρι ο Μουρτικνέλι ήρθε ξανά στην επικαιρότητα όταν έγινε γνωστό πως δολοφόνησε μέσα στις φυλακές Αγιάς Χανίων έναν συγκρατούμενο του, επίσης Γεωργιανό, μετά από καυγά που είχαν για ασήμαντη αφορμή...

Το δράμα για την οικογένεια Σεργιανόπουλου δεν τελείωσε με τον χαμό του ηθοποιού. Η οικογένειά του ξεκληρίστηκε μέσα σε πέντε χρόνια. Πέθανε η αδελφή του, πέθανε ο γαμπρός του, πέθανε η μάνα του, οι οποίοι θάνατοι αυτοί έρχονταν λίγο πριν από ένα δικαστήριο.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA