Την 7η Οκτωβρίου 2020 περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Δεν υπήρχε σε εξέλιξη κάποιος αγώνας. Ούτε κάποια πορεία.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν έξω από το Εφετείο για να ακούσουν από τα μεγάφωνα την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
«Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση»! Οι ζητωκραυγές «ακούστηκαν» μέχρι την οδό Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και τα μάτια γέμισαν με δάκρυα χαράς αλλά και οργής.
Μετά από 453 συνεδριάσεις η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε την (από κάθε άποψη) ιστορική απόφαση: Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και επτά πρώην βουλευτές της κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της διεύθυνσης. Μια απόφαση που αριθμούσε 12.476 σελίδες!
Ήταν η ημέρα, που η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού, βγήκε δακρυσμένη μέσα από την αίθουσα και με υψωμένες τις γροθιές της φώναξε: «Παύλο τα κατάφερες. Τα κατάφερες, γιε μου», συγκλονίζοντας τους πάντες.
«Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση»
Μπορεί ακόμα όλα εκείνα τα γεγονότα να είναι νωπά στις μνήμες όλων, ωστόσο, ο ιστορικός του μέλλοντος θα σημειώσει την 7η Οκτωβρίου ως μια από τις, πλέον, σημαντικές της νεοελληνικής Ιστορίας και αυτό γιατί ήταν η ημέρα που για πρώτη φορά ένα κόμμα του κοινοβουλίου, η Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίστηκε με απόφαση δικαστηρίου εγκληματική οργάνωση.
Είναι η ημέρα που δικαιώθηκαν και ο Παύλος, και οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες του Περάματος, και τα μέλη του ΠΑΜΕ και όλα τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης η οποία «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης, επί χρόνια σκορπούσε τον φόβο και τρόμο.
Η δίκη ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015. Πραγματοποιήθηκαν 453 συνεδριάσεις. Εξετάστηκαν 131 μάρτυρες κατηγορητηρίου, 16 μάρτυρες πολιτικής αγωγής και 69 μάρτυρες υπεράσπισης. Εκτός του αδικήματος του άρθρου 187 (εγκληματική οργάνωση) και της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα, συνεκδικάστηκαν η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ από μέλη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και η απόπειρα ανθρωποκτονίας στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ.
Η ογκωδέστατη δικογραφία περιείχε δεκάδες αιματηρές επιθέσεις της οργάνωσης.
Τον Μαρτίου του 2022, εκείνη η απόφαση, βάσει της οποίας καταδικάστηκαν επτά πρώην βουλευτές της οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης: Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Χρήστος Παππάς, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, καθαρογράφηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης).
Η απόφαση του δικαστηρίου με πρόεδρο τη Μαρία Λεπενιώτη, αριθμούσε 12.746 σελίδες. Είναι ενδεικτικό πως μόνο τα συμπεράσματα, στα οποία συνοψίζεται το σκεπτικό της απόφασης, αριθμούν περίπου 500 σελίδες!
Οι δικαστές, μεταξύ άλλων, ανέφεραν πως «τη ναζιστική ιδεολογία τους ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής την καθιστούσαν εμφανή πλην άλλων και με δερματοστιξία, όπως ο ναζιστικός αετός του Ιωάννη Λαγού, η σβάστικα του Ηλία Κασιδιάρη, το ''Sieg Heil'' του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, όπως και με άλλους τρόπους μεταξύ των οποίων και η εκπαίδευση ενηλίκων με το ''Χάιλ Χίτλερ''».
Οι δικαστές αναφερόμενοι στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μιλούν για «απαρέγκλιτη, τυφλή και απόλυτη πειθαρχία» των κατώτερων στους ανώτερους, με τους πρώτους να μην έχουν ούτε δικαίωμα απορίας, αλλά και για «απόλυτη, απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη εξουσία και πίστη στον αρχηγό, που ανάγεται σε επίπεδο μεταφυσικό».
Το σκεπτικό για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, στην απόφασή του το δικαστήριο κάνει εκτενή στη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, για την οποία τονίζει: «Συνάγεται αβίαστα ότι το σχέδιο επίθεσης σε βάρος του ήταν στοχευμένο και οργανωμένο». Η απόφαση έβαζε στο επίκεντρο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τονίζοντας ότι «καμία από τις εγκληματικές ενέργειες δεν θα είχε γίνει σε αντίθεση με τη θέλησή της ηγεσίας και χωρίς τη γνώση της».
Αναφερόμενοι στον δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά, οι δικαστές επισήμαναν πως: «Ο Παύλος Φύσσας δεν πρόλαβε να αντιδράσει απέναντι στον Ρουπακιά, ο οποίος ενεργώντας βάση σχεδίου κινήθηκε κυκλωτικά, σε σχέση με τους υπόλοιπους επιτιθέμενους Χρυσαυγίτες που με τα αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων σε βάρος του Παύλου Φύσσα, ανέμεναν το Ρουπακιά να έρθει από διαφορετική κατεύθυνση και να αιφνιδιάσει τον Παύλο Φύσσα όπως και έγινε. Ο εν λόγω δράστης δεν είχε οποιαδήποτε προσωπική σχέση, αντιπαλότητα, αντιδικία η αντιπαράθεση με το θύμα αλλά η εγκληματική του ενέργεια αποτέλεσε εκτέλεση συγκεκριμένου σχεδίου και εντολής. Ειδικότερα από τις νόμιμες καταγεγραμμένες συνομιλίες των μελών της Χρυσής Αυγής από την ΕΥΠ προκύπτει ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά».
Στην απόφαση υπάρχει εκτενής αναφορά και στην ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας - νεκροτομής του Παύλου Φύσσα αναφέροντας ότι τα τραύματα του «αποδεικνύουν ότι το θύμα δέχτηκε επίθεση και χτυπήματα από τα μέλη της Χρυσής Αυγής, πριν το θανάσιμο τραυματισμό του. Χαρακτηριστικές και ενδεικτικές για την κατάσταση που επικρατούσε στο σημείο, όπου έλαβε χώρα το τραγικό περιστατικό, είναι οι σχετικές διαβιβάσεις από και προς την ομάδα Δίας, την άμεση δράση και την ασφάλεια Πειραιά από τις 10:30 το βράδυ της 17ης έως τις 00:30 το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου 2013».
Στο σκεπτικό των δικαστών αναφέρονται επίσης και τα εξής:
Για τις ρατσιστικές επιθέσεις: «Η ρητορική αυτή αποτέλεσε ''μήνυμα", ''σήμα" ότι "το έθνος που κινδυνεύει" πρέπει να απαλλαγεί από τους μη ανήκοντες στη φυλή. Έτσι οι δράστες επιδίδοντο υπό την κάλυψη της ηγεσίας του κόμματος σε εγκληματικές πράξεις - ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών εκλαμβάνοντας ως υποχρέωση και καθήκον τους ως εθνικιστές να υλοποιήσουν την εξόντωση τους, συμβάλλοντας στην κάθαρση της φίλης. Από την συνεκτιμήσει και στην αξιολόγηση όλων των ανωτέρω σαφώς προκύπτει ότι καμία από τις εγκληματικές ενέργειες δεν θα είχε γίνει σε αντίθεση με τη θέλησή της ηγεσίας και χωρίς τη γνώση της».
Για την ιεραρχική δομή: «Η εγκληματική τους δράση που σκοπό είχε την διά της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών αντιπάλων, των αντιφρονούντων και δια του τρόπου αυτού την επιβολή και διάδοση πολιτικών ιδεών και θεωριών, εκδηλωνόταν μέσω των τοπικών οργανώσεων και πάντα υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους της.
Η ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής ήταν τέτοια ώστε να εξασφαλίζει όχι μόνο ότι κάθε κατώτερο όργανο θα υπακούει στις εντολές του ανώτερου, αλλά περαιτέρω ότι καμιά κομματική ενέργεια δε θα υλοποιείται χωρίς τη ρητή εκ των προτέρων εντολή του ανώτερου οργάνου που φτάνει ως την κεντρική διοίκηση. Η αρχή αυτή επαναλαμβάνεται από τα στελέχη της οργάνωσης και αποτελεί αντικείμενο εγκυκλίων».
Για τα τάγματα εφόδου: Η επιχειρησιακή δράση της Χρυσής Αυγής έναντι τρίτων υλοποιείται όπου «επίλεκτες ομάδες στελεχών, μελών, υποστηρικτών που ασπάζονται τους σκοπούς της και την ιδεολογία της, για την οποία τακτικές ήταν οι ιδεολογικού προσανατολισμού επιμορφωτικές συναντήσεις, όπου αναλύονται θέματα σχετικά με τις απόψεις και τους στόχους της Χρυσής Αυγής από ειδικούς ομιλητές». Περιγράφονται ως «ομάδες ατόμων που συμμετείχαν σε παραστρατιωτικές εκπαιδεύσεις, έφεραν ομοιόμορφη στρατιωτική ενδυμασία, κατείχαν σχεδόν όλοι παράνομα όπλα και επιτίθετο σε συγκεκριμένες ομάδες - στόχους. Στα εξωτερικά γραφεία της Χρυσής Αυγής οι ομάδες αυτές αναφέρονται ως ομάδες ασφαλείας, σε μπλούζες Χρυσαυγιτών αναγράφεται ομάδες κρούσης, οι μάρτυρες της αποκαλούσαν τάγματα εφόδου, ενώ οι κατηγορούμενοι ομάδες περιφρούρησης».
Όπως ανέφερε το δικαστήριο «βασικό ρόλο εκπαιδευτή» είχε αναλάβει ο Ηλίας Κασιδιάρης, «ρόλο τον οποίο του είχε αναθέσει ο ίδιος ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος με δήλωσή του στο ξενοδοχείο Στάνλεϊ όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κασιδιάρης θα αναλάβει το κομμάτι της ιδεολογίας και εκπαίδευση στελεχών του κόμματος». Σύμφωνα με την απόφαση σκοπός των εκπαιδεύσεων αυτών ήταν η εξοικείωση των μελών σε συνθήκες μάχης και πάραστρατιωτικής δράσης.
«Αποδεικνύεται ότι μέλη, οπαδοί και στελέχη ηγετικά και μη του κόμματος το εφοδιάζουν παράνομα με όπλα, κατείχαν αυτά και εξασκούντο σε αυτά, με στόχο αφενός την τόνωση της ψυχολογίας της βίας και της υπεροχής αφετέρου ανά πάσα στιγμή να είναι ικανοί και ετοιμοπόλεμοι στη μάχη του εθνικισμού και την επίτευξη των σκοπών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης» τόνιζε στην απόφασή του το δικαστήριο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.