Μενού
eksarxopoulos1
Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος | YouTube
  • Α-
  • Α+

Το πάθος του κόσμου για «ροζ» σκάνδαλα, δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών. Έτσι ήταν πάντα και, είναι δεδομένο, πως έτσι θα είναι και στο μέλλον. Δεν έχει σημασία αν αυτό που κατηγορείται το έχει κάνει ή όχι.

Σημασία έχει πως ο κόσμος δικάζει και καταδικάζει οριστικά και αμετάκλητα, χωρίς να περιμένει την απόφαση οποιουδήποτε δικαστηρίου. Μικρή σημασία έχει αν αυτή η «δικαιοσύνη» καταστρέφει ανθρώπους και σπιλώνει υπολήψεις.

Μία τέτοια ιστορία, τραγική ιστορία, είναι και αυτή που είχε σαν πρωταγωνιστή τον Ιπποκράτη Εξαρχόπουλου, τον «Τσάρλι» του θρυλικού ροκ συγκροτήματος «Νοστράδαμος».

Η άνοδος τόσο του ίδιου όσο και της μπάντας ήταν εκρηκτική. Η πτώση και η καταστροφή, ωστόσο, ήταν φρικτή, επώδυνη και καταστροφική.

Οι «Νοστράδαμος» και η καταγγελία για βιασμό

Την πολιτικά ταραγμένη δεκαετία του 1970 η ζωή δεν είχε σταματήσει. Υπήρχε η μουσική. Υπήρχε και η διασκέδαση για όσους δεν είχαν μπει στο «μάτι» της χούντας. Στην αρχή εκείνης της δεκαετίας, λοιπόν, έλαμψε το άστρο των «Νοστράδαμος».

Ήταν ένα από τα γνωστότερα ελληνικά ροκ συγκροτήματα, μιας μουσικής που εκείνη την εποχή έκανε τα πρώτα δειλά βήματά της στη χώρα μας.

Αρχικά μέλη του γκρουπ ήταν ο Στέλιος Φωτιάδης, ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος με το ψευδώνυμο «Τσάρλι», και η τραγουδίστρια, Κρις Κινγκ. Λίγο αργότερα η «τετράδα» έκλεισε με την προσθήκη της Δέσποινας Γλέζου (ανιψιάς του Μανώλη Γλέζου και του Γιάννη Ρίτσου), η οποία ήταν πρώην μέλος των Poll. Η κορυφαία στιγμή για το συγκρότημα ήταν το 1972 όταν οι «Νοστράδαμος» έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Δωσ’ μου το χέρι σου»!

Η εμφάνιση του συγκροτήματος στη σκηνή ήταν καταπληκτική κερδίζοντας κοινό, κριτικούς αλλά και το… βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συνθέτη και εκτελεστή!

Η επιτυχία είχε χτυπήσει για τα καλά την πόρτα των «Νοστράδαμος» οι οποίοι γνώρισαν την δόξα και την αναγνώριση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το single του τραγουδιού που κέρδισε στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης γνώρισε την απόλυτη αποθέωση, αφού πούλησε 9.000 αντίτυπα μέσα σε μόλις ένα μήνα!

Το 1972 κυκλοφορήσαν έναν δίσκο με τον ομώνυμο τίτλο «Νοστράδαμος», ενώ ακολούθησαν και εφτά singles, (Δώσ’ μου το χέρι σου /Τα Παραμύθια της γιαγιάς (1972), Μαγική Πολιτεία/Τι Συμβαίνει (1973), Ήταν Δώδεκα παιδιά/Μη Μιλάς γι’ αυτούς (1973), Φίλε μου/Το παιδί (1973), Όνειρο/Δέκα μέρες πριν πεθάνω (1974), Έλα κοντά μου/ Χλωμό φεγγάρι (1974), Και πρέπει/Ο κόσμος βουβός (1974).

Το 1973 το συγκρότημα είχε σκαρφαλώσει στον «Όλυμπο» της δημοτικότητας του. Έδινε τη μία συναυλία μετά την άλλη και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που ερχόταν… Τον Μάρτιο εκείνης της χρόνιας το συγκρότημα βρισκόταν για περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα. Ξαφνικά μέσα στο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης που διέμεναν τα μέλη του συγκροτήματος εισέβαλαν άνδρες της Αστυνομίας αλλά και της Ασφάλειας και πέρασαν χειροπέδες στον Τσάρλι και τον ηχολήπτη των «Νοστράδαμος»!

Αιτία; Η μήνυση για βιασμό μιας μαθήτριας από τον Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο και τον τεχνικό του γκρουπ! Η 16χρονη κοπέλα βρέθηκε από τους αστυνομικούς στο ξενοδοχείο και μεταφέρθηκε πίσω στην Καβάλα όπου και παραδόθηκε στους γονείς της οι οποίοι και είχαν καταθέσει τη μήνυση.

Ο Τσάρλι στην κατάθεση του λέει στους αστυνομικούς πως η 16χρονη μαθήτρια είναι φανατική θαυμάστρια του συγκροτήματος και τους ακολούθησε στη Θεσσαλονίκη από την Καβάλα όπου την προηγούμενη μέρα είχαν δώσει συναυλία χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.

Του χτύπησε την πόρτα του δωματίου του και εκείνος της άνοιξε όπως έκανε με όλες τις θαυμάστριες ή θαυμαστές του συγκροτήματος χωρίς να υπάρχει η παραμικρή σεξουαλική πράξη. Στο δωμάτιο ήταν και ο ηχολήπτης ο οποίος επίσης συνελήφθη και ανέφερε τα ίδια γεγονότα στην δική του κατάθεση. «Οι δύο Νοστράδαμος κατηγορήθηκαν για αποπλάνηση ανηλίκου και εκούσια απαγωγή επί σκοπού ακολασίας 16χρονης μαθήτρια από την Καβάλα», γράφει ο Τύπος της εποχής.

Λίγες εβδομάδες μετά και πριν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια ο πατέρας της κοπέλας, προκειμένου να αποσύρει τη μήνυση, ζήτησε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Οι «Νοστράδαμος», με στόχο να σταματήσει η αρνητική δημοσιότητα που μόνο κακό έκανε στη δημοφιλία του γκρουπ, συμφώνησαν να δώσουν τα χρήματα κάνοντας έναν έρανο ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό.

Η σκοτεινή αυτή υπόθεση έκλεισε εκεί και μια ημέρα σαν σήμερα, στις 27 Μαρτίου 1973, ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος, βγήκε από τη φυλακή

Η τραγική ιστορία του Ιπποκράτη Εξαρχόπουλου

Τι πραγματικά είχε συμβεί, όμως; Στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε δυο σενάρια είδαν το φως της δημοσιότητας… Το πρώτο είναι πως η όλη ιστορία ήταν μια καλοστημένη υπόθεση εκβιασμού από την πλευρά των γονιών της κοπέλας που ήθελαν να κερδίσουν τρία διαμερίσματα αλλά τελικά… έριξαν τις απαιτήσεις τους σε ένα υπέρογκο (δεν είναι λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για 300.000 ή 400.000 δραχμές)  για την εποχή ποσό.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο η όλη υπόθεση στήθηκε από τη χουντική Ασφάλεια η οποία δεν έβλεπε με καθόλου καλό μάτι όλη αυτή τη δημοσιότητα που είχαν οι… «μακρυμάλληδες με τα μούσια και την περίεργη μουσική». Είναι γεγονός πως μετά την υπόθεση απαγορεύτηκε από το καθεστώς να παίζονται τα τραγούδια των «Νοστράδαμος» σε ραδιόφωνο και τηλεόραση ενώ εκδόθηκε εγκύκλιος που έφτασε στα σχολεία και με βάση την οποία απαγορευόταν οι μαθητές να πηγαίνουν σε συναυλίες του συγκροτήματος! 

Πέρα από τα σενάρια, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως αυτή η ιστορία με την καταγγελία για τον βιασμό της 16χρονης έπληξε με απόλυτο τρόπο το συγκρότημα και κυρίως έκανε τεράστια ζημιά στον ίδιο τον Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο. Σύμφωνα με φίλους του ο «Τσάρλι» δεν ήταν πότε ξανά ο ίδιος άνθρωπος.

Το 1974 αποχώρησε από το συγκρότημα το οποίο την επόμενη χρόνια διαλύθηκε. Ο Τσάρλι προκειμένου να ξεχρεώσει φίλους και συναδέλφους για τα χρήματα που έδωσαν τότε στην οικογένεια της κοπέλας, εγκατέλειψε τη μουσική που τόσο αγαπούσε και αναγκάστηκε να εργαστεί σε λαϊκά κέντρα, που τότε έδιναν καλές αμοιβές.

Προσπάθησε να κάνει μια σόλο καριέρα η οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν έφτασε στα επίπεδα των «Νοστράδαμος». Κορυφαία ίσως στιγμή στην προσωπική του διαδρομή ήταν όταν και πάλι στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης τραγούδησε με μοναδικό τρόπο που συγκίνησε τους πάντες το τραγούδι «ο θάνατος τους κλόουν»!

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο Τσάρλι ποτέ δεν κατάφερε να ορθοποδήσει ψυχολογικά. Έπεσε στα ναρκωτικά. Η χρήση έφερε την κατάχρηση και κάπου εκεί τελείωσαν όλα. Τη δεκαετία του ’90 ο Ιπποκράτης συνελήφθη για κατοχή και εμπόριο ηρωίνης. Μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, μάλιστα, βρέθηκαν - σύμφωνα με κατηγορητήριο που συνέταξε η Ελληνική Αστυνομία - όπλα και χειροβομβίδες. Ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος κατέληξε ξανά στη φυλακή το 1998 και αυτή τη φορά ήταν και η τελευταία.

Τότε είχε συλληφθεί μαζί με τη σύζυγό του καθώς στην κατοχή τους είχαν βρεθεί 10,5 κιλά ηρωίνης (!) ένα αυτόματο Καλάσνικοφ με δύο γεμιστήρες, ένα περίστροφο Μάγκνουμ μάρκας Ζάσταβα, ένα πιστόλι Τοκάρεφ, 14 χειροβομβίδες, 13 πυροκροτητές, σφαίρες. Επιπλέον, είχαν κατασχεθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, 4 εκατομμύρια δρχ. που προήρχοντο από εμπορία ναρκωτικών καθώς και μια ζυγαριά ακριβείας.

Δυο χρόνια μετά τη φυλάκισή του και λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η δίκη του παίρνει την τελευταία του δόση. Βρέθηκε νεκρός στο Τζάνειο Νοσοκομείο, εκεί όπου νοσηλεύονται οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού. Ήταν 21 Μαρτίου του 2000. Έξι ημέρες πριν τα 47α  γενέθλιά του…

Ο θάνατος του Ιπποκράτη Εξαρχόπουλου αν και για πολλούς ήταν απόλυτα αναμενόμενος ήταν σοκαριστικός και για τον λόγο αυτό, άλλωστε, «γεννήθηκε» και μία θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία, ο Εξαρχόπουλος δεν πέθανε αλλά δολοφονήθηκε καθώς ήταν έτοιμος στη δίκη να μιλήσει και να «δώσει» ονόματα και διευθύνσεις για το κύκλωμα που τον προμήθευε ναρκωτικά και όπλα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA