Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 9 Φεβρουαρίου 1996, πέθανε η Αικατερίνη Οικονόμου. Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο, το πιθανότερο είναι πως δε θα σας λέει κάτι. Το καλλιτεχνικό της, ωστόσο, σίγουρα, ειδικά στους παλαιότερους, θα θυμίσει πολλά.
Η Καίτη Ντιριντάουα ήταν από τα πιο λαμπρά αστέρια του μουσικού θεάτρου και σε κάθε της εμφάνιση ξεσήκωνε τους θεατές.
Όπως τους ξεσήκωσε και όταν το 1942, εν μέσω πολέμου, φώναξε από τη σκηνή «Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Αγγλία» προκαλώντας την οργή των κατοχικών δυνάμεων που τη φυλάκισαν.
Όταν η Καίτη Ντιριντάουα βγήκε από τη φυλακή, εντάχθηκε στο ΕΑΜ κάτι που την έβαλε στο στόχαστρο των ακροδεξιών. Μετά τα Δεκεμβριανά στη διάρκεια μιας παράστασης της επιτέθηκαν «Χ»ιτες, ενώ στον εμφύλιο συνελήφθη και εξορίστηκε στη Μακρόνησο.
Μετά το τέλος του εμφυλίου η Ντιριντάουα αποφυλακίστηκε και έχτισε μία τεράστια καριέρα που άφησε το δικό της σημάδι στον καλλιτεχνικό χώρο.
Το 1957 σε μια παράσταση τσακώθηκε με τον Κώστα Χατζηχρήστο. Ο τσακωμός αυτός οδήγησε σε έναν φλογερό έρωτα και αυτός με τη σειρά του στον τρίτο γάμο του αξέχαστου ηθοποιού.
Η γέννηση ενός λαμπρού αστεριού
Καλύτερα, όμως, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Αικατερίνη Οικονόμου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1921. Για τα παιδικά της χρόνια δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά πέρα από το ότι ήταν πολύ φτωχικά και εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά από τη στιγμή που μεγάλωσε ορφανή από πατέρα.
Η μικρή Καίτη είχε πάντα μια εξαιρετική κλίση στον χορό και το τραγούδι. Αν και, όπως ήδη αναφέρθηκε, οι καιροί ήταν χαλεποί, η μητέρα της διαπίστωσε γρήγορα το ταλέντο της κόρης της και την έγραψε από μικρή ηλικία σε σχολή μπαλέτου. Αργότερα, σπούδασε χορό στις φημισμένες σχολές Μοριάνοφ και Ζουρούδη
Προφανώς και δεν άργησε να ξεχωρίσει. Σπουδαίο ταλέντο. Είναι ενδεικτικό πως ήδη το 1935, σε ηλικία μόλις 14 ετών δηλαδή, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο «Μικρό Ζάππειο». Σαν «παιδί – θαύμα», η μικρή Καίτη συγκέντρωνε πάνω της όλα τα βλέμματα κάνοντας διάφορες δουλειές, από βαριετέ μέχρι μπουλούκια.
Σε κάποια από τις εμφανίσεις της, την εντόπισε ο αξέχαστος Αττίκ, ο οποίος χωρίς δεύτερη σκέψη την πήρε μαζί, το 1937, στη θρυλική «Μάντρα» του. Εκεί η Καίτη άρχισε να ξεδιπλώνει το αστείρευτο ταλέντο της και να κερδίσει το απλόχερο χειροκρότημα του κοινού που δε χόρταινε να τη βλέπει.
Μετά τις εμφανίσεις στη «Μάντρα» του Αττίκ, ήρθαν και οι περιοδείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε μία από αυτές «απέκτησε» και το καλλιτεχνικό όνομα με το οποίο έκανε τεράστια καριέρα: Καίτη Ντιριντάουα!
«Νονοί» ήταν ο Ορέστης Λάσκος και φυσικά ο Αττίκ. Της το «κόλλησαν» σε μία περιοδεία στην Αίγυπτο και προέρχεται από τη μητροπολιτική πόλη της ανατολική Αιθιοπίας Ντίρε Ντάουα, όπου είχαν δοθεί ομηρικές μάχες μεταξύ των Αιθιόπων και των Ιταλών εισβολέων εκείνη τη χρονική περίοδο. «Ήμουνα μικρή ακόμα, ευλύγιστη και μαυροτσούκαλο και μ' έβγαλαν Ντιριντάουα» είχε πει σε συνέντευξή της στον «Ριζοσπάστη».
Και κάπου εδώ η ήρεμη και χωρίς εντάσεις ζωής της Καίτης Ντιριντάουα τελειώνει. Είναι η εποχή που ξεκινάει μια θυελλώδης πορεία ζωής.
Έχοντας ζήσει στο πετσί της τη φτώχεια και τις δυσκολίες, η Καίτη Ντιριντάουα, δεν άργησε, σε μια εποχή με τεκτονικές αλλαγές, να διαλέξει πολιτικό στρατόπεδο. Όταν ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έριξε βαριά τη σκιά του (και) πάνω από την Ελλάδα, η Ντιριντάουα συμμετείχε σε παραστάσεις στο θέατρο «Αλκαζάρ». Εκεί, το 1942, με τη «φωτιά» της νεανικής ορμής βγήκε στη σκηνή και εν μέσω ναζιστικής κατοχής (και προκειμένου να απαντήσει σε όσους την κατηγορούσαν για προδοσία, περιστατικό για το οποίο θα διαβάσετε στη συνέχεια αναλυτικά), άρχισε να φωνάζει: «Με συκοφαντούν ότι πρόδωσα Άγγλους. Είναι ψέμα. Εγώ είμαι Ελληνίδα! Ζήτω η Ελλάς – ζήτω η Αγγλία!»
Οι δυνάμεις κατοχής δεν άργησαν να τη συλλάβουν και να τη φυλακίσουν. Όταν αποφυλακίστηκε ήταν ακόμα πιο αποφασισμένη και έτσι εντάχθηκε στο ΕΑΜικο κίνημα και το ΚΚΕ.
Όταν οι ναζιστικές δυνάμεις έφυγαν από την Ελλάδα, η χώρα είχε πάρει ήδη το δρόμο προς τον αιματηρό εμφύλιο και η Ντιριντάουα βρέθηκε στο «κόκκινο» στρατόπεδο. Φυσικά και αυτό είχε συνέπειες.
Όταν, μετά τα Δεκεμβριανά, εμφανίστηκε στο θέατρο «Ερμής» (το σημερινό θέατρο «Βέμπο»), κατά τη διάρκεια μίας παράστασης εισέβαλαν «Χ»ιτες οι οποίοι επιχείρησαν να της επιτεθούν και να τη χτυπήσουν φωνάζοντας «Τη Βουλγάρα! Να σφάξουμε τη Βουλγάρα»! Εκείνη τους απάντησε «Είμαι πιο Ελληνίδα από εσάς»! Τελικά, η ηθοποιός σώθηκε από αστυνομικούς που εμπόδισαν τους επιτιθέμενους να μπουν στο καμαρίνι της.
Η επίθεση αυτή δεν ήταν μεμονωμένη, οι ακροδεξιοί, δωσίλογοι, της «Χ» ένοπλοι και συντεταγμένοι κατά ομάδες εισέβαλαν σε όποιο θέατρο έπαιζε κάποιος ηθοποιός «στιγματισμένος» ως Αριστερός. Ανάλογες επιθέσεις εκείνη την περίοδο είχαν δεχθεί και άλλοι, όπως για παράδειγμα ο σπουδαίος Αιμίλιος Βεάκης.
Την περίοδο του εμφυλίου, η Ντιριντάουα συνελήφθη (το Πάσχα του 1947) και μαζί με τη μητέρα της στάλθηκε εξορία πρώτα στη Μακρόνησο και μετά στη Χίο και το Τρίκερι. Εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης έπαθε οξεία ρευματική αρθρίτιδα η οποία την ταλαιπωρούσε μέχρι που πέθανε.
Η άστατη ζωή, η λαμπρή καριέρα και ο γάμος με τον Χατζηχρήστο
Η Καίτη Ντιριντάουα στην προσωπική της ζωή είχε μια... αμφιλεγόμενη στάση με τα «κουτσομπολιά» της εποχής να οργιάζουν. Ειδικά την περίοδο της κατοχής, η σχέση της με έναν σκοτεινό άνθρωπο, τον Κώστα Πετρουτσόπουλο για τον οποίο λεγόταν πως αν και στην αρχή του πολέμου ήταν αξιωματικός στο Β’ Γραφείο του Α’ Σώματος Στρατού λίγο έξω από το Αργυρόκαστρο, στο τέλος του πολέμου κυκλοφορούσε με ταυτότητα της... Γκεστάπο!
Λέγεται πως ο Πετρουτσόπουλος είχε διπλή ζωή και πως κατέδωσε στις δυνάμεις κατοχής μια ομάδα που αποτελούταν από δεκάδες Βρετανούς και Έλληνες αντιστασιακούς τους οποίους ο ίδιος είχε φιλοξενήσει στο σπίτι που έμενε με την Καίτη Ντιριντάουα!
Όταν οι Ναζί εκτέλεσαν τους αντιστασιακούς, ο οργή του κόσμου μεγάλωσε και η «μπάλα» πήρε και την Ντιριντάουα η οποία επίσης κατηγορήθηκε για προδοσία (έτσι προέκυψε και το περιστατικό στο θέατρο «Αλκαζάρ» για το οποίο διαβάσατε νωρίτερα). Μία κατηγορία που, πάντως, δεν άντεξε στον χρόνο αλλά σίγουρα άφησε το στίγμα της.
«Αγάπησα τον αγώνα περισσότερο απ’ το θέατρο. Είμαι ευχαριστημένη που μπόρεσα να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στον αγώνα του λαού μας για τη δημοκρατία. Τη δημοκρατία που πιστεύουμε εμείς, την πραγματική. Είμαι περήφανη που κάτι πρόσφερα σ’ αυτό τον αγώνα», έλεγε η ίδια χρόνια αργότερα.
Μετά τον εμφύλιο, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η Καίτη Ντιριντάουα κατάφερε και βρήκε τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις και επέστρεψε στο σανίδι. Η επιστροφή της στα καλλιτεχνικά δρώμενα, μάλιστα, ήταν τόσο εντυπωσιακή που, στην πραγματικότητα, εκείνη την περίοδο έχτισε τον μύθο της.
Το 1953 συμμετείχε στον Θίασο Κούλη Στολίγκα – Κώστα Χατζηχρήστου. Η Ντιριντάουα και ο Χατζηχρήστος το 1957 τσακώθηκαν άγρια όταν ο αγαπημένος ηθοποιός και η ντίβα του μουσικού θεάτρου συμμετείχαν στην επιθεώρηση «Ελέφαντες και Ψύλλοι» στο θέατρο «Περοκέ».
Σε ένα από τα νούμερα, ο Χατζηχρήστος σατίριζε τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών πήγε να δει την παράσταση ο Χατζηχρήστος ντράπηκε να τον σατιρίσει μπροστά του και παρακάλεσε τον θιασάρχη μόνο για εκείνο το βράδυ να μην παίξει το συγκεκριμένο νούμερο.
Τότε, «πετάχτηκε» η Ντιριντάουα και κατσάδιασε τον Χατζηχρήστο. Εκείνος με άγριο ύφος της είπε «Α, όλα και όλα Ντιριντάουα. Όχι μαστίγιο σε μένα»! Ο καυγάς ήταν μεγάλος και έντονος. Τόσο μεγάλος που δύο χρόνια αργότερα τους οδήγησε στα... σκαλιά της εκκλησίας!
Ο γάμος τους, το φθινόπωρο του 1959, ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς. Το ζευγάρι απέκτησε μία κόρη, τη Μαριαλένα, αλλά χώρισαν το 1975 εξαιτίας της άστατης ζωής που έκανε ο Χατζηχρήστος.
Τελευταία παράσταση της Καίτης Ντιριντάουα ήταν η θεατρική επιθεώρηση «Γελάτε ανένδοτα» το 1965. Την επόμενη χρονιά, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, αποσύρθηκε οριστικά από τη δημόσια σφαίρα.
Η Καίτη Ντιριντάουα πέθανε από ανακοπή της καρδιάς, ξεχασμένη σχεδόν απ' όλους, μία ημέρα σαν σήμερα, στις 9 Φεβρουαρίου 1996, σε ηλικία 75 ετών.
«Είναι η μοίρα του ηθοποιού να τον λησμονούν όταν αποσύρεται. Βγήκα στη σκηνή 6-7 χρονών παιδί και πέρασα τόσα και τόσα. Άλλοι θορύβησαν πολύ γύρω από το πρόσωπό μου. Οι αντίπαλοι του αγώνα του λαού μας», είχε πει η ίδια στην τελευταία της συνέντευξη στον «Ριζοσπάστη».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.