Ο Ισπανός τραγουδιστής, συνθέτης και ποιητής Χοακίν Ραμόν Μαρτίνεζ Σαμπίνα, το 1990, έγραψε το τραγούδι «Pobre Cristina». Η «Φτωχή Χριστίνα» ήταν η Χριστίνα Ωνάση, η κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση.
Το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από τη ζωή της «χρυσής κληρονόμου» του Έλληνα μεγιστάνα. Φυσιολογικά, λοιπόν, κάποιος θα αναρωτηθεί: «μα καλά, φτωχή η Χριστίνα Ωνάση».
Και, όμως, η Χριστίνα ήταν από τους πιο φτωχούς ανθρώπους του κόσμου. Χρήματα είχε όσα χρειαζόταν για να ζήσει πλουσιοπάροχα αυτή αλλά και 2-3 γενιές μετά από αυτή. Τα χρήματα, όμως, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, δε φέρνουν την ευτυχία.
Η Χριστίνα Ωνάση έζησε μια ζωή που λίγο διάφερε από μια τραγωδία.
Σαν παιδί ποτέ δεν έλαβε αγάπη. Λεφτά πολλά μπορεί να υπήρχαν. Στοργή, ωστόσο, δεν υπήρχε πουθενά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που όταν ήταν πέντε ετών σταμάτησε να μιλάει. Οι ειδικοί σε κέντρο θεραπείας στη Ζυρίχη διαπίστωσαν πως έπασχε από «επιλεκτική αλαλία»!
Μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου έπεφτε βαριά η σκιά του πατέρα της και οι εντάσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο.
Και μετά ήρθαν οι θάνατοι. Πρώτα ο αδερφός, μετά η μητέρα της και έπειτα ο βαθύπλουτος πατέρας της. Η Χριστίνα Ωνάση κληρονόμησε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.
Έψαξε για να βρει την αγάπη μέσα σε έρωτες που μόνο κακό της έκαναν. Έζησε μέσα στη θλίψη και αποπειράθηκε πολλές φορές να αυτοκτονήσει. Μέχρι που τελικά, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 19 Νοεμβρίου 1988, πέθανε από καρδιακή προσβολή. Δεν είχε προλάβει να συμπληρώσει το 38ο έτος της ηλικίας της.
Η κόρη που έβλεπε τον πατέρα με... ραντεβού
Στις 11 Δεκεμβρίου 1950, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το δεύτερο παιδί του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού. Ήταν η Χριστίνα Ωνάση.
Φαινομενικά η μικρή Χριστίνα είχε τα πάντα. Ήταν κόρη ενός εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, σπούδασε στα καλύτερα σχολεία, ταξίδεψε παντού, είχε ότι ήθελε στα πόδια της.
Όλα αυτά, ωστόσο, ήταν η «βιτρίνα». Στην πραγματικότητα, η Χριστίνα Ωνάση ζούσε πάντα στη σκιά του μεγάλου της αδερφού, του Αλέξανδρου Ωνάση, και βέβαια σε εκείνη του πανίσχυρου πατέρα της. Λέγεται, μάλιστα, πως προκειμένου να δει τον πατέρα της έπρεπε να κλείσει ραντεβού. Κανείς δεν ξέρει αν αυτό είναι πραγματικότητα ή μια υπερβολή που «μεταδόθηκε» προκειμένου να δείξει τα όσα βίωνε η μικρή Χριστίνα.
Μια ακόμα φήμη ήταν πως τόσο ο Αριστοτέλης Ωνάσης όσο και η Τίνα Λιβανού δεν ήθελαν άλλο παιδί. Ήθελαν τον Αλέξανδρο μοναχοπαίδι. Λέγεται πως η Λιβανού είχε διακόψει δύο εγκυμοσύνες πριν τελικά αποφασίσει να «κρατήσει» τη Χριστίνα, παρά το γεγονός ότι ο Ωνάσης την πίεζε να κάνει μια ακόμα έκτρωση.
Όταν η Χριστίνα Ωνάση ήταν πέντε ετών, έπαψε να μιλάει. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή της που οι δύο γονείς της, ασχολήθηκαν πραγματικά με εκείνη. Μέχρι τότε, ουσιαστικά, την ανατροφή της την είχαν αναλάβει οι υπάλληλοι του «χρυσού» ζευγαριού.
Ο Ωνάσης πήγε τη Χριστίνα σε ένα ειδικό κέντρο στη Ζυρίχη και εκεί οι ειδικοί που εξέτασαν τη μικρή κατέληξαν πως έπασχε από «επιλεκτική αλαλία» ή «επιλεκτική βωβότητα» που είναι μια αγχωτική διαταραχή στην οποία ένα άτομο το οποίο έχει την ικανότητα να μιλήσει, αδυνατεί σε ορισμένες καταστάσεις ή άτομα. Η «επιλεκτική αλαλία» συνήθως συνυπάρχει με την ντροπαλότητα ή το κοινωνικό άγχος.
Τα πράγματα για τη μικρή Χριστίνα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν οι γονείς της χώρισαν. Και οι δυο είχαν παράλληλες σχέσεις, ωστόσο, όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης δημοσιοποίησε τον έρωτά του με την ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας, ήρθε το τέλος του γάμου.
Η Χριστίνα Ωνάση ήταν τότε οκτώ ετών και θεώρησε την Κάλλας ως τη βασική υπεύθυνη για τον χωρισμό των γονιών της. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και όταν ο πατέρας της παντρεύτηκε την Τζάκι Κένεντι, περίπου πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του τότε προέδρου των ΗΠΑ.
Λένε πως τα καλύτερα χρόνια της Χριστίνας ήταν όταν με τη μητέρα της μετακόμισε στην Αγγλία όπου έμενε ο Τζoν Σπενσερ – Τσώρτσιλ, Μαρκήσιος του Μπλάντφορντ, και 11ος Δούκας του Μάρλμπορο, δεύτερος σύζυγος της Τίνας Λιβανού.
Τα απανωτά χτυπήματα και ο πρόωρος θάνατος
Και εκεί που κάποιος θα μπορούσε να πει πως η ζωή της Χριστίνας Ωνάση δε θα μπορούσε να γίνει χειρότερη, άρχισε να δέχεται το ένα ισχυρό πλήγμα μετά το άλλο. Το 1973 σκοτώθηκε ο αδελφός της Αλέξανδρος, ένα χρόνο αργότερα πέθανε η πολυαγαπημένη της μητέρα από υπερβολική δόση ναρκωτικών και το 1975 ο πατέρας της από μία σπάνια αρρώστια.
Μέσα σε 29 μήνες η Χριστίνα Ωνάση έχασε ολόκληρη την οικογένειά της! Ως η βασική κληρονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση η νεαρή Χριστίνα βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη να πρέπει να διαχειριστεί μια τεράστια περιουσία και βέβαια τις επιχειρήσεις του πατέρα της.
Η Χριστίνα Ωνάση, μετά τον θάνατό του πατέρα της κληρονόμησε το 55% της περιουσίας του, αξίας 408 εκατομμυρίων δολαρίων. Το υπόλοιπο 45% διατέθηκε για τη δημιουργία του κοινωφελούς ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης».
Εκείνη την περίοδο υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν πως προκειμένου η Χριστίνα Ωνάση να έχει συνέχεια τη συντροφιά των φίλων της, τους πλήρωνε μέχρι και 30.000 δολάρια τον μήνα! Σε ηλικία 30 ετών, διαγνώσθηκε με κατάθλιψη την οποία προσπάθησε να «νικήσει» με βαρβιτουρικά, αμφεταμίνες και υπνωτικά χάπια.
Και στα ερωτικά της, πάντως, η Χριστίνα Ωνάση βίωνε τη μια αποτυχία μετά την άλλη. Έκανε τέσσερις γάμους και πήρε ισάριθμα διαζύγια. Ο πρώτος γάμος ήταν με τον κατά 27 χρόνια μεγαλύτερό της Αμερικανό κτηματομεσίτη Τζόζεφ Μπόλκερ. Ο δεύτερος με τον εφοπλιστή Αλέξανδρο Ανδρεάδη, γιο του καθηγητή και τραπεζίτη Στρατή Ανδρεάδη. Ο τρίτος με τον Ρώσο Σεργκέι Καούζοφ, στέλεχος σε κρατική εταιρεία της Σοβιετικής Ένωσης. Τέταρτος με τον κατά τρία χρόνια μικρότερό της Γάλλο επιχειρηματία Τιερί Ρουσέλ, παιδικό της φίλο και διάσημο playboy της εποχής, με τον οποίο τον Ιανουάριο του 1985 απέκτησαν την Αθήνα Ωνάση.
Ο γάμος με τον Ρουσέλ φάνηκε πως θα είναι αυτός που θα πετύχει, ωστόσο, όλα διαλύθηκαν όταν η Χριστίνα Ωνάση ανακάλυψε πως ο σύζυγός της όχι απλά την απατούσε αλλά είχε αποκτήσει και παιδί με την ερωμένη του, Γκάμπι Λάντχαγκε, ένα μοντέλο από τη Σουηδία!
Μετά το διαζύγιο με τον Ρουσέλ η Χριστίνα Ωνάση γνώρισε τον τότε πρόεδρο της ελληνικής παροικίας της Αργεντινής, Γιώργο – Χόρχε Τσολμεκτόγλου, με τον οποίο οι φήμες ήθελαν να προετοιμάζεται να κάνει τον πέμπτο της γάμο.
Δεν πρόλαβε. Τη νύχτα της 19ης Νοεμβρίου 1988, η Χριστίνα Ωνάση βρέθηκε νεκρή μέσα στην μπανιέρα του πολυτελούς σπιτιού της στη συνοικία Τορτουγκίτας του Μπουένος Άιρες. Δίπλα της είχε βρεθεί ένα άδεια μπουκάλι ηρεμιστικών.
Αρχικά ο θάνατός της αποδόθηκε σε καρδιακή προσβολή. Στη συνέχεια «ενοχοποιήθηκε» ένα πνευμονικό οίδημα αλλά χωρίς να αποδειχθεί το τι το προκάλεσε. Η τοξικολογική εξέταση δεν έδειξε κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξαγωγή ενός ασφαλούς συμπεράσματος.
Επιπλέον, αρχικά οι ιατροδικαστές στην Αργεντινή είχαν πει πως η εκληματική ενέργεια αποκλείεται, ενώ στη συνέχεια (σε δεύτερο πόρισμα) ανέφεραν πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί.
«Εκείνο το βράδυ μιλούσε για τον πατέρα και τον αδερφό της, θέματα που δεν τα άγγιζε. Ήταν σαν κάθαρση γι’ αυτή. Γελώντας μου είπε πως είναι κουρασμένη και πως ήθελε να πάει για ύπνο. Μου έδωσε ένα φιλί στον αέρα και με καληνύχτισε στα ελληνικά. Όταν αργότερα χτύπησα την πόρτα της, δεν πήρα απάντηση. Άνοιξα και τη βρήκα κοιμισμένη στην μπανιέρα. Κάλεσα τους γιατρούς, τον αδερφό μου, την αστυνομία, αλλά ήταν ήδη αργά. Θυμάμαι τα μάτια της Χριστίνας ανοιχτά να κοιτάνε το άπειρο», έγραψε στο βιβλίο της «Η ζωή μου με τη Χριστίνα Ωνάση», η Μαρίνα Τσοκμετσόγλου, η γυναίκα που τη βρήκε νεκρή.
Η σορός της Χριστίνας Ωνάση, μεταφέρθηκε και τάφηκε στο Σκορπιό, δίπλα στον αδελφό και τον πατέρα της.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.