Μενού
collins
Ο Άλεν Κόλινς των Lynyrd Skynyrd | YouTube
  • Α-
  • Α+

Κάποτε, πριν από αρκετά χρόνια, σε μια παρέα ροκάδων / χεβιμεταλάδων, κάπου ανάμεσα σε πολλά λίτρα μπύρας και ατελείωτα «σφηνάκια» Jack Daniel΄s ένας από τους παρευρισκόμενους (στον οποίο, όντως, είχαν συμβεί πολλά άσχημα πράγματα) είπε πως υπάρχουν στιγμές που νιώθει σαν τον Άλεν Κόλινς των Lynyrd Skynyrd.

Κάποιοι από την παρέα άρχισαν να γελάνε, κάποιοι άλλοι προβληματίστηκαν και υπήρχαν και κάποιοι (οι νεότεροι της παρέας και όχι τόσο μυημένοι στον κόσμο του σκληρού ήχου) που αναρωτιόνταν γιατί κάποιος να επικαλεστεί τον κιθαρίστα ενός ροκ συγκροτήματος για να περιγράψει τις ατυχίες στη ζωή του.

Οι παλαιότεροι, λοιπόν, ανέλαβαν να τους εξηγήσουν. Για τις επόμενες δύο ώρες η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά τον υπερ-άτυχο Άλεν Κόλινς και τους «καταραμένους» Lynyrd Skynyrd.

Αν έχετε ακούσει ποτέ την έκφραση «όλα σε εμένα θα συμβούν;», να ξέρετε πως υπήρξε κάποτε ένας άνθρωπος στον οποίο πράγματι... όλα σε εκείνον είχαν συμβεί.

Το συγκρότημα με το... περίεργο όνομα

Τώρα, όσοι δεν έχετε και μεγάλη επαφή με τη ροκ μπορεί και να αναρωτιέστε ποιοι είναι οι Lynyrd Skynyrd. Θα αρκούσε να αναφέρουμε μόνο ένα τραγούδι προκειμένου να καταλάβετε για ποιους μιλάμε: «Sweet Home Alabama».

Το τραγούδι ύμνος του αμερικανικού νότου που από το 1974 που κυκλοφόρησε μέχρι και σήμερα είναι ένα από τα πιο must ακούσματα σε όλα τα ροκ μπαρ του πλανήτη, που έχει «ντύσει» δεκάδες χολιγουντιανές ταινίες και έχει γίνει σήμα για πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ιστορία μας ξεκινάει στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960 στο Τζακσονβιλ, στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί ζούσε ένας πιτσιρικάς ονόματι Ρόνι Βαν Ζαντ. Ο περίεργος αυτός τυπάκος έψαχνε διάφορους τρόπους προκειμένου να ξεφύγει από τη μιζέρια και τη φτώχεια.

Είχε ιδιαίτερο ταλέντο στο μπέιζμπολ, κυνήγησε να κάνει καριέρα στο ράγκμπι, δοκιμάστε το μποξ αλλά και τους αγώνες ταχύτητας με αυτοκίνητα. Σε όλα ήταν καλός. Όχι, όμως, τόσο καλός, ώστε να κάνει καριέρα και κυρίως να βγάλει λεφτά σε κάτι απ' όλα αυτά που είχε δοκιμάσει μέχρι τότε.

Μέχρι που ανακάλυψε τη μουσική. Αρχικά «ταλαιπωρούσε» μια κιθάρα και στη συνέχεια ταλαιπωρούσε φίλους και συγγενείς παίζοντας στο πιάνο του πατέρα του. Μέχρι που μία ημέρα, εντελώς τυχαία, διαπίστωσε ο ίδιος (αλλά κυρίως οι γύρω του) πως είχε ωραία φωνή!

Αυτό ήταν! Ο Ρόνι Βαν Ζαντ είχε βρει αυτό με το οποίο ήθελε να ασχοληθεί. Η ζωή του άλλαξε όταν άκουσε πως κάτι παιδιά είχαν φτιάξει μια μπάντα και έψαχναν τραγουδιστή. Χωρίς να χάσει χρόνο πήγε να τους βρει και εκεί συνάντησε για πρώτη φορά τον ντράμερ Μπομπ Μπερνς και τους κιθαρίστες  Γκάρι Ρόζινγκτον και Άλεν Κόλινς. Όταν στο δρόμο τους βρέθηκε και ο μπασίστας Λάρι Τζάνστρομ, η παρέα των μακρυμάλληδων πιτσιρικάδων άρχισε να πειραματίζετε με ήχους και στυλ μουσικής.

Δημιούργησαν διάφορα μικρά (και βραχύβια) συγκροτήματα, μέχρι που το 1970 άλλαξαν το όνομά τους σε Lynyrd Skynyrd. Μην προσπαθήσετε να καταλάβετε τι σημαίνει. Ούτε να το... googlάρετε. Δεν έχει νόημα. Αυτές οι δυο λέξεις είναι δική τους... δημιουργία!

Βασικά ήταν ο τρόπος που βρήκαν προκειμένου να κοροϊδέψουν έναν καθηγητή τους, τον Λεόναρντ Σκίνερ ο οποίος ήταν άκρως συντηρητικός και αντιπαθούσε τους μακρυμάλληδες σε τέτοιο βαθμό που όταν έβλεπε μαθητή με μαλλί κάτω από το ύψος του λαιμού τον τιμωρούσε.

Όταν, μάλιστα, το συγκρότημα εν έτει 1973 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του, φρόντισε να εξηγήσει ήδη από τον τίτλο τι σημαίνει. «Pronounced Leh-nerd Skin-nerd», δηλαδή «προφέρεται Λέ-νερντ Σκί-νερντ»!

Το ζήτημα είναι πως το συγκρότημα με τον Σκίνερ διατήρησαν άριστες σχέσεις και ο ίδιος δήλωνε παντού πόσο τους αγαπούσε. Όλα αυτά, βέβαια, αφού πρώτα είχαν... τελειώσει το σχολείο!

Σε κάθε περίπτωση οι Lynyrd Skynyrd αποδείχθηκαν μια εξαιρετικά ταλαντούχα παρέα παιδιών που έδωσε στον κόσμο της μουσικής σπάνια διαμάντια και έγραψαν τη δική τους ιστορία στον σκληρό ήχο.

Τραγούδια όπως το «Free Bird» και το «Sweet Home Alabama» τους καθιέρωσαν και τους άνοιξαν τον δρόμο για να κάνουν παγκόσμιες περιοδείες, χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, να γραφτούν τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ροκ και πολλά άλλα.

Όμως κάπου εκεί, την ώρα που οι Lynyrd Skynyrd φτάνουν στο απόγειο της καριέρας τους, η μοίρα τους έβαλε «σημάδι» με αποτέλεσμα σήμερα, πλέον, να έχουν τον τίτλο του πιο καταραμένου συγκροτήματος. Απόλυτος (αρνητικός) πρωταγωνιστής ήταν ο Άλεν Κόλινς.

Η τραγική ζωή του Άλεν Κόλινς

Ο Κόλινς ήταν ένας εξαιρετικά ταλαντούχος κιθαρίστας και παράλληλα ήταν η ψυχή της παρέας στους Lynyrd Skynyrd οι οποίοι έζησαν μια τετραετία όπου έδειχνε σαν να είχαν κατακτήσει τον κόσμο.

Τον Οκτώβριο του 1977 οι Lynyrd Skynyrd κυκλοφόρησαν το πέμπτο τους άλμπουμ. Το όνομά του αποδείχθηκε ανατριχιαστικά προφητικό: «Street Survivors». Το (πρώτο) εξώφυλλο του άλμπουμ έδειχνε τα μέλη της μπάντας σαν να ξεπηδούν μέσα από φλεγόμενα κτίρια.

Τρεις ημέρες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ και ενώ το συγκρότημα είχε δώσει ήδη τις πέντε πρώτες συναυλίες της περιοδείας του, το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν, ένα ναυλωμένο Convair CV-300, έμεινε από καύσιμα και συνετρίβη σε ένα δάσος 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκίλσμπουργκ του Μισισίπι!

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Ρόνι Βαν Ζαντ ήταν ανάμεσα στους νεκρούς. Λίγες ημέρες πριν γίνει 30 ετών. Και να σκεφτεί κανείς πως πάντα έλεγε πως δεν πρόκειται να φτάσει την ηλικία των 30 ετών.

Εκτός από τον Βαν Ζαντ, τρία ακόμα μέλη του συγκροτήματος καθώς και ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης του αεροπλάνου σκοτώθηκαν σε εκείνο το δυστύχημα. Όλοι οι υπόλοιποι, ανάμεσα στους οποίους και ο Άλεν Κόλινς, επέζησαν αλλά όλοι τους έφεραν σοβαρότατα τραύματα που χρειάστηκαν μεγάλο χρονικό διάστημα για να επουλωθούν.

Και αν τα σωματικά τραύματα επουλώθηκαν, δεν έγινε το ίδιο και με τα ψυχικά. Ποτέ ξανά οι Lynyrd Skynyrd δεν ήταν το ίδιο συγκρότημα. Στην πραγματικότητα ήταν σαν να διαλύθηκαν αν και συνέχισαν να κυκλοφορούν νέες δουλειές και να δίνουν συναυλίες μέσα από διάφορες επανενώσεις που φτάνουν μέχρι τις ημέρες μας. Όσοι επέζησαν άρχισαν σταδιακά να συμμετέχουν σε άλλα σχήματα και αργά ή γρήγορα εγκατέλειψαν τους Lynyrd Skynyrd.

Να σημειωθεί πως το εξώφυλλο του «Street Survivors» μετά από απαίτηση των συγγενών άλλαξε. Στο νέο οι φλόγες είχαν αντικατασταθεί με ένα μαύρο φόντο.

Ο Άλεν Κόλινς υπέστη ράγισμα δύο σπονδύλων στο λαιμό του ενώ λίγο έλειψε να χάσει και το δεξί του χέρι.

Όταν κατάφερε να συνέλθει ήταν από αυτούς που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη νέα μορφή των Lynyrd Skynyrd. Μαζί με τον έτερο κιθαρίστα του συγκροτήματος, τον Γκάρι Ρόζινγκτον, έφτιαξαν ένα νέο σχήμα τους The Rossington-Collins Band.

Το 1980 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Anytime, Anyplace, Anywhere» που πούλησε περίπου ένα εκατομμύριο αντίτυπα στις ΗΠΑ αλλά από εκεί και πέρα... τίποτα!

Με τρομερούς πόνους από το ατύχημα και με μια ψυχολογία που βρισκόταν στο ναδίρ εξαιτίας της απογοητευτικής πορείας που είχε η καριέρα του ο Άλεν Κόλινς το έριξε στο πότο. Έπινε από το πρωί μέχρι το βράδυ, σε καθημερινή βάση.

Οι δικοί του άνθρωποι προσπαθούσαν να τον προειδοποιήσουν πως αυτή η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά μόνο καλή κατάληξη δε θα έχει αλλά ο Άλεν Κόλινς δεν έδειχνε να ακούει κανέναν.

Πάντα ο Κόλινς ήταν ιδιαίτερα άτυχος. Όταν ήταν πιτσιρικάς και είπε στους γονείς του πως θέλει να γίνει κιθαρίστας εκείνοι ήταν αρνητικοί. Ο Κόλινς έφυγε από το σπίτι και τους υποσχέθηκε πως θα επιστρέψει σαν σταρ. Όταν, πλέον, έγινε σταρ και οι δύο γονείς του είχαν πεθάνει...

Το 1970 παντρεύτηκε την αγαπημένη του Κάθι με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά. Όταν το 1980 η γυναίκα του έμεινε ξανά έγκυος, πέθανε εξαιτίας αιμορραγίας που προκλήθηκε όταν απέβαλε. Η απώλεια της Κάθι ήταν κάτι που ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει.

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 26 Ιανουαρίου 1986, ο βυθισμένος στο αλκοόλ, Άλεν Κόλινς μαζί με την τότε φίλη του, μπήκε μέσα στο αυτοκίνητό του και κατευθύνθηκε προς το Τζακσονβιλ. Στα μισά του δρόμου, ωστόσο, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και τράκαρε.

Από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου ανασύρθηκε νεκρή η νεαρή κοπέλα ενώ ο Άλεν Κόλινς σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε πως είχε μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω.

Μετά από το τροχαίο δυστύχημα ο Άλεν Κόλινς άλλαξε τρόπο ζωής, συμμετείχε στις προσπάθειες επανασύνδεσης των Lynyrd Skynyrd και έκανε αγώνα κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η υγεία του, ωστόσο, είχε επιβαρυνθεί, πλέον, πάρα πολύ και στις 23 Ιανουαρίου 1990, άφησε την τελευταία του πνοή μετά από επιπλοκές που του προκάλεσε η πνευμονία από την οποία έπασχε. Μπορεί να φαίνεται πως έζησε... πολλές ζωές αλλά την ημέρα που πέθανε ήταν μόλις 37 ετών!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA