Μενού
O Mick Jagger
AP Photos
  • Α-
  • Α+

Στις 26 Ιουλίου του 1943 στο Dartford του Kent γεννιέται από μία μεσοαστική και μάλλον συντηρητική οικογένεια ο άνθρωπος που έμελλε να αλλάξει ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία. Μιλάμε φυσικά για τον Mick Jagger που σήμερα γίνεται 80 ετών.

Όποια σκέψη και αν είχαν οι γονείς του για τον Mick, το μέλλον του ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένο και θα σχετιζόταν με τη μουσική. «Πάντα τραγουδούσα ως παιδί. Ήμουν ένα από αυτά το παιδιά που απλά αγαπούσαν το τραγούδι», έλεγε αργότερα σε συνέντευξή του όντας πια διάσημος σε όλον τον πλανήτη..

Ο Mick Jagger έγινε ένας από πιο εμβληματικούς ανθρώπους για τη σύγχρονη μουσική. Η παρουσία του δε καθόρισε εν πολλοίς αυτό που λέμε σήμερα rockstar. Καθόλου τυχαίο. Η περσόνα που έφτιαξε έγινε ένα από τα μεγαλύτερα sex symbols όλων των εποχών, ενώ οι Rolling Stones κατάφεραν να κρατηθούν στην κορυφή για έξι δεκαετίες.

Η γνωριμία με τον Keith και οι Rolling Stones

Η γνωριμία που του άλλαξε τη ζωή ήρθε τον Σεπτέμβριο του 1950, στο Wentworth Primary School, όταν συνυπήρξε στην τάξη με τον Keith Richards. Οι δύο τους χάθηκαν για αρκετά χρόνια, επειδή άλλαξαν σχολεία, αλλά ξαναβρέθηκαν το 1961 σε σταθμό του μετρό. Δεν άργησαν να καταλάβουν ότι έχουν κοινές σκέψεις για τη μουσική.

Το 1962 φτιάχνονται τελικά οι Rolling Stones. Στις πρώτες της εμφανίσεις η μπάντα αποτελούνταν από τον Mick Jagger (στα φωνητικά), τον Keith Richards (στην κιθάρα), τον Brian Jones (σε διάφορα όργανα), τον Bil Wyman (μπασίστας) και φυσικά τον drummer Charlie Watts που έφυγε πολύ πρόσφατα από τη ζωή.

Η σχέση του Mick Jagger με τον Keith Richards έχει φτάσει σε μυθολογικές διαστάσεις. Ακριβώς όπως έχει συμβεί και με την κινηματογραφική ζωή του πρώτου με το σεξ, τη μουσική και τις ουσίες. Υπάρχει όμως και μία άλλη ιστορία που αφορά μία ένταση στις σχέσεις του Jagger με τον Charlie Watts και είναι αρκετά ενδεικτική για μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της μπάντας.

H γροθιά από τον Charlie Watts

Πολλές φορές έχει ακουστεί για τον Charlie Watts ότι ήταν ένας κατά λάθος rockstar του οποίου η συμπεριφορά θύμιζε gentleman. Η σοβαρότητά του όμως και το ύφος του έδειχναν από την αρχή ότι δεν σήκωνε πολλά. Το περιστατικό που θα σας αφηγηθούμε το αποδεικνύει.

O Charlie Watts των Rolling Stones
O Charlie Watts σε συναυλία των Rolling Stones στη Γερμανία. | AP Photos

Συνέβη σε ένα ξενοδοχείο στο Άμστερνταμ το 1984. Οι Stones τότε βρίσκονταν σε μία πολύ κρίσιμη καμπή. Ο Keith Richards ήταν πια επιτέλους καθαρός από ουσίες και ο Mick Jagger, που είχε καταφέρει με μεγάλη δυσκολία να κρατήσει την μπάντα, θεωρούσε πια ότι όλοι του χρωστούσαν ότι οι Stones υπήρχαν ακόμα.

Τις ηγετικές του τάσεις συμπλήρωσε και το γεγονός ότι, ενώ πήγε να διαπραγματευτεί για τους Stones, τελικά έκλεισε ένα σπουδαίο deal για τον εαυτό του. Το γεγονός αυτό αντιμετωπίστηκε ως προδοσία από την υπόλοιπη μπάντα. Οι σχέσεις των μελών ήταν πια ιδιαίτερα τεταμένες και όλα κρέμονταν από μία κλωστή

Εκείνη την ημέρα, μετά από ένα μεθύσι, ο Mich Jagger επέστρεψε φωνάζοντας για τον Charlie «πού είναι ο ντράμερ μου;». Και μετά παραθέτουμε πώς αφηγήθηκε το γεγονός ο ίδιος ο Keith Richards.

«Έχουν περάσει 20 λεπτά, όταν χτύπησε η πόρτα. Ήταν ο Charlie Watts, άψογα ντυμένος, με κουστούμι και γραβάτα και έχοντας ξυριστεί. Μπορούσα να μυρίσω την κολόνια. Άνοιξα την πόρτα και εκείνος ούτε που με κοίταξε. Με προσπέρασε, βρήκε τον Mick και του είπε “μη με ξαναπείς ποτέ drummer σου”. Αμέσως μετά τον άρπαξε από τoν γιακά και του έριξε μία πολύ δυνατή γροθιά». Ο Mick σωριάστηκε πάνω σε ένα πιάτο με καπνιστό σολομό.

Οι Rolling Stones έναν χρόνο πριν το επεισόδιο Jagger-Watts.
Οι Rolling Stones έναν χρόνο πριν το επεισόδιο Jagger-Watts. | AP Photos

Η παρουσία του Mick Jagger

Όπως είναι προφανές για μία μπάντα που βρίσκεται στην κορυφή επί ολόκληρες δεκαετίες, τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα. Το παραπάνω περιστατικό ουσιαστικά καταδεικνύει την πραγματικότητα αυτή. Ο Mick Jagger όμως δεν ήταν μόνο το πρόσωπο των Rolling Stones, όπως συχνά συμβαίνει με τους τραγουδιστές.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της μπάντας και μεταξύ άλλων αυτός που εκτόξευσε τη φήμη τους σε όλον τον πλανήτη. Ήταν όμως και αυτός που τις πιο δύσκολες στιγμές κατάφερε να κρατήσει ενωμένα τα μέλη της, παρότι υπήρξαν περίοδοι που μπορεί να θεώρησε ότι οι Stones τού ανήκαν. Δεν του ανήκαν ποτέ αλλά ομολογουμένως του χρωστάνε και πάρα πολλά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA