Μενού
Adolf_Eichmann
Η δίκη του Άντολφ Άιχμαν | Wikipedia
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με τη Βίβλο το «Ου Φονεύσεις» είναι η έκτη από τις 12 εντολές που υπαγορεύτηκαν στον Μωυσή από τον Θεό στο όρος Σινά. Το κράτος του Ισραήλ χρειάστηκε μια φορά στην Ιστορία να παραβεί τη συγκεκριμένη εντολή. Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα όταν εκτέλεσε τον «αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος» Άντολφ Άιχμαν και η απόφαση αυτή ήταν που προξένησε αντιδράσεις από πολλούς Ισραηλινούς. Ακόμα και από επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Ο άνθρωπος που πέτυχε μόνο ως... σφαγέας

Ο Άντολφ Άιχμαν προσπάθησε να κάνει διάφορα πράγματα στη ζωή του αλλά δεν πέτυχε σχεδόν τίποτα. Έτσι αφού προπολεμικά γράφτηκε στη νεολαία του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, όταν οι Ναζί ανήλθαν στην εξουσία έκανε αίτηση για να μπει στα SS. Η αίτησή του έγινε δεκτή και η πρώτη δουλειά ήταν στο Νταχάου!

Πριν καν ξεκινήσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Άντολφ Άιχμαν, πήρε εντολή να μεταβεί στην Παλαιστίνη προκειμένου να δει αν υπήρχε η δυνατότητα να σταλούν εκεί όλοι οι Εβραίοι της Γερμανίας. Το ταξίδι του αποτυγχάνει για διάφορους λόγους και επιστρέφει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αυστρία όπου με τον βαθμό του υπολοχαγού, πλέον, αναλαμβάνει τις απελάσεις των Εβραίων που έμενα στη χώρα.

Ο Άντολφ Άιχμαν ήταν ο εμπνευστής του «Σχεδίου Μαδαγασκάρη» το οποίο προέβλεπε τη μαζική μεταφορά Εβραίων εκεί προκειμένου να δημιουργηθεί το εβραϊκό κράτος! Αν και αυτό το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, το μίσος που είχε ο Άντολφ Άιχμαν για τους Εβραίους τον «έβαλε» στη διάσκεψη της Βάνζεε όπου αποφασίστηκε η «Τελική Λύση». Ως λοχαγός, πλέον, είναι αυτός που αναλαμβάνει προσωπικά τη μεταφορά των Εβραίων στα κολαστήρια του Νταχάου και του Μπιρκενάου.

Είναι αυτός που δίνει την εντολή να αφαιρούνται από τους Εβραίους όλα τα πολύτιμα αντικείμενα (ακόμη και τα χρυσά δόντια!), τα γυαλιά όρασης, τα υποδήματα, οι βέρες, ακόμη και τα μαλλιά από τις γυναίκες κρατούμενες. Αυτός διαλέγει τους χώρους που θα γίνουν οι θάλαμοι αερίων και αυτός εγκρίνει τη χρήση του θανατηφόρου αερίου, Zyklon-B. Επιβλέπει προσωπικά τη σφαγή των Εβραίων στην Ουγγαρία και τον Αύγουστο του 1944 ενημερώνει τον Χίμλερ πως οι Εβραίοι που έχουν εξοντωθεί συνολικά είναι περίπου 6 εκατομμύρια! Για τις υπηρεσίες του, ανταμείβεται με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και στη συνέχεια του συνταγματάρχη αλλά πλέον και ο πόλεμος τελειώνει και ο ίδιος είχε μπει στο στόχαστρο των Συμμάχων αφού το όνομά του είχε γίνει γνωστό.

Η κινηματογραφική σύλληψή του και το τέλος

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι σύμμαχοι τον ψάχνουν αλλά εκείνος καταφέρνει συνέχεια να ξεφεύγει. Ακόμα και όταν τον συλλαμβάνουν οι Αμερικανοί αυτός τους δείχνει μια ταυτότητα με το όνομα Ότι Έκμαν, εκείνοι τον πιστεύουν και τον βάζουν σε μια φυλακή χωρίς ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας και έτσι αυτός καταφέρνει να αποδράσει. Το 1950 με τη βοήθεια ενός μοναχού καταφέρνει να διαφύγει στην Αργεντινή. Το όνομά του, πλέον, είναι «Ρικάρντο Κλέμεντ».

Ο ρόλος του Άιχμαν στο Ολοκαύτωμα, ωστόσο, τον είχε βάλει για τα καλά στο στόχαστρο των Εβραίων οι τον έψαχναν σε κάθε γωνιά της Γης προκειμένου να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν στο σκαμνί και από εκεί στην κρεμάλα.

Στο κατόπι του, «πέφτουν» τόσο οι εκδικητές της «Nokmim» όσο και οι επαγγελματίες της «Mossad». Για τους Εβραίους η σύλληψη του Άιχμαν είναι ζήτημα τιμής. Το 1959 ανακαλύπτουν πως ο Άιχμαν βρίσκεται στην Αργεντινή. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Μόλις πέρυσι αποκαλύφθηκε πως πληροφοριοδότης των Ισραηλινών ήταν ένας συνεργάτης του Άιχμαν, ο Γκέρχαρντ Κλάμερ ο οποίος μαζί με την πληροφορία, τους έστειλε και μια φωτογραφία του πρωτεργάτη του Ολοκαυτώματος.

Η αντίστροφή μέτρηση είχε αρχίσει. Στις  11 Μαΐου 1960 Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ μαζί με τους εκδικητές της «Nokmim», χωρίς να ενημερώσουν τις Αρχές της Αργεντινής, συλλαμβάνουν τον Άιχμαν, τον ναρκώνουν και 10 ημέρες αργότερα βρίσκεται στο Ισραήλ.

Η Δίκη του Άντολφ Άιχμαν άρχισε στις 11 Απριλίου 1961 στο Τελ Αβίβ. Ο Άιχμαν παρουσίαζε τον εαυτό του ως υπάκουο γραφειοκράτη που απλώς εκτελούσε τα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί. Αρνούμενος την ευθύνη για τις μαζικές δολοφονίες, είπε: «Δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Είχα διαταγές, όμως δεν είχα καμία ενεργή σχέση με την όλη υπόθεση…».  Ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν αντισημίτης! Δήλωσε ότι διαφωνούσε με τον χυδαίο αντισημιτισμό του Γιούλιους Στράιχερ και άλλων κορυφαίων στελεχών των Ναζί. Είπε ότι ήταν συνδρομητής σε εβραϊκά περιοδικά και είχε αγοράσει την Encyclopedia Judaica. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι είχε διαβάσει το «Εβραϊκό Κράτος» του Theodor Herzl , και δεν είχε διαβάσει ποτέ το «Ο Αγών Μου» του Αδόλφου Χίτλερ.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1961 όσο κι αν προσπάθησε να πείσει τους δικαστές πως... «εντολές εκτελούσε» του επιβάλλεται η θανατική ποινή. Η απόφαση δεν αλλάζει στο δεύτερο βαθμό, ενώ απορρίφθηκε και η αίτηση χάριτος που έκανε.

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 31η Μαΐου 1962 στη φυλακή Ράμλα ο Άντολφ Άιχμαν εκτελείται δια απαγχονισμού. Πριν από την εκτέλεσή του, ο Άιχμαν αρνήθηκε το τελευταίο γεύμα και αντί αυτού προτίμησε να πιει μισό μπουκάλι από ένα τοπικό κόκκινο κρασί. Τα τελευταία λόγια του ήταν: «Ζήτω η Γερμανία, Ζήτω η Αυστρία, Ζήτω η Αργεντινή. Είναι οι τρεις χώρες που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Υπάκουσα στους κανόνες του πολέμου και της σημαίας μου. Είμαι έτοιμος». Η σορός του αποτεφρώθηκε και η στάχτη του διασκορπίστηκε στα ανοιχτά της Μεσογείου, προκειμένου να σβήσει η όποια ανάμνηση γι' αυτόν και να μην ηρωποιηθεί.

Η εκτέλεση που δίχασε το Ισραήλ

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκτέλεση του Άιχμαν είναι η μοναδική εκτέλεση που έχει γίνει στο Ισραήλ μέχρι και στις ημέρες. Και μπορεί να φαίνεται, στα μάτια όλων μας, πως όλοι οι Ισραηλινοί ήθελαν τον θάνατό του αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Πολλοί ήταν αυτοί που αντέδρασαν και ζητούσαν από την τότε κυβέρνηση να μην εκτελεστεί ο Ναζί αξιωματικός προτάσσοντας το «Ου Φονεύσεις»!

Δεν ήταν λίγοι οι διανοούμενοι αλλά και οι επιζώντες που ζήτησαν να αλλάξει η θανατική καταδίκη. Μια από αυτούς ήταν η Νέλι Ζακς, η οποία ήταν επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και μετέπειτα συγγραφέας που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ (1966).

«Δεν αποζητάμε να σώσουμε την ψυχή του», λέει το γράμμα, «επειδή γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να αξίζει λιγότερο το έλεος μας απ’ αυτόν… Δεν θέλουμε αυτός ο γεμάτος μίσος άνθρωπος να μας μετατρέψει σε δήμιους… Οι αντισημίτες σε όλο τον κόσμο εύχονται να πέσουμε μέσα σε αυτή την παγίδα. Γιατί η εφαρμογή της θανατικής ποινής θα τους καταστήσει ικανούς να ισχυριστούν ότι οι Εβραίοι ξεπλήρωσαν με αίμα το αίμα τους που χύθηκε [από τους Ναζί]» ανέφερε μια επιστολή που είχαν στείλει στην κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει τίποτα στην εκτέλεσή του που μπορεί να μας εξυπηρετήσει με την έννοια ''του να δούνε και να μάθουνε'' [από το παράδειγμά του] οι αντισημίτες και οι άλλοι που γυρεύουν να καταστρέψουν τον λαό μας... Η εκτέλεση της θανατικής ποινής κατά του Άϊχμαν αποτελεί μια λανθασμένη κατάληξη . Διαστρεβλώνει την ιστορικά σημασία της δίκης δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι κάτι από όλο αυτό το γεγονός μπορεί να τακτοποιηθεί απαγχονίζοντας έναν άνδρα ή εξαλείφοντας ένα πρόσωπο. Η ψευδαίσθηση αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη επειδή μπορεί να προκαλέσει επίσης το αίσθημα ότι πράγματι κάτι έγινε με σκοπό την ''εξιλέωση'' γύρω από ένα ζήτημα για το οποίο όμως δεν υπάρχει καμία εξιλέωση» ανέφερε ο ο μελετητής της Καμπάλα, Γκέρσομ Σόλεμ, από την πλευρά του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA