Μέσα στο άλσος που περιβάλλει το νοσοκομείο Σωτηρία, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι βρίσκεται ένα μνημείο αφιερωμένο σε ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα της περιόδου της Κατοχής.
Το Πογκρόμ κατά των αναπήρων πολέμου, έλαβε χώρα τη νύχτα της 30ής Νοεμβρίου 1943 στην Αθήνα από τα Τάγματα Ασφαλείας. Ανάπηροι του πολέμου που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αθήνας, συνελήφθησαν από τα Τάγματα Ασφαλείας, οι οποίοι ακολούθως τους παρέδωσαν στους Γερμανούς, στις φυλακές Χαϊδαρίου και Χατζηκώστα.
Εκεί, εκτελέστηκαν 283 Έλληνες ανάπηροι πολέμου, λόγω της συμμετοχής τους στην ΕΑΜική αντίσταση.
Η στοχοποίηση των αναπήρων πολέμου από τα Τάγματα Ασφαλείας
Την περίοδο της κατοχής, οι ανάπηροι του Ελληνοιταλικού πολέμου πράγματι πρωτοστατούσαν στο ΕΑΜικό αντιστασιακό κίνημα και είχαν ενεργό δράση σε αντικατοχικές ενέργειες, γεγονός το οποίο ενοχλούσε ορισμένους στρατιωτικούς.
Στις 4 Ιανουαρίου 1942 ιδρύθηκε ο Εθνικός Σύνδεσμος Αναπήρων Πολέμου 1940-1941 που αποτελούσε το κέντρο της οργάνωσης των αναπήρων στα νοσοκομεία της Αττικής. Εξέλεγαν επιτροπές οι οποίες ρύθμιζαν την αντιστασιακή δράση των αναπήρων και διεκδικούσαν καλύτερη περίθαλψη και συνθήκες νοσηλείας.
Τα Τάγματα Ασφαλείας είχαν συγκροτηθεί και εξοπλιστεί για να συνδράμουν τις δυνάμεις κατοχής, με νόμο της κυβέρνησης του Ιωάννη Ράλλη, τον Ιούνιο του 1943.
Η παρουσία των ανάπηρων αντιστασιακών ήταν τόσο έντονη που υποδήλωνε τη συνέχεια του αγώνα που ξεκίνησε στην Αλβανία και υποβάθμιζε το κύρος των δοσιλογικών κυβερνήσεων στη κοινή γνώμη. Τότε, η κυβέρνηση Ράλλη θέλωντας να ανατρέψει την κατάσταση που επικρατούσε, ξεκίνησε να καταγγείλει την δράση των αναπήρων ως αντεθνική.
Τη νύχτα της 30ής Νοεμβρίου η συντονισμένη επίθεση κατά των αναπήρων κλιμακώθηκε από τα Τάγματα Ασφαλείας, υπό την επίβλεψη των Ες-Ες, όταν περικύκλωσαν με καθένα από τα δεκαεννιά νοσοκομεία της Αθήνας και ξέσπασαν πάνω στους ανάπηρους του πολέμου της Αλβανίας, συλλαμβάνοντάς τους με τη βία.
Χαρακτηριστικό δείγμα της βαναυσότητας με την οποία τους συνέλαβαν, είναι πως πολλοί από τους ανάπηρους πέθαναν κατά τη μεταφορά τους και μέσα στις φυλακές, καθώς τα τραύματά τους αιμορραγούσαν.
Οι ανάπηροι στοιβάχτηκαν στα καμιόνια και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα Χατζηκώστα και Χαϊδαρίου στην οδό Πειραιώς. Εκεί έγιναν 283 εκτελέσεις.
Το πογκρόμ έχει απεικονιστεί σε χαρακτικό από τον Τάσσο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.