Μενού
  • Α-
  • Α+

«Το Hip-hop από την αρχή ήταν πάντα φιλόδοξο», δήλωσε ο Jay-Z το 2010 όταν συνάντησε στην Ομάχα τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ. «Κατέρριψε την αντίληψη ότι ένας καλλιτέχνης δεν μπορεί να σκεφτεί και τα χρήματα.»

Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, ο δισεκατομμυριούχος ράπερ δείχνει διατεθειμένος να διευρύνει την περιουσία του. Ο Jay-Z υπέγραψε συμφωνία για να πουλήσει το πλειοψηφικό μερίδιο των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία streaming μουσικής Tidal στην εταιρεία mobile πληρωμών του Τζακ Ντόρσεϊ έναντι 297 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συναλλαγή αποτίμησε την εταιρεία σε περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 150 εκατομμύρια δολάρια περισσότερο από την εκτίμηση του 2019 από το Forbes.

Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, ο ράπερ είχε πουλήσει τα μισά δικαιώματα της σαμπάνιας Armand de Brignac στην LVMH σε μια συμφωνία αξίας 640 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δύο τελευταίες κινήσεις βοήθησαν την περιουσία του πρώτου δισεκατομμυριούχου του hip-hop να φτάσει στο 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια, από το ένα δισ. που ήταν πριν προβεί σε αυτές. Ο Jay-Z κατέχει επίσης ένα κομμάτι της δικής του μουσικής, μοιράζεται επαύλεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με τη σύζυγό του Μπιγιονσέ και έχει μια αυξανόμενη συλλογή έργων τέχνης. Το 2005 είχε ριμάρει τον προφητικό στίχο: «Δεν είμαι επιχειρηματίας, είμαι επιχείρηση, φίλε.»

Πώς κατανέμεται η περιουσία του

Μετρητά και επενδύσεις: 425 εκατομμύρια δολάρια. Ένα μεγάλο μέρος των εκτιμώμενων κερδών του ράπερ, ύψους 760 εκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκονται σε επενδύσεις στο Uber, την αλυσίδα σαλάτας Sweetgreen και τη SpaceX του Έλον Μασκ.

Roc Nation: 140 εκατομμύρια δολάρια. Η κοινοπραξία του Jay-Z με το Live Nation ιδρύθηκε το 2008 και είναι μια εταιρεία ψυχαγωγίας πλήρους εξυπηρέτησης που φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας, από τη Ριάνα και την Αλίσια Κις μέχρι τον Καϊρί Ίρβινγκ.

D'usse: 120 εκατομμύρια δολάρια. Το κονιάκ του Jay-Z, που ξεκίνησε το 2012 σε συνεργασία με την Bacardi. Ενώ συνήθως η τιμή λιανικής είναι στα 30 δολάρια ανά φιάλη, πενήντα σπάνια μπουκάλια είναι επί του παρόντος σε δημοπρασία στο Sotheby's για μια εκτιμώμενη τιμή 24.000 έως 75.000 δολαρίων το καθένα.

Μουσικός κατάλογος: 95 εκατομμύρια δολάρια. Η βιβλιοθήκη του Jay-Z με σχεδόν 300 τραγούδια αξίζει 20 εκατομμύρια δολάρια περισσότερο από ό, τι πριν από δύο χρόνια και χάρη σε μια σειρά έξυπνων διαπραγματεύσεων, κατέχει τόσο τα δικαιώματα δημοσίευσης όσο και τις ηχογραφήσεις στη μουσική του.

Συλλογή Έργων Τέχνης: 70 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ράπερ δαπάνησε 4,5 εκατομμύρια δολάρια σε έναν πίνακα το 2013. Η εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης του Jay-Z διαθέτει επίσης έργα των Damian Hirst, David Hammons και Richard Prince.

Ακίνητα: 50 εκατομμύρια δολάρια. Ο Jay-Z και η Μπιγιονσέ αγόρασαν δύο σπίτια το 2017 μετά τη γέννηση των δίδυμων τους: ένα αρχοντικό στο Μπελ Ερ αξίας 88 εκατομμυρίων δολαρίων και ένα ακόμα αξίας 26 εκατομμυρίων στα East Hamptons. Το σπίτι τους στο Λος Άντζελες αξίζει ήδη 5 εκατομμύρια δολάρια περισσότερο από την τιμή αγοράς.

Πηγή: Forbes

Διαβάστε ακόμα:

Ιταλία: Δήμαρχος εμβολιάστηκε εκτός σειράς - Παραίτηση μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Σημαντική ανακάλυψη: Εντοπίστηκε ο πιο μακρινός «ραδιοφάρος» στο σύμπαν

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA