Μενού
Michel Claise
Michel Claise | @Michel Claise
  • Α-
  • Α+

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή βρίσκεται κλεισμένη τις τρεις τελευταίες ημέρες στις κεντρικές φυλακές των Βρυξελλών, μετά και την αποκάλυψη του σκανδάλου Qatar Gate. Το σπίτι, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, στο οποίο διέμενε μαζί με τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση από τις αρχές και όταν δόθηκε το «πράσινο φως» στήθηκε η ειδική επιχείρηση, για να συλληφθεί ο κ. Τζιόρτζι.

Εγκέφαλος της οργανωμένης επιχείρησης των βελγικών αρχών, ο οποίος και έδωσε το «πράσινο φως» για τη σύλληψη - μεταξύ άλλων - και της Ευρωβουλευτού ήταν ο εισαγγελικός λειτουργός, γνωστός και ως Μισέλ Κλέις. Ο κ. Κλείς χαρακτηρίζεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως ένας πολύπειρος νομικός, καθώς προσμετρά στον «στίβο» της δικονομίας 20 χρόνια εμπειρίας. Ξεκίνησε ως δικηγόρος και με τα χρόνια της εμπειρίας του ανελίχθηκε σε εισαγγελικό λειτουργό και χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του ως άτεγκτη, καθώς δε λυγίζει σε καμία πίεση.

Ο εισαγγελέας, ο οποίος θεωρείται «σπεσιαλίστας» της καταπολέμησης των οικονομικών εγκλημάτων είναι διορισμένος στο Πρωτοδικείο των Βρυξελλών, είναι 66 ετών και έχει «κάτω από τη ζώνη του» αρκετές υποθέσεις διαφθοράς, όπως και η έκδοση του εντάλματος σύλληψης στον πρώην υπουργός της Βαλλωνίας, Serge Kubla. Ο ίδιος, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, δεν παύει ποτέ να καταγγέλλει και τις ελλείψεις αλλά και την αδυναμία της κυβέρνηση του Βελγίου να εντοπίζει εγκληματίες «λευκού κολάρου».

Τα εγκλήματα που έχει διαλευκάνει στο παρελθόν

Ο Μισέλ Κλέις, ο οποίος εντάχθηκε στο δικαστικό σώμα μετά από μια καριέρα στο δικηγορικό σώμα των Βρυξελλών, είναι ένας από τους πιο άφοβους δικαστές που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα. Ο νομικός έχει εργαστεί σκληρά, για να βάλει τέλος στα καρουζέλ του ΦΠΑ που κόστισαν ακριβά στο Δημόσιο. Τα καρουζέλ είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές απάτης με τον ΦΠΑ, η οποία μέσα από αλλεπάλληλες συναλλαγές μεταξύ διαδοχικών επιχειρήσεων παρεμβάλλεται μια επιχείρηση φάντασμα η οποία εισπράττει, αλλά δεν αποδίδει τον ΦΠΑ.

Αυτό γίνεται είτε επειδή είναι ουσιαστικά εικονική επιχείρηση, είτε επειδή «εξαφανίζεται» χωρίς να αφήσει ίχνη. Σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρίες φαντάσματα που κλέβουν τον ΦΠΑ λειτουργούν για λογαριασμό πραγματικών επιχειρήσεων, οι οποίες στήνουν το κύκλωμα για να υπεξαιρέσουν φόρους. Παράλληλα, ήταν που ερεύνησε τις υποθέσεις των τραπεζικών κολοσσών, UBS και HSBC, όπου και εντοπίστηκαν σοβαροί και οργανωμένοι μηχανισμοί φοροδιαφυγής. Άξιο αναφοράς είναι ότι τον Ιούλιο του 2014 απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του επικεφαλής της UBS Βελγίου. Λίγους μήνες αργότερα, απήγγειλε κατηγορίες κατά της τράπεζας HSBC.

Πώς στήθηκε η επιχείρηση

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, Le Soir, άνδρες των ειδικών μονάδων της βελγικής αστυνομίας περίμεναν από τα ξημερώματα της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου υπομονετικά αλλά και διακριτικά κρυμμένοι τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύζυγο της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να εξέλθει του σπιτιού στην οδό Wiertz, στην καρδιά της συνοικίας των ομογενών των Βρυξελλών, καθώς η κοινοβουλευτική ασυλία της Εύας Καϊλή δεν επέτρεπε στους αστυνομικούς να εισέλθουν στον χώρο.

Μόλις ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι βγήκε από το γκαράζ του σπιτιού οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες. Μάλιστα, φαίνεται πως η άμεση κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου του ήταν ζωτικής σημασίας, καθώς δεν πρόλαβε να ενημερώσει κανέναν. Η σύλληψή του ήταν η αρχή από μια σειρά ερευνών -16 συνολικά- σε διάφορες περιοχές των Βρυξελλών, ενώ έρευνες για την Εύα Καϊλή και τον σύζυγό της πραγματοποιούνται και στην Αθήνα, καθώς δεσμευμένα είναι πλέον όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ευρωβουλευτή και των στενών της συγγενών, των γονιών της, της αδελφής της και του συντρόφου της, μετά από εντολή του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπου Βουρλιώτη.