Μενού
  • Α-
  • Α+

«Δεν θα είχα ήσυχη τη συνείδηση μου, αν είχα παραβεί τους νόμους», επισημαίνει μιλώντας στο Reader.gr ένα από τα πρόσωπα των ημερών λόγω της υπόθεσης Κουφοντίνα, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου. Υπογραμμίζει ότι η επιλογή Κουφοντίνα για απεργία πείνας είναι αποκλειστικά δική του. «Ολες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο τηρήθηκαν χωρίς καμιά παρέκκλιση», υπογραμμίζει η κ. Νικολάου, ενώ, παράλληλα εξηγεί ότι όλα τα απαραίτητα έγγραφα έχουν δοθεί στον κ. Κουφοντίνα, προκειμένου να προσφύγει, εφόσον το επιθυμεί, στη Δικαιοσύνη.

Απαντά, δε, και στο ερώτημα τι μπορεί να κάνει η πολιτεία, προκειμένου να μην χαθεί η ζωή του κ. Κουφοντίνα. «Να δεχθεί μια κυβέρνηση και η Πολιτεία έναν κανονικό εκβιασμό; Να φοβηθούμε έκρηξη του αντάρτικου πόλεως γιατί έχουν γίνει περισσότερες από 400 επιθέσεις το τελευταίο διάστημα;», διερωτάται η κ. Νικολάου και επισημαίνει ότι η λύση μπορεί να τη δώσει μόνο η Δικαιοσύνη.

Ο κ. Κουφοντίνας συνεχίζει μέχρι και αυτή τη στιγμή την απεργία πείνας του. Έχετε ήσυχη τη συνείδηση σας ως προς το αν ο νόμος έχει τηρηθεί στο ακέραιο; Γιατί οι βολές είναι πολλές…

Δεν θα είχα ήσυχη τη συνείδησή μου αν είχα παραβεί τους νόμους. Και δεν θα είχα ήσυχη τη συνείδησή μου αν, ως κυβερνητικό στέλεχος, συνέβαλα στην πλήρη απαξίωση του κράτους δικαίου. Η επιλογή του Δημήτρη Κουφοντίνα να πάει σε απεργία πείνας και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του είναι αποκλειστικά δική του. Είχε και συνεχίζει να έχει κι άλλες νομικές επιλογές, όμως, δεν το κάνει. Ας αναρωτηθούμε όλοι γιατί. Ευτυχώς η Δημοκρατία, που με τόσο μένος πολέμησε ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, δίνει νομικό οπλοστάσιο και σε όσους έχουν σκοτώσει 11 ανθρώπους.

Από την πλευρά μου σας λέω ξεκάθαρα: Όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο τηρήθηκαν χωρίς καμιά παρέκκλιση. Εφαρμόσαμε και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τους νόμους, σε αντίθεση με εκείνους που πολέμησαν και συνεχίζουν να πολεμούν την Πολιτεία.

Τι περιθώριο υπάρχει, προκειμένου ο κ. Κουφοντίνας να μείνει ζωντανός, εφόσον εσείς δεν κάνετε πίσω; Δεν σας ανησυχεί η προοπτική μιας έκρηξης; Αυτό, λίγο έως πολύ, προδιαγράφουν πολλοί εκ των υποστηρικτών του αιτήματος του.

Την ερώτηση αυτή πρέπει να την κάνετε στον κ. Κουφοντίνα που επιλέγει να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του από το να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Και δεν ισχύει ότι «εμείς δεν κάνουμε πίσω». Τι εννοείτε; Να παραβούμε τους νόμους; Να δεχθεί μια κυβέρνηση και η Πολιτεία έναν κανονικό εκβιασμό; Να φοβηθούμε έκρηξη του αντάρτικου πόλεως γιατί έχουν γίνει περισσότερες από 400 επιθέσεις το τελευταίο διάστημα;

Βεβαίως και με ανησυχεί η κοινωνική αναταραχή που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Βεβαίως και δεν επιθυμεί κανείς να πάθει τίποτε ο Κουφοντίνας και είμαστε 24 ώρες το 24ωρο στο πλευρό του με την παροχή ιατρικής φροντίδας. Όμως, η λύση είναι μία για να αρθεί το αδιέξοδο. Να κάνουν αυτό που έπρεπε από την αρχή. Να ζητήσουν από τη Δικαιοσύνη να λύσει τον γόρδιο δεσμό, όχι όμως υπό το κράτος εκβιασμών, απειλών, καταστροφών και κινδύνου να χαθούν ανθρώπινες ζωές, πολίτες ή αστυνομικοί.

Πώς απαντάτε ως προς την έγκληση ότι η Πολιτεία του επιφυλάσσει εκδικητική μεταχείριση; Καταγγέλλεστε, κι εσείς προσωπικά, αλλά και η κυβέρνηση, για ένα «μένος» εναντίον του Κουφοντίνα, μιας μορφής ρεβανσισμό…

Όλοι οι κρατούμενοι είναι ίσοι και απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα που προβλέπει το σωφρονιστικό μας σύστημα. Κανενός είδους ρεβανσισμός δεν υπάρχει στην περίπτωση του Κουφοντίνα. Αντιμετωπίζεται όπως και οι άλλοι κρατούμενοι. Θα έλεγα, μάλιστα ότι ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες είναι αυτός που ζητεί προνομιακή μεταχείριση εκβιάζοντας την Πολιτεία προκειμένου να διαλέξει τη φυλακή που ο ίδιος επιθυμεί.

Από τη μια δεν έχει μετανιώσει ποτέ για τα εγκλήματα που έκανε κι από την άλλη απαιτεί να του φέρεται η Πολιτεία ως έναν κρατούμενο με περισσότερα προνόμια από τους άλλους; Γιατί ο Κουφοντίνας να έχει δικαίωμα να εκτίσει την ποινή του στις ημιελεύθερες αγροτικές φυλακές κι όχι κάποιος που έχει καταδικαστεί π.χ. για οικονομική απάτη;

Γιατί ο Κουφοντίνας να μετάγεται το 2015 στις φυλακές Αυλώνα που είναι φυλακές ανηλίκων; Τι είναι; Ανήλικος; Όχι φυσικά, αλλά το επέλεξε ο ίδιος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε το αίτημά του. Και στη συνέχεια, όταν ζητήθηκε η μεταγωγή του για τον Κορυδαλλό έκανε απεργία πείνας για να μην πάει εκεί που τώρα θέλει να πάει.

Κάπου πρέπει να υπάρχουν όρια και να τηρούνται οι νόμοι. Και κάπου πρέπει να μπει φρένο σε όλα εκείνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη και σήμερα υποστηρίζουν ότι οι τρομοκράτες της «17Ν» δεν… τρομοκράτησαν κανέναν, αν και σκότωσαν 23 συμπολίτες μας.

Ο Κουφοντίνας θα μπορούσε να είχε πάει στον Κορυδαλλό μετά τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας, όπως ο νόμος ορίζει; Αν δεν υπήρχαν οι έκτακτες συνθήκες του κορονοϊού, θα μπορούσε να μεταχθεί;

Ο Κουφοντίνας, κι ένας ακόμη κρατούμενος μετήχθησαν στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά ήταν αδύνατο να πάει εκεί διότι υπήρχε έγγραφο της διεύθυνσης των φυλακών που ζητούσε να μην δέχεται άλλους κρατούμενους, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Αλλά, ακόμη κι αν δεν υπήρχαν οι έκτακτες συνθήκες, δεν θα μπορούσε να εκτίσει την ποινή του εκεί. Το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού είναι φυλακή υποδίκων και απομακρύνονται από αυτό όλοι οι βαρυποινίτες οι οποίοι πρέπει να οδηγούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Με δική μου υπογραφή έχουν μεταχθεί περισσότεροι από 1.000 βαρυποινίτες από τον Κορυδαλλό. Κι επειδή λένε κάποιοι ότι υπάρχουν ακόμη εκεί καταδικασμένοι για τη δράση τους στη «17Ν», τους απαντώ: Μόλις περάσει η πανδημία κανένας βαρυποινίτης δεν θα μείνει στον Κορυδαλλό, όλοι θα μεταχθούν εκεί που πρέπει για να εκτίσουν την ποινή τους.

Πώς απαντάτε στην πλευρά Κουφοντίνα που σας κατηγορεί ότι ακόμα δεν έχετε επιδώσει το έγγραφο της Επιτροπής Μεταγωγών και της δικής σας απόφασης για τη μεταγωγή του στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Δομοκού; Έχετε δώσει αυτά τα έγγραφα; Αν όχι, γιατί;

Ως Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής λειτούργησα και συνεχίζω να λειτουργώ θεσμικά. Αποστείλαμε όλα τα έγγραφα που αφορούν στη μεταγωγή του Κουφοντίνα.

Στις 18/2, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση δεν έχει τέτοια υποχρέωση από τον νόμο, χορηγήθηκαν στον Κουφοντίνα:

1.    Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών για τη μεταγωγή του από τις αγροτικές φυλακές του Βόλου στον Κορυδαλλό.

2.    Η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής για την μεταγωγή του από τον Κορυδαλλό στον Δομοκό.

3.    Η προγενέστερη της μεταγωγής απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής περί απαγορεύσεως φυλακίσεων στον Κορυδαλλό, λόγω έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού.

4.     Το έγγραφο της διεύθυνσης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, διά του οποίου δηλώνεται η αδυναμία παραλαβής των δύο κρατουμένων που προορίζονταν για τον Κορυδαλλό.

5.     Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών που επικύρωσε την απόφαση μεταγωγής. Χορηγήθηκε μέχρι και απόσπασμα του ΦΕΚ, με τον νόμο 4760/2020!

Επομένως, δεν ισχύει ότι δεν έχουν όλα τα έγγραφα. Ο Κουφοντίνας θα έπρεπε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, και θα έπρεπε να το έχει κάνει προτού συμβούν όλα αυτά.

Η κ. Κούρτοβικ απάντησε εκ μέρους του κ. Κουφοντίνα και είπε ότι σας έχει επιδοθεί μια αίτηση από τις 11 Ιανουαρίου για επαναμεταγωγή του στον Κορυδαλλό. Γιατί δεν έχει απαντηθεί; Και τι σημαίνει αυτό για τη δυνατότητα του κρατουμένου να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια;

Κάθε αίτημα οποιουδήποτε κρατουμένου απαντάται από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών. Υπάρχουν εκατοντάδες αντίστοιχα αιτήματα. Ο Κουφοντίνας, αντί να προχωρήσει σε απεργία πείνας, θα μπορούσε να καταθέσει το αίτημά του κι, εφόσον αυτό απορριφθεί, να καταθέσει και δεύτερο και στη συνέχεια να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Επέλεξε την απεργία πείνας ως μέσο άσκησης πίεσης προς την Πολιτεία. Θα μπορούσε επίσης να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κάνοντας χρήση του άρθρου 6 του Σωφρονιστικού Κώδικα, δια του οποίου επιτρέπεται η αναφορά στο Συμβούλιο της φυλακής κάθε παράνομης ενέργειας σε βάρος κάθε κρατούμενου και σε περίπτωση αρνήσεως ή μη απαντήσεως, χορηγείται η δυνατότητα προσφυγής στο Δικαστήριο εκτέλεσης ποινών (Συμβούλιο Πλημμελειοδικών).

Οι δικαστές είναι ικανοί και ανεξάρτητοι και μπορούν να εκδώσουν αποφάσεις με βάση τους νόμους.Δεν μπορεί κανείς να προσβάλλει ικανότατους δικαστές. Σας παραπέμπω στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων οι οποίοι ζητούν έκτακτη γενικό συνέλευση διότι, όπως τονίζουν «έχει εκδηλωθεί μια απίστευτη και πρωτοφανής επίθεση στα θεμέλια της Δικαιοσύνης, τους Δικαστές του πρώτου βαθμού που υπηρετούν σε περιφερειακούς δικαστικούς σχηματισμούς. Επιθέσεις με ευθείες καταγγελίες, για έκφραση δικαιοδοτικών κρίσεων, στο παρελθόν, αλλά και βεβαιότητα για μελλοντικές δικαιοδοτικές κρίσεις, οι οποίες εκφέρθηκαν ή θα εκφερθούν όχι με γνώμονα τον νόμο και την συνείδησή τους, αλλά με βάση υποδείξεις εξωδικαστικών παραγόντων, κυβερνητικών ή μη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA