Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια συμφωνία, που εδώ και καιρό ήταν στα σκαριά, έγινε τελικά πράξη. Η Amazon συμφώνησε να αγοράσει την κινηματογραφική εταιρεία Metro-Goldwyn-Mayer για 8,45 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς έτσι θα μπορέσει να τροφοδοτήσει την ακόρεστη ζήτηση για περιεχόμενο συνεχούς ροής, όπως ταινίες και σειρές.

Διαβάστε ακόμη: Η Amazon σκοπεύει να αγοράσει την MGM - Φουντώνει ο «πόλεμος» στο streaming

Ο πολλαπλασιασμός των υπηρεσιών streaming, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων αφίξεων όπως το HBO Max και το Disney+, έχει ασκήσει πίεση στην Amazon για να αποκτήσει περισσότερο πρόγραμμα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Τζεφ Μπέζος δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να γίνει παραγωγός ταινιών και το ανεξάντλητο απόθεμα της MGM παρέχει άφθονο υλικό συνεχούς ροής, αλλά και την ευκαιρία αξιοποίησης δύο πολύ σημαντικών «σειρών», του Τζέιμς Μποντ και του Ρόκι, για νέες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές. Επιπλέον, με τους αντιπάλους της στο λιανεμπόριο, όπως η Walmart Inc., να ανοίγουν πιο εξελιγμένα ηλεκτρονικά καταστήματα, η Amazon πρέπει να εργαστεί ακόμη πιο σκληρά για να κρατήσει τους 200 εκατομμύρια συνδρομητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Prime.

Μέχρι στιγμής, τα στούντιο της Amazon παράγουν μερικές εκατοντάδες ώρες τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών ετησίως. Η MGM προσθέτει έναν κατάλογο 25.000 ωρών που η Amazon θα μπορούσε να μοιράσει μεταξύ του Prime Video ή της τηλεόρασης IMDb που υποστηρίζεται από διαφημίσεις. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Amazon αυξήθηκαν λιγότερο από 1% την Τετάρτη το πρωί στη Νέα Υόρκη.

Η εξαγορά είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Amazon από τότε που συμφώνησε να αγοράσει το Whole Foods το 2017 για 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά πέρσι επένδυσε περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιεχόμενο για τις υπηρεσίες βίντεο και μουσικής συνεχούς ροής. Ο Μάικ Χόπκινς, πρώτος αντιπρόεδρος του Prime Video και του Amazon Studios, σε δήλωση επισήμανε τον «βαθύ κατάλογο» της MGM ως κύριο λόγο για την αγορά.

Εποχή ανωμαλίας για την MGM

Η MGM έχει θεωρηθεί ως στόχος εξαγοράς για χρόνια, αλλά ποτέ δεν ήταν σε θέση να κλείσει τη συμφωνία. Η εταιρεία το επιχείρησε και πέρσι, όταν φέρεται να προσέλαβε συμβούλους για να αναζητήσει προσφορές. Για την MGM, το στούντιο που έφερε τον Τζέιμς Μποντ και το «Όσα παίρνει ο άνεμος» στη μεγάλη οθόνη, η συμφωνία παρέχει ένα φινάλε σε μια ανώμαλη εποχή ιδιοκτησίας hedge-fund που ξεκίνησε με μια πτώχευση πριν από μια δεκαετία. Ο κύριος μέτοχος της MGM είναι η Anchorage Capital Group LLC, η οποία έγινε ιδιοκτήτης με τρεις άλλους επενδυτές ως μέρος μιας συμφωνίας πτώχευσης του 2010 που διέγραψε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους.

Τα κέρδη της MGM πριν από τους τόκους, τους φόρους και τις αποσβέσεις αυξήθηκαν κατά 48% από πέρυσι, κυρίως από τα κέρδη που απέφερε μια βιβλιοθήκη ταινιών 4.000 τίτλων. Αλλά με την έλλειψη νέων κυκλοφοριών, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 3% στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι νέοι ιδιοκτήτες προσέλαβαν ως CEO τον Γκάρι Μπάρμπερ, ένα στέλεχος γνωστό για ταινίες όπως το «Ντετέκτιβ ζώον» και το «Skyfall», που έκανε εισπράξεις πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η MGM πήρε τον έλεγχο του premium καλωδιακού δικτύου Epix και απέκτησε την εταιρεία παραγωγής του φημισμένου παραγωγού Μαρκ Μπαρνέτ, γνωστό για τη δημιουργία των «Survivor» και «The Apprentice.» Το στούντιο δημιούργησε επίσης τις θρυλικές σειρές «The Handmaid's Tale» και «Fargo», εμπλουτίζοντας μια προσοδοφόρα βιβλιοθήκη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA