Μενού
  • Α-
  • Α+

Ποιος δεν έχει πει την ατάκα του Γιώργου Φούντα «Στέλλα, φύγε, κρατάω μαχαίρι»; Ποιος δεν έχει σιγοτραγουδήσει το «αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι»; Η κινηματογραφική «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη δεν είναι απλά μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. Είναι ένα διαμάντι που λάμπει ακόμα και σήμερα καθώς μέσα του κρύβει μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου στην Ελλάδα.

Αρχικά να αναφέρουμε πως το σπουδαίο αυτό έργο φέρει την υπογραφή του Μιχάλη Κακογιάννη. Βασίζεται στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια». Τη μουσική έγραψε ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις ενώ μπουζούκι έπαιζε ο Βασίλης Τσιτσάνης. Τη σκηνογραφία επιμελήθηκε ο Γιάννης Τσαρούχης. Τη Στέλλα υποδύεται η μοναδική Μελίνα Μερκούρη ενώ δίπλα της στέκεται ο «σκληρός» Γιώργος Φούντας αλλά και ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Τασσώ Καββαδία, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Κώστας Κακκαβάς και βέβαια η θρυλική Σοφία Βέμπο! Ονόματα που από μόνα τους προκαλούν ανατριχίλα!

Η υπόθεση της «Στέλλας»

Η Στέλλα είναι τραγουδίστρια στο κέντρο Παράδεισος, που διευθύνει η Μαρία. Στο ίδιο κέντρο τραγουδά και μια άλλη τραγουδίστρια, η Αννέτα, που ζηλεύει τη Στέλλα. Το αγόρι της Στέλλας είναι ο Αλέκος, γόνος πλούσιας οικογένειας, που αντιδρά έντονα σε αυτή τη σχέση. Η Στέλλα όμως αποφασίζει να θέσει τέρμα στη σχέση τους, πριν έρθει η φθορά αλλά και επειδή έχει ήδη εμφανιστεί ο Μίλτος, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, που κέντρισε το ενδιαφέρον της.

Η Στέλλα αρχικά αποφεύγει τη στενή πολιορκία του Μίλτου, αργότερα όμως υποκύπτει στο πάθος και τη γοητεία του. Τον αγαπά αγαπά όμως και την ελευθερία της. Θα χρειαστεί λοιπόν να κάνει μια σημαντική επιλογή, όταν εκείνος της κάνει πρόταση γάμου. Δέχεται μεν την πρόταση, αλλά με μισή καρδιά, αφού μια τέτοια απόφαση δεν είναι ταιριαστή με την ιδιοσυγκρασία της. Λίγο πριν από τον γάμο, την επισκέπτεται στο σπίτι της όπου βρίσκεται με την Αννέτα η μάνα του Μίλτου. Η γερόντισσα δίνει την ευχή της στη Στέλλα, η οποία, μόλις φεύγει η μέλλουσα πεθερά της, σηκώνεται και φεύγει και αυτή αφήνοντας την Αννέτα πίσω της να φωνάζει. Περνά την υπόλοιπη μέρα αλλά και τη νύχτα της με τον νεαρό θαυμαστή της Αντώνη, μια τυχαία γνωριμία. Τα χαράματα, επιστρέφοντας στο σπίτι της, την περιμένει ο Μίλτος, ο οποίος τη μαχαιρώνει στη μέση του δρόμου και, αμέσως μετά, την αγκαλιάζει φιλώντας την. Μαζεύεται κόσμος, ανάμεσά τους και η Αννέτα, η οποία φωνάζει στον Μίλτο να φύγει για να μη συλληφθεί, ενώ εκείνος συνεχίζει να αγκαλιάζει τη νεκρή Στέλλα, μοιάζοντας να μην ακούει τίποτα.

Άγνωστες πτυχές και βραβεία

Τα γυρίσματα του κέντρου Παράδεισος όπου τραγουδούσε η Στέλλα ήταν, όπως θυμάται ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Ταβέρνα του Κουλού στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια. Το τρίστρατο που φαίνεται στο φινάλε σχηματίζεται από τη συμβολή των οδών Καλλιδρομίου, Πλαπούτα και Τσαμαδού. Στη διάρκεια της ταινίας εμφανίζονται σκηνές που έχουν γυριστεί στον Πειραιά, την Καστέλλα και το Μικρολίμανο αλλά υπάρχει και η πλατεία Αβησσυνίας, η οδός Ηφαίστου, η πλατεία Μοναστηρακίου, η Πύλη της Ρωμαϊκής Αγοράς, το Α’ Νεκροταφείο και η οδός Αναπαύσεως, η Ερμού, η Όθωνος και η Αμαλίας στο Σύνταγμα, η Βουκουρεστίου, η Πανεπιστημίου, η Χαριλάου Τρικούπη, η Πεσματζόγλου, το Αρσάκειο, τα δικαστήρια της οδού Σανταρόζα, οι ανηφοριές του Λυκαβηττού. Σχεδόν ολόκληρη η ταινία, είναι σήμερα ένα διαμάντι όπου ο θεατής μπορεί να ανακαλύψει πως ήταν η Αθήνα εκείνη την εποχή.

Στις Κάννες έγινε και η γνωριμία του Ζιλ Ντασέν με τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία έγινε η μούσα του στις επόμενες ταινίες του σπουδαίου δημιουργού. Τα κοστούμια ήταν της Ντένης Βαχλιώτη η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ για τις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή» το 1960 και «Φαίδρα» το 1962 με πρωταγωνίστρια και πάλι τη Μελίνα Μερκούρη, ενώ το 1975 κέρδισε το Όσκαρ Ενδυματολογίας για την ταινία «Μεγάλος Γκάτσμπι».

Βγήκε στους κινηματογράφος, σαν σήμερα, στις 21 Νοεμβρίου του 1955. Ήταν η τελευταία ταινία της «Μήλλας Φιλμ». Πέρα από την καλλιτεχνική επιτυχία σημείωσε και εμπορική αφού «έκοψε» πάνω απο 134.000 εισιτήρια! Ήταν η κινηματογραφική πρεμιέρα τόσο για τη Μελίνα Μερκούρη όσο και για τον Κώστα Κακκαβά. Στην ταινία ακούστηκαν για πρώτη φορά τα τραγούδια «Εφτά τραγούδια θα σου πω» και «Το Φεγγάρι είναι κόκκινο». 

Επικρίθηκε έντονα από τον δεξιό Τύπο της εποχής επειδή η ηρωίδα ήταν «ελευθέρων ηθών» αλλά επικρίθηκε και από τον Αριστερό Τύπο επειδή «προέβαλε ό,τι χαμηλότερο, ό,τι πιο “λούμπεν”, ό,τι πιο χυδαίο και καθυστερημένο στοιχείο υπάρχει στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα»! Η ταινία ήταν φαβορί και για το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες ενώ και η Μερκούρη ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ηθοποιού. Τελικά, δεν πήρε τίποτα από τα δύο και έτσι η εξοργισμένη η Ιταλία ντίβα, Ίσα Μιράντα, μέλος της κριτικής επιτροπής, αποφάσισε να δώσει στη Μερκούρη ένα ειδικό βραβείο ερμηνείας το οποίο αργότερα ονομάστηκε «βραβείο Ίσα Μιράντα»!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA