Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ericsson προβλέπει ότι οι συνδρομές κινητών επικοινωνιών 5G θα ξεπεράσουν τα 580 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021, με εκτιμώμενες νέες συνδρομές 5G ένα εκατομμύριο κάθε μέρα, παγκοσμίως. Η πρόβλεψη, η οποία περιλαμβάνεται στην 20ή έκδοση του Ericsson Mobility Report, ενισχύει την προσδοκία ότι το 5G θα γίνει η ταχύτερα υιοθετημένη γενιά κινητών επικοινωνιών όλων των εποχών, με πρόβλεψη για 3,5 δισεκατομμύρια συνδρομές 5G και 60 τοις εκατό πληθυσμιακή κάλυψη 5G μέχρι το τέλος του 2026.

Διαβάστε ακόμα: Πώς να μπλοκάρετε οριστικά τις spam κλήσεις στο κινητό σας

Ωστόσο, ο ρυθμός υιοθέτησης ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανά περιοχή. Η Ευρώπη έχει ξεκινήσει πιο αργά και συνεχίζει να υπολείπεται κατά πολύ της Κίνας, των ΗΠΑ, της Κορέας, της Ιαπωνίας και των αγορών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης του 5G.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της εταιρίας, το 5G αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο συνδρομές δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα του 4G LTE για το ίδιο ορόσημο. Βασικοί παράγοντες που συνεισφέρουν σε αυτό, είναι η νωρίτερη δέσμευση της Κίνας για το 5G, και η νωρίτερη διαθεσιμότητα σε συνδυασμό με την γοργά αυξανόμενη οικονομική προσιτότητα των εμπορικών συσκευών 5G. Περισσότερα από 300 μοντέλα smartphone 5G έχουν ήδη ανακοινωθεί ή κυκλοφορήσει εμπορικά.

Αυτή η εμπορική δυναμική του 5G αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, ωθούμενη από τον ενισχυμένο ρόλο της συνδεσιμότητας ως βασικού συστατικού της οικονομικής ανάκαμψης μετά την COVID-19.

Η Βορειοανατολική Ασία αναμένεται να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των συνδρομών 5G έως το 2026, με εκτιμώμενες 1,4 δισεκατομμύρια συνδρομές 5G. Ενώ οι αγορές της Βόρειας Αμερικής και του GCC αναμένεται να αντιπροσωπεύουν την υψηλότερη διείσδυση συνδρομών 5G, με τις συνδρομές κινητών επικοινωνιών 5G να αποτελούν το 84% και το 73% του συνόλου των περιφερειακών συνδρομών κινητών επικοινωνιών αντίστοιχα.

Ο Fredrik Jejdling, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής Δικτύων της Ericsson, επισήμανε ότι η 20ή έκδοση της έκθεσης Ericsson Mobility Report, αποτελεί ορόσημο και δείχνει ότι βρισκόμαστε στην επόμενη φάση του 5G, με την επιτάχυνση της ανάπτυξης δικτύων 5G και της επέκτασης της κάλυψης σε πρωτοπόρες αγορές όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα. Τώρα είναι η ώρα για προηγμένες περιπτώσεις χρήσης να αρχίσουν να υλοποιούνται και να υλοποιήσουν την υπόσχεση του 5G. Οι επιχειρήσεις και οι κοινωνίες προετοιμάζονται επίσης για έναν κόσμο μετά την πανδημία, με την ψηφιοποίηση που τροφοδοτείται από το 5G να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, πρόσθεσε.

Τα έξυπνα κινητά και το βίντεο οδηγούν την κίνηση δεδομένων κινητών επικοινωνιών

Η κίνηση δεδομένων συνεχίζει να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Η παγκόσμια κίνηση δεδομένων κινητών επικοινωνιών - εξαιρουμένης της κίνησης που παράγεται από τη Σταθερή Ασύρματη Πρόσβαση (FWA) - ξεπέρασε τα 49EB ανά μήνα στο τέλος του 2020 και προβλέπεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 5 φορές και να φτάσει τα 237EB ανά μήνα το 2026. Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τα οποία σήμερα μεταφέρουν το 95% αυτής της κίνησης, καταναλώνουν επίσης περισσότερα δεδομένα από ποτέ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση χρήση ανά smartphone ξεπερνά πλέον τα 10GB/μήνα και προβλέπεται να φτάσει τα 35GB/μήνα μέχρι το τέλος του 2026, σύμφωνα με την μελέτη.

Οι Πάροχοι Υπηρεσιών Επικοινωνιών 5G στην πρώτη γραμμή της υιοθέτησης της Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης

Η πανδημία COVID-19 επιταχύνει την ψηφιοποίηση, καθώς και αυξάνει τη σημασία και την ανάγκη για αξιόπιστη, ευρυζωνική κινητή συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, σχεδόν εννέα στους δέκα Παρόχους Υπηρεσιών Επικοινωνιών (CSPs) που έχουν λανσάρει εμπορικά το 5G, διαθέτουν επίσης προσφορά Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης (FWA) (4G ή/και 5G), ακόμη και σε αγορές με υψηλή διείσδυση οπτικών ινών. Αυτό είναι απαραίτητο για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης κίνησης FWA, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, θα αυξηθεί κατά επτά φορές και θα φθάσει τα 64EB το 2026.

Μαζικό IoT (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) σε άνοδο

Οι μαζικές συνδέσεις IoT τεχνολογίας NB-IoT και Cat-M προβλέπεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 80 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του 2021, φτάνοντας σχεδόν τα 330 εκατομμύρια συνδέσεις. Το 2026, οι τεχνολογίες αυτές προβλέπεται ότι θα αποτελούν το 46% όλων των κυψελοειδών συνδέσεων IoT.