Μενού
  • Α-
  • Α+

Φαίνεται πως η ιδέα να χρησιμοποιείται το smartphone για καταγραφή σημαντικών δεδομένων υγείας έχει βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους, αλλά και την ίδια την Apple. Ετσι η αμερικανική εταιρεία ετοιμάζει το επόμενο και εξίσου σημαντικό βήμα, αυτό στην ψυχική υγεία.

Διαβάστε ακόμη: Google: Θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώνει τη χαμηλή ποιότητα φωτογραφιών

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η Apple ετοιμάζει έναν σούπερ-αλγόριθμο που θα μπορεί να καταγράφει διάφορα στοιχεία από την καθημερινότητά μας και να βγάζει αποτελέσματα για την ψυχική μας κατάσταση και την ψυχική μας υγεία γενικότερα. Συγκεκριμένα, αν το project αυτό πάρει σάρκα και οστά, τα μελλοντικά iPhone θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν άμεσα κατάθλιψη και να ενημερώσουν τον χρήστη να επισκεφθεί έναν ειδικό.

Πέραν των δεδομένων που καταγράφει το Apple Watch (όπως οι καρδιακοί παλμοί), υπάρχουν κι άλλες συμπεριφορές που μπορούν και αναδεικνύουν μια κακή ψυχολογική κατάσταση για τον άνθρωπο και πάνω σε αυτά έχει ρίξει όλη την ομάδα ερευνών της η Apple. Συγκεκριμένα, ο τρόπος που κινούμαστε, ο ρυθμός που πληκτρολογούμε στην οθόνη του κινητού μας, αλλά και οι εκφράσεις του προσώπου μας (που μπορούν να αναλυθούν από την μπροστινή κάμερα) μπορούν να μαρτυρήσουν έντονο άγχος, κατάθλιψη ή και μειωμένη γνωστική δυνατότητα.

Ο αλγόριθμος δεν θα υπολογίζει ένα-ένα από αυτά τα δεδομένα, αλλά θα δημιουργεί ένα αποτέλεσμα όλων των παραπάνω και με τη βοήθεια σχετικών στατιστικών και μαθηματικών πράξεων θα μπορεί να εξάγει ένα -σχεδόν ασφαλές- συμπέρασμα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η Apple συνεργάστηκε με ερευνητικά τμήματα ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και με την ερευνητική ομάδα της φαρμακευτικής Biogen για δύο ξεχωριστά projects που έχουν τις κωδικές ονομασίες “Seabreeze” και “Pi”. Το ένα από αυτά αφορά στην συγκέντρωση και μελέτη των δεδομένων του χρήστη και το άλλο αφορά την διαδικασία που θα γίνονται οι προτάσεις στον χρήστη για το πως να αντιμετωπίσει κάθε αποτέλεσμα.

Ένα ακόμη project που αναπτύσσεται από τις εμπλεκόμενες εταιρείες αφορά στην ανίχνευση αυτισμού σε παιδική ηλικία με τη χρήση της κάμερας του iPhone και καταγραφή των κινήσεών τους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Στόχος της Apple είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα ενημερώνει για τα πρώτα σημάδια μιας σοβαρής πάθησης/νόσου τους χρήστες των iPhone και έτσι να δώσει άλλο ένα κίνητρο στον κόσμο να προτιμήσει τις συσκευές και το λογισμικό της.

Μέσα σε όλα πάντως (και αν όλο αυτό το project πάρει σάρκα και οστά), η Apple θα κληθεί να χειριστεί και ιατρικά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Και αυτό ίσως να είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια του εγχειρήματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA