Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις 5 Οκτωβρίου 2011, ο Steve Jobs έφυγε από τη ζωή έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο και άφησε μια αρκετά βαριά κληρονομιά για την Apple. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, έχει καταφέρει η εταιρεία να γίνει καλύτερη; Μπορεί ο Steve Jobs να έκανε μέχρι και πλάκα με την υγεία του, on stage, επιστρέφοντας έπειτα από μια μακρά περίοδο θεραπειών, αλλά η αλήθεια είναι πως η Apple και τα ηγετικά της στελέχη ετοιμάζονταν καιρό πριν φύγει από τη ζωή για την επόμενη μέρα.

Διαβάστε ακόμη: Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζαμε ήδη: Ο Steve Jobs ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή του

Eίναι δε γεγονός πως όλα αυτά που είχε καταφέρει τα τελευταία χρόνια ο συνιδρυτής της Apple δεν ήταν αμελητέα. Μετά το iPod που άλλαξε για πάντα τον τρόπο που ακούγαμε μουσική εν κινήσει, το iPhone ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα και στα κινητά τηλέφωνα και να αποτελέσει το πρώτο βήμα για να φτάσουμε στους σημερινούς υπερ-υπολογιστές που έχουμε κάθε μέρα μαζί μας.

Τα πρώτα χρόνια η εταιρεία πορεύτηκε στα σίγουρα, σε σημείο που αρκετοί ισχυρίζονταν πως ο ίδιος ο Jobs, γνωρίζοντας πως δεν του μένει αρκετός χρόνος ακόμη εν ζωή, είχε φτιάξει ήδη τα πλάνα της επόμενης μέρας. Κάτι τέτοιο βέβαια υπονοούσε πως όσοι αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση του…σκάφους θα ήταν απλά πιστά πιόνια και θα ζούσαν τις επόμενες σελίδες της εταιρείας υπό τις οδηγίες του Jobs, ακόμη κι αν αυτός δεν θα βρισκόταν ανάμεσά τους.

Με λίγες μόνο πιο προσεκτικές ματιές, είναι αντιληπτό πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όσοι ξέρουν και παρακολουθούν την αγορά της τεχνολογίας γνωρίζουν πως οτιδήποτε καινοτόμο σήμερα, μπορεί αύριο να είναι ήδη παρωχημένο. Και όταν ειδικά τα ηνία της Apple ανέλαβε ο Tim Cook, ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η Apple θα άλλαζε πρόσωπο. Ναι μεν, θα πορευόταν για τα πρώτα χρόνια με την ορμή που είχε αφήσει ο Jobs, αλλά κάτι τέτοιο από μόνο του δεν θα ήταν αρκετό, τη στιγμή που το λειτουργικό Android έδειχνε από τον πρώτο καιρό πως θα επικρατήσει στην αγορά.

Ο Tim Cook ξεκίνησε να εργάζεται στην Apple τον Μάρτιο του 1998 στη θέση του αντιπροέδρου για τη λειτουργία της εταιρείας, ενώ ανέλαβε υψηλόβαθμες θέσεις και στον τομέα των πωλήσεων και έφτασε μέχρι τη θέση του chief executive στις 24 Αυγούστου 2011, λίγους μήνες πριν φύγει ο Jobs από τη ζωή. Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, δεν υπάρχει καν ερώτημα για το αν έχει καταγράψει μια επιτυχημένη πορεία. 

Όσο κι αν πολλοί θεωρούσαν τον Steve Jobs τον άνθρωπο πίσω από τις επιτυχίες της Apple, αυτό δεν είναι αλήθεια. Τον σχεδιασμό και το λογισμικό πίσω από τα καινοτόμα (και όχι και τόσο καινοτόμα) προϊόντα της Apple είχαν άλλοι, απλά έπρεπε να λογοδοτήσουν στον Jobs που ήταν από τους ανθρώπους που ήθελαν να ξέρουν τα πάντα. Και μόνο το να παρατηρήσει κανείς το πως στράφηκε η Apple προς το gaming (που για τον Jobs ήταν αγορά που θεωρούσε παντελώς αδιάφορη), είναι άμεσα κατανοητό το ότι ο Tim Cook δεν μπήκε σε διαδικασία να ακολουθήσει καμία χαραγμένη ρότα.

Το ερώτημα του αν η Apple έγινε καλύτερη ή χειρότερη, έχει εύκολη απάντηση. Στην αγορά των εταιρειών τεχνολογίας, μοναδικός κριτής επιτυχίας ή αποτυχίας είναι η κερδοφορία, ο τζίρος και η χρηματιστηριακή αξία. Η Apple επί Tim Cook έχει σχεδόν διπλασιάσει τζίρους και κερδοφορίες και η χρηματιστηριακή της αξία εκτοξεύτηκε από τα 348 εκατ. δολάρια στο 1.9 τρισ.! Ναι, ο Tim Cook δεν είναι ο… πωλητής των προϊόντων της Apple. Δεν τα πλασάρει όσο καλά τα πλάσαρε ο Steve Jobs. Στα πρώτα χρόνια μάλιστα, σε όλες τις παρουσιάσεις, προσπαθούσε να το κάνει, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Από τη στιγμή, όμως, που η Apple πάτησε και πάλι στα πόδια της και ο Cook αισθανόταν πλέον ότι έχει διατηρήσει σταθερό το τιμόνι της, έβγαλε τον δικό του χαρακτήρα επί σκηνής και έφερε στο προσκήνιο μια διαφορετική Apple.

Ναι, η εταιρεία δεν είναι πλέον τόσο καινοτόμα όπως ήταν όταν παρουσίασε το iPhone. Με τις μετρήσεις σε επιδόσεις να μην παίζουν καμία σημασία (μιας και μια νέα high-end συσκευή εμφανίζεται σχεδόν κάθε τρίμηνο) και τον ανταγωνισμό να έχει πληθύνει ακόμη και από τις αγορές της Ανατολής, η Apple καλείται να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Έχει δημιουργήσει μια σειρά προϊόντων που δεν απευθύνονται σε όλους και σίγουρα δείχνει ότι δεν είναι αυτός ο στόχος της. Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, δεν ασχολείται καθόλου με τα low-budget προϊόντα και ακόμη και τα iPhone SE που είναι μια πιο οικονομική πρότασή της, δεν είναι ποτέ τα πιο «βαριά» χαρτιά.

Ταυτόχρονα, επενδύει στα λειτουργικά της, έχει φέρει πιο κοντά όλες τις συσκευές της σε διάφορες κατηγορίες και συνεχίζει ακάθεκτη ως η «βασίλισσα του premium». Το πιο σημαντικό όμως είναι πως το φανατικό κοινό που διατηρεί τα τελευταία χρόνια την ακολουθεί σχεδόν πιστά και αγοράζει τα περισσότερα από τα προϊόντα της. Και αυτό δεν μπορεί να πιστωθεί μόνο στον Steve Jobs αλλά σε όλη την ομάδα των ανθρώπων της και την καθοδήγηση του Tim Cook. 

O Steve Jobs ήταν ο άνθρωπος που «άκουγε» την αγορά, καταλάβαινε τις ανάγκες του χρήστη και -αν χρειαζόταν- τις δημιουργούσε κιόλας. Ο Tim Cook, από την άλλη, είναι ο απόλυτος CEO, ο άνθρωπος που δεν αντιμετώπισε τις δυσκολίες της -πρώτης ή δεύτερης- περιόδου του Jobs, αλλά αντιλήφθηκε άμεσα τι πρέπει να κάνει για να ισχυροποιήσει την εταιρεία. Έχουν κυκλοφορήσει δε τόσα πολλά προϊόντα από τον θάνατο του Steve Jobs που πλέον αυτό που βλέπουμε σίγουρα δεν είναι η εταιρεία του Steve Jobs, αλλά μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας με διάθεση να πειραματιστεί όπου χρειαστεί.

Και είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως ήταν η πρώτη που έφερε το notch στις συσκευές iPhone και ακόμη και όταν οι ανταγωνιστές της το αφαίρεσαν, συνέχισε να το διατηρεί και για πρώτη φορά φέτος, με τα iPhone 13, δείχνει να το μικραίνει, αγνοώντας πλήρως κάθε κριτική επί του θέματος. Απλά γιατί έκρινε ότι στην τελική, σημασία έχει η εμπειρία που θα προσφέρει στον χρήστη. Είναι η πρώτη εταιρεία που αφαίρεσε τον φορτιστή από τη συσκευασία ενός premium smartphone αξίας 1000 ευρώ, αντέχοντας την κριτική του κοινού, αλλά είδε όλους αυτούς της αντίπερα όχθης που την κατέκριναν να κάνουν έπειτα από λίγο χρονικό διάστημα το ίδιο. Και όταν όλα αυτά συμβαίνουν, μόνο τυχαία δεν είναι στη θέση που είναι αυτή τη στιγμή.

Αν λοιπόν καλούμασταν να απαντήσουμε σήμερα, 10 χρόνια μετά τον θάνατο του Steve Jobs, στο αν η Apple είναι καλύτερη ή χειρότερη, η τοποθέτηση θα ήταν απλή. Δεν είναι απλά καλή, αλλά πολλές φορές καλύτερη απ’ όσο την άφησε ο και ο δεύτερος εκ των ιδρυτών της και το άτομο που συνδέθηκε περισσότερο με το όνομά της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA