Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Starlink του Ελον Μασκ έχει ξεκινήσει να προσφέρει δορυφορική πρόσβαση στο διαδίκτυο στα περισσότερα μέρη του πλανήτη, αλλά φαίνεται πως το τελευταίο χρονικό διάστημα, η μεγάλη εγκατεστημένη βάση χρηστών έρχεται με συνέπειες για όλους. Όπως αναφέρει η πρόσφατη έρευνα της Ookla με στατιστικά χρηστών που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω δορυφόρου σημειώνει σημαντική πτώση.

Συγκεκριμένα, ενώ στο πρώτο τρίμηνο η μέση ταχύτητα download μέσω Starlink βρισκόταν στα 90,6Mbps, στο δεύτερο τρίμηνο η μέση ταχύτητα έχει πέσει στα 62,5Mbps. Αντίστοιχα, η μέση ταχύτητα upload έχει μειωθεί από τα 9,3Mbps στα 7,2Mbps, ενώ και το latency (ο χρόνος που κάνει η σύνδεση να ανταποκριθεί σε μια εντολή) έχει αυξηθεί από τα 43 στα 48ms.

Διαβάστε ακόμη: Ιράν: Ετοιμος να παρέχει δορυφορικό ίντερνετ ο Ελον Μασκ - Οι κυρώσεις που πρέπει να αρθούν

Η παραπάνω έρευνα αφορά κυρίως την αγορά των ΗΠΑ, ωστόσο μειωμένο μέσο όρο στις ταχύτητες εντοπίζει και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η πτώση αυτή οφείλεται στην μεγάλη εμπορική επιτυχία της υπηρεσίας και σύμφωνα με το PC Magazine, από τον Ιούλιο έχουν αρχίσει οι αναφορές των χρηστών για μειωμένες επιδόσεις, ειδικά το βράδυ που συνδέονται και περισσότεροι συνδρομητές στο διαδίκτυο και οι ανάγκες για πρόσβαση/streaming είναι μεγαλύτερες.

Στην παρούσα φάση υπολογίζεται πως η υπηρεσία Starlink έχει εκτοξεύσει πάνω από 3.000 δορυφόρους που είναι σε τροχιά και έχει άδεια από την FCC να φτάσει τους 12.000. Παρά τα προβλήματα που σημειώνονται στην έρευνα, η Ookla σημειώνει πως αυτή τη στιγμή η Starlink κινείται σε πολύ καλύτερο επίπεδο από αυτά των ανταγωνιστών της Viasat και HughesNet. Και μέσα σε όλα, υπενθυμίζεται πως η Starlink έχει σκοπό να εξυπηρετήσει χρήστες που βρίσκονται σε περιοχή με χαμηλή κάλυψη παραδοσιακών ευρυζωνικών συνδέσεων (πχ. μακριά από τα αστικά κέντρα). Τέλος, υπενθυμίζεται πως η Starlink παρέχει πλέον τις υπηρεσίες της και στη χώρα μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA