Μενού
Η Meta θα χρειαστεί αλλαγές για να σερβίρει διαφημίσεις στους Ευρωπαίους χρήστες (Πηγή εικόνας:Unsplash — Dima Solomin)
  • Α-
  • Α+

Η κατάσταση με τα προσωπικά δεδομένα και τον σχετικό κανονισμό που έχει ψηφιστεί από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλάζει και πάλι τα δεδομένα για το Meta και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που ελέγχει.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Meta και το Facebook θα πρέπει να λαμβάνουν την έγκριση από τους Ευρωπαίους χρήστες πριν τους σερβίρουν διαφημιστικά μηνύματα που ταιριάζουν στο καταναλωτικό τους προφίλ. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως αν ο χρήστης δεν επιτρέψει μια τέτοια ενέργεια, το Facebook δεν θα μπορεί να του εμφανίζει διαφημίσεις.

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε στην Wall Street Journal για το θέμα πως η εταιρεία εξετάζει την απόφαση του δικαστηρίου και θα τοποθετηθεί στο άμεσο μέλλον, χωρίς να πει κάτι παραπάνω ή να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα αντίδρασης. Και όλα αυτά βρίσκονται εντός χρονικής περιόδου που η Meta έχει ήδη προσφύγει κατά του προστίμου ύψους 390 εκατομμυρίων ευρώ που της έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο λόγος αυτής της ποινής είναι πως οι πλατφόρμες Facebook, Instagram και WhatsApp απαιτούσαν από τους χρήστες αποδοχή κανόνων για εξατομικευμένες διαφημίσεις για να τους επιτρέψουν να συνδεθούν στο λογαριασμό τους ή να φτιάξουν νέο.

Το αρμόδιο όργανο αποφάσισε σχετικά, ζητώντας ουσιαστικά η συναίνεση για τα διαφημιστικά μηνύματα να μην συνδέεται με την πρόσβαση ή όχι στην πλατφόρμα. Μάλιστα, θεωρεί πως η Meta παραβίασε τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) στοχεύοντας συγκεκριμένες διαφημίσεις μόνο με την απλή πρόσβαση των χρηστών.

Η Meta ενδέχεται να χρειαστεί άδεια από τους χρήστες και για την εμφάνιση προσωποποιημένων διαφημιστικών μηνυμάτων και σε άλλες πλατφόρμες και μένει να δούμε τι θα συμβεί αν υπάρξουν και άλλα περιστατικά σαν αυτά της Apple. Για όσους δεν θυμούνται, από την διάθεση του λειτουργικού iOS 14 κι έπειτα, οι κάτοχοι συσκευών Apple επιλέγουν μόνοι τους να μπλοκάρουν τα σχετικά εργαλεία καταγραφής προσωπικών προτιμήσεων και καταναλωτικών συνηθειών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA