Μενού
snake
  • Α-
  • Α+

Είναι το 1997, και οι έχοντες κινητό τηλέφωνο μαθαίνουν μια κοσμογονική είδηση: Το Nokia 6110 κυκλοφορεί με προεγκατεστημένο mobile παιχνίδι για ένα «φιδάκι». 

Πρόκειται για το παιχνίδι Snake, που δημιούργησε ο Φινλανδός προγραμματιστής Τανέλι Αρμάντο. Το όνομα του δεν έγινε άμεσα γνωστό, όμως πρόκειται για τον άνθρωπο που όχι μόνο επινόησε το συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά ήταν υπεύθυνος και για την επεξεργασία ήχων που «γέννησαν» τα πασίγνωστα σε όλους μας ringtones της Nokia.  Επίσης, δημιούργησε μια νεότερη έκδοση του παιχνιδιού με το όνομα Snake Rewind.

Χωρίς να ανατρέξουμε σε στοιχεία έρευνας, από μνήμες χρήσης των δικών μας κινητών και μόνο, είναι ασφαλές να πούμε πως το Nokia 3310, μια αναβάθμιση του 6110 που κυκλοφόρησε το 2000, με μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και φυσικά το «Φιδάκι», γνώρισε τεράστια επιτυχία. 

Βέβαια, το «Φιδάκι» δεν έφτασε ξαφνικά στον κόσμο του gaming στα 90s. Υπήρχε σε μορφή arcade από το 1976, όταν και δημιουργήθηκε από την Gremlin Industries. Τότε βέβαια, για να «εθιστείς» στο παιχνίδι, έπρεπε να έχεις μαζί σου πολλά, πάρα πολλά κέρματα. Οι ανάγκες της εποχής!

Και ξαφνικά το Snake βρέθηκε στα κινητά. Ένα παιχνίδι χωρίς απαιτήσεις στόχων και ρεκόρ, χωρίς μυθική ιστορία. Είχες απλά να μεγαλώσεις την ουρά ενός φιδιού, χωρίς να συγκρουστείς με τα εμπόδια, ή με το «κεφάλι» του. Τόσο απλό, σατανικό, και κολλητικό.

Παρ' όλα αυτά, το Snake δεν ήταν το πρώτο mobile game της ιστορίας. Το 1994, το Hagenuk MT-2000 είχε προεγκατεστημένο το παιχνίδι Tetris. Ωστόσο, δεν είχε την ίδια επιτυχία με το παιχνίδι Snake της Nokia επειδή το ίδιο το κινητό τηλέφωνο δεν ήταν πολύ δημοφιλές και, συνεπώς, ούτε το παιχνίδι.

Όταν κυκλοφόρησε το Nokia 6110 με το «Φιδάκι», πούλησε περισσότερα από 350 εκατομμύρια τεμάχια παγκοσμίως. Ήταν το πρώτο κινητό τηλέφωνο που, σύμφωνα με κριτικές πελατών της εποχής, δεν είχε αγοραστεί με κύριο σκοπό την επικοινωνία, αλλά το gaming! (με το φιδάκι, μόνο). 

Πώς έκανες το απόλυτο high score

Ένα cheat που έχει εφαρμοστεί σε δεκάδες παραλλαγές στο παιχνίδι και μπορεί να βοηθήσει στο να κάνεις το απόλυτο high score ή και να το τερματίσεις, είναι αυτό που πατάς παύση λίγο πριν το φίδι συγκρουστεί με εμπόδιο.

Όταν επιστρέφεις στη δράση, το φίδι παραμένει για ελάχιστο χρόνο «παγωμένο» στη θέση του, όποτε ο παίκτης βρίσκει χρόνο να μετακινηθεί προς άλλη κατεύθυνση και να αποφύγει το εμπόδιο. Ακόμα και σε νεότερες εκδοχές του παιχνιδιού, όπως το Snake Xenzia, η «παύση» και το πλήκτρο "quit" μπορούν να σας φέρουν μπροστά σε ακόμα καλύτερα cheat codes. 

Μπορείς να τερματίσεις το φιδάκι;

Αφήνω το παρακάτω video προς απάντηση σας:

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA