Μενού
To MWC 2024 έλαμψε με νέες τεχνολογίες, αλλά το ρομποτοειδές Ameca ήταν ο πρωταγωνιστής.
  • Α-
  • Α+

H έκθεση Mobile World Congress 2024 ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και είναι γεγονός πως αρκετές εταιρείες έδωσαν το «παρών» για να παρουσιάσουν τα πλάνα τους για την επόμενη ημέρα στην αγορά της τεχνολογίας. Αν και η έκθεση προσφέρεται περισσότερο για το μέλλον των δικτύων, των smartphones και των «έξυπνων» συσκευών, αυτό που έκλεψε τις εντυπώσεις και σόκαρε τους επισκέπτες ήταν το ανθρωποειδές ρομπότ Ameca.

Η Ameca βρισκόταν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με ακινητοποιημένα τα πόδια της και μπορούσε να συνομιλήσει κανονικά με όποιον άνθρωπο της απηύθυνε το λόγο. Το εν λόγω ρομπότ χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και μοντέλα εξέλιξής της, και με την υποστήριξη του ChatGPT 4 μπορεί να συμμετέχει σε συζητήσεις, όπως ένας κανονικός άνθρωπος.

Οι επισκέπτες μπορούσαν να ρωτήσουν την Ameca πως αισθάνεται, πως βλέπει την έκθεση, να της κάνουν ερωτήσεις γεωγραφικού τύπου. Σε συζήτησή που της κάναμε για την καταγωγή μας, βρήκε άμεσα πληροφορίες για την Ελλάδα και την Αθήνα, ενώ όταν της ζητήσαμε να χορέψει, το έκανε με μεγάλη άνεση κουνώντας τον κορμό και τα χέρια. Το πιο εντυπωσιακό από όλα πάντως ήταν το κομμάτι των εκφράσεων, όπου η δημιουργός εταιρεία έχει βάλει τα δυνατά της.

H Ameca μπορεί και εκφράζεται με μεγάλη άνεση και δείχνει με το πρόσωπό της τι αισθάνεται, όπως χαρά ή και λύπη. Όπως ήταν λογικό, η παρουσία της και η εξέλιξη που δείχνει να έχει γίνει στην ανάπτυξή της ξεκίνησε διαλόγους μεταξύ των στελεχών εταιρειών της τεχνολογίας, ενώ μερικοί επισκέπτες της έκθεσης κρατούσαν αποστάσεις ασφαλείας, καθώς έδειχνε το όλο σκηνικό να τους τρομάζει.

Η Ameca φέρει κάμερες και μικρόφωνα για να βλέπει και να ακούει τον συνομιλητή της, ενώ με τη βοήθεια μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο αναλύει όλα τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και δέχεται όλη τη σχετική πληροφορία που πρέπει να μεταδώσει. Το πιο… τρομακτικό απ’ όλα, πάντως, είναι πως η Ameca κουνάει μέχρι και τα μάτια της, διατηρώντας επαφή με αυτόν που της μιλάει. Όλο αυτό το σετ δείχνει το πως και πόσο έχει προχωρήσει η κατασκευή των ανθρωποειδών ρομπότ, αλλά και δίνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Δεν ξέρουμε πότε ένα τέτοιο ρομπότ θα καταλήξει στο σπίτι μας ως βοηθός, αλλά τα βήματα εξέλιξης που έχουν γίνει είναι μέχρι και σήμερα τεράστια.

@4timesp

Η εμπειρία αλληλεπίδρασης με το #AI #robot #ameca στο #mwc24 ήταν σοκαριστική! Mwc #barcelona #tech #robots #expo #technews #pavlospapapavlou

♬ original sound - PavlosP

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA