Μενού
internet
Internet | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Έρευνα της Pew Research Center έδειξε πως το Internet, το γνωστό σε όλους μας διαδίκτυο, «εξαφανίζεται» καθώς το περιεχόμενο και οι ιστοσελίδες χάνονται τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Independent που επικαλείται τη σχετική έρευνα για το Internet, οι σελίδες και το διαδικτυακό περιεχόμενο είτε χάνονται, είτε διαγράφονται, είτε ακόμη και μετακινούνται με αποτέλεσμα να «εξαφανίζεται» και το αντίστοιχο υλικό.

Internet
Οπτικές ίνες | Shutterstock

Τι έδειξε η έρευνα για το ίντερνετ

Από τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας, πιο συγκεκριμένα, φάνηκε πως από τις ιστοσελίδες που υπήρχαν το 2013, το 38% έχει πλέον χαθεί. Μάλιστα, στο ίδιο «καλούπι» μπαίνουν και νεότερες σελίδες, καθώς το 8% των sites, που υπήρχαν το 2023, δεν είναι πλέον διαθέσιμες.

Όπως προέκυψε, οι σελίδες τείνουν να εξαφανίζονται όταν διαγράφονται ή μετακινούνται. Αυτό συμβαίνει σε κατά τα άλλα λειτουργικούς ιστότοπους, ανέφερε η μελέτη του Pew Research Center.

Αποτέλεσμα του φαινομένου είναι ότι μαζί με τις ιστοσελίδες, «χάνονται» και πολλές ειδήσεις κι άλλο περιεχόμενο. Ειδικότερα, περίπου το 23% των ειδησεογραφικών σελίδων περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν σπασμένο σύνδεσμο, και το 21% των κυβερνητικών ιστοσελίδων, αναφέρεται –και το 54% των σελίδων της Wikipedia– περιλαμβάνουν στις αναφορές τους έναν σύνδεσμο, ο οποίος δεν υπάρχει πλέον.

Το ίδιο περίπου φαινόμενο συμβαίνει και στα social media, σύμφωνα με την έρευνα. Το 1/5 των tweets εξαφανίζονται από τον ιστότοπο μέσα σε λίγους μήνες από την ανάρτησή τους.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε με τη συλλογή τυχαίων δειγμάτων από σχεδόν ένα εκατομμύριο ιστοσελίδες, που λήφθηκαν από το Common Crawl, μια υπηρεσία που αρχειοθετεί σχετικό περιεχόμενο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν αν οι σελίδες αυτές συνέχισαν να υπάρχουν μεταξύ 2013 και 2023.

Διαπιστώθηκε ότι το 25% όλων των σελίδων που συλλέχθηκαν μεταξύ 2013 και 2023 δεν ήταν πλέον διαθέσιμες. Απ' αυτές, το 16% των σελίδων προέρχονταν από έναν ιστότοπο που συνεχίζει να υπάρχει, ενώ το 9% βρισκόταν σε ιστότοπους, οι οποίοι δεν εμφανίζονται πλέον στο διαδίκτυο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA