Μενού
Η Google μπαίνει σε νέες περιπέτειες με την ΑΙ και τους Κινέζους (πηγή εικόνας: WCCTech)
  • Α-
  • Α+

Ο αγώνας της τεχνητής νοημοσύνης ανάμεσα στις εταιρείες και τις χώρες έχει ανάψει για τα καλά και φαίνεται πως έχουμε ένα νέο επεισόδιο στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας. Ο μηχανικός Λινγουέι Ντίνγκ συνελήφθη και κατηγορείται από Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για κλοπή εμπορικών μυστικών που αφορούν το λογισμικό της Google και το αντίστοιχο chip της. Η Γενική Εισαγγελέας Λίζα Μονακό ανέφερε πως ο Ντινγκ είχε στα χέρια του πάνω από 500 απόρρητα έγγραφα που περιλάμβαναν μυστικά για την τεχνητή νοημοσύνη και τις έρευνες που έχει κάνει η Google πάνω σε αυτήν και τα πουλούσε σε κινεζικές εταιρείες για να τους δώσει προβάδισμα στην εποχή του ΑΙ.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Verge, η πλειοψηφία των κλεμμένων εγγράφων είχε αναφορές στις επεξεργαστικές μονάδες της Google που «τρέχουν» στο παρασκήνιο πίσω από γνωστά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Gemini, αλλά και πληροφορίες για τη λειτουργία των data centers.

Σε ό,τι αφορά το πως ο Ντινγκ κατάφερε να αποκτήσει αυτά τα δεδομένα οι έρευνες προχωρούν ακόμη, αλλά φαίνεται ότι από τον Μάιο του 2022 έως και τον Μάιο του 2023, τα αρχεία αυτά συνέχιζαν να μεταφέρονται στον προσωπικό του λογαριασμό στο Google Cloud. Ο ίδιος αντέγραφε δεδομένα από εκεί στην εφαρμογή Apple Notes του MacBook που του είχε παραχωρήσει η ίδια η Google για όσο εργαζόταν εκεί. Στη συνέχεια, μετέτρεπε τα αρχεία των σημειώσεων σε PDF για να μην τα αντιληφθούν τα συστήματα προστασίας της Google.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως σε λιγότερο ένα μήνα από τότε που άρχισε η διαδικασία της κλοπής των εγγράφων, ο Ντινγκ προσεγγίστηκε από μια κινεζική εταιρεία που ειδικεύεται στην εκπαίδευση υπολογιστικών συστημάτων και έχει την ονομασία Rongshu. Εκεί του προτάθηκε η θέση του επικεφαλής στον τομέα ανάπτυξης τεχνολογίας και ο Ντινγκ πέταξε για Κίνα, όπου και έμεινε για πέντε μήνες για να συγκεντρώσει κεφάλαια και να ιδρύσει την startup Zhisuan που θα ασχολούταν με την εκπαίδευση υπολογιστικών συστημάτων. Το πιο αστείο στην όλη υπόθεση είναι πως όλη αυτή η δραστηριότητά του λάμβανε χώρα όσο ο ίδιος εργαζόταν για την Google!

Τον περσινό Δεκέμβριο παραιτήθηκε από εκεί και έκλεισε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Πεκίνο, μόλις η Google άρχισε να αντιλαμβάνεται τη δραστηριότητά του και να τον ρωτάει για το ανέβασμα των αρχείων. Τον Ντινγκ φαίνεται πως βοηθούσε ένας συνάδελφος όσο αυτός δεν ήταν στο γραφείο του. Αυτός αναλάμβανε να σκανάρει την κάρτα εργασίας του για να μην αντιληφθεί κανείς ότι λείπει και είναι μάλιστα στην Κίνα. 

Ο Ντινγκ έχει κατηγορηθεί για τέσσερις κατηγορίες κλοπής εμπορικών μυστικών που σημαίνει πως μπορεί να δεχθεί ποινή δεκαετούς φυλάκισης και πρόστιμο 250 χιλιάδων δολαρίων για κάθε κατηγορία (άρα υπάρχει πιθανότητα να φτάσει και το 1 εκατ. δολάρια!).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA