Η παραγωγική ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) και η τεχνολογία των deepfakes, φέρνει ήδη τα «πάνω κάτω» σε κλάδους όπως οι γραφικές τέχνες, ο κινηματογράφος, η διαφήμιση, αλλά και στη βιομηχανία του σεξ.
Ικανή να παράγει αναπαραστατικό και ηχητικό υλικό κατ' εντολή, και να του δώσει ό,τι μορφή θέλει, η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την ιδιωτικότητα ανυποψίαστων γυναικών, που μπορεί χωρίς συναίνεση να προβάλλει σε πορνογραφικό υλικό, όπως βίντεο και φωτογραφίες, γράφει το Sky News.
Πλέον, αρμόδιοι οργανισμοί και ΜΚΟ προειδοποιούν ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τη δημιουργία ρεαλιστικών αλλά ψεύτικων γυμνών εικόνων πραγματικών γυναικών «κανονικοποιείται».
ΑΙ και πορνό: Στην «γκρίζα» περιοχή του νόμου
Η διάδοση της ΑΙ αποτελεί επίσης αυξανόμενη ανησυχία για τα σχολεία και τη χρήση της ως μέσο παρενόχλησης και εκβιασμού. Μια πρόσφατη έρευνα από το Internet Matters διαπίστωσε ότι το 13% των εφήβων είχαν μια εμπειρία με γυμνά deepfakes.
Τον Νοέμβριο, η Υπαξιωματικός Σαμάνθα Μίλερ, του Εθνικού Συμβουλίου Αστυνομικών Διευθυντών, απευθύνθηκε σε επιτροπή βουλευτών για το θέμα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το σύστημα αποτυγχάνει» στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των θυμάτων.
Η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι νέα νομοθεσία που απαγορεύει τη δημιουργία γυμνών τεχνητής νοημοσύνης έχει δρομολογηθεί για το 2025, αν και είναι ήδη παράνομο να δημιουργούνται ψεύτικα γυμνά ανηλίκων.
Ταυτόχρονα, το πρόβλημα επιτείνεται με την ανάδυση πολύ περισσότερων εφαρμογών που μπορούν να προβάλλουν χαρακτηριστικά τρίτων σε εικόνες και βίντεο. Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει θύμα, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις θίγονται οι γυναίκες.
Η καθηγήτρια Clare McGlynn, ειδικός στη διαδικτυακή παρενόχληση, δήλωσε: «Έχουμε δει μια εκθετική αύξηση στη χρήση deepfakes σεξουαλικού περιεχομένου. Για παράδειγμα, ένας από τους μεγαλύτερους, πιο διαβόητους ιστότοπους αφιερωμένος σε αυτήν την κακοποίηση λαμβάνει περίπου 14 εκατομμύρια επισκέψεις το μήνα».
Παράλληλα, οι κυβερνήσεις και τα νομικά συστήματα των περισσότερων κρατών καθυστερούν στην υιοθέτηση μέτρων τιμωρίας όσων εκμεταλλεύονται τέτοιες τεχνολογίες.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι δράστες που χρησιμοποιούν deepfakes για να εκβιάσουν και να παρενοχλήσουν τρίτους, γλιτώνουν με ποινές πλημμελημάτων, καθώς η ίδια η πράξη του να «παραγγέλλεις» μία εικόνα ή βίντεο, δεν θεωρείται αξιόποινη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.