Μενού
  • Α-
  • Α+

Για το ρόλο της στην επιτυχημένη σειρά Σασμός, για τη συνεργασία της με το γιο της, Ορφέα Αυγουστίδη, αλλα και για το ελληνικό #MeToo μίλησε στο περιοδικό InStyle η τηλεοπτική «Καλλιόπη», Μαρία Τζομπανάκη. Για το ρόλο της Καλλιόπης που σε συνεντεύξεις της έχει πει πως είναι ο πιο αγαπημένος ρόλος από όλους όσους έχει υποδυθεί στην καριέρα της, η Μαρία Τζομπανάκη εξήγησε πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό:

«Γιατί είναι γυναίκα της Κρήτης, και την πατρίδα μου την λατρεύω και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα ήθη και την παράδοσή της. Γιατί είναι σύνθετος χαρακτήρας και αυτό είναι μια πρόκληση για έναν ηθοποιό. Δεν έχει μόνο μία πλευρά, αλλά πολλές, αυτή η παθιασμένη με την τιμή της οικογένειας γυναίκα. Στην ερμηνεία ενός τέτοιου πολυδιάστατου χαρακτήρα υπάρχουν αντικρουόμενες συμπεριφορές, όπως είναι ο χαρακτήρας της. Μπήκαν κινησιολογικά στοιχεία ξένα από τα δικά μου, άλλαξε ακόμα και ο ρυθμός του λόγου. Η Καλλιόπη μου μιλάει τη μυλοποταμιτική κρητική διάλεκτο. Χρησιμοποιώ πολλές λέξεις και ιδιωματισμούς που δεν χρησιμοποιούνται πια συχνά από τους νεότερους, παρά μόνο σε ορεινά χωριά του Μυλοπόταμου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Χανιά. αλλά λάτρεψα το Μυλοπόταμο, τα μέρη της αείμνηστης μάνας μας», είπε η γνωστή ηθοποιός.

Διαβάστε ακόμη: Σασμός - Επόμενα επεισόδια: Ο Μαθιός αποκαλύπτει στον Νικηφόρο ότι είναι σε σχέση με τη μητέρα του

Μία από τις διαφορές της με την Καλλιόπη είναι το γεγονός ότι «η καπετάνισσα είναι υπερβολική σε όλες τις εκφάνσεις των συναισθημάτων της. Εγώ έχω μέτρο. Είμαι εξαιρετικά διακριτική ως μάνα, αλλά και ως άνθρωπος. Πάντα σεβόμουν και σέβομαι το παιδί μου και στις επιλογές του δεν έκανα κριτική. Προσπάθησε να τον διδάξω περισσότερο με τις πράξεις μου και τη στάση μου προς τη ζώ. Η Καλλιόπη έχει αρχές βεβαίως, αλλά τις στηρίζει με επικίνδυνους τρόπους. Σύμφωνα με τις εμπειρίες μου, αυτή ήταν επί το πλείστον η συμπεριφορά πολλών μανάδων στην Κρήτη των παλαιότερων χρόνων. Η δική μου η μάνα είχε γλυκύτητα και δεν ήταν αυταρχική, αλλά ήταν κι εκείνη αυστηρή και επίμονη στις αρχές της οικογένειας. Είχα δει Καλλιόπες που ήταν, μάλιστα, σεβαστές και δυνατές γυναίκες της στενής κοινωνίας των ορεινών περιοχών».

Όσον αφορά τη συνεργασία της με τον Ορφέα Αυγουστίδη, ο οποίος υποδύεται στη σειρά το γιο της, Αστέρη, η Μαρία Τζομπανάκη δεν έκρυψε τη χαρά της λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Χαμογελώ ως τα αυτιά με την ερώτηση. Στην αρχή ήταν ξαφνικό. Έπρεπε να απομονώσω τη σχέση μάνας - γιου και να προεξέχει η συναδελφική σχέση. Φυσικά έγινε γρήγορα αυτό και είναι θαυμάσιο είναι σπάνιο είναι χώρο για εμένα να ζήσω αυτή την εμπειρία ως ηθοποιός και ως άνθρωπος. Όταν είχαμε σκηνές όπου σαν Καλλιόπη του φερόμουν σχεδόν απαξιωτικά και σκληρά, μέσα μου ανέβαινε το αίμα στο κεφάλι μου! Είναι πολύ καλός συνάδελφος ο Ορφέας και εξαιρετικός ηθοποιός. Δίνει στον συνάδελφό του πολλά. Είναι γενναιόδωρος και αφοσιωμένος. Είναι εύκολο να παίζεις μαζί του. Γίνεσαι καλύτερος».

Τέλος, μίλησε για το κίνημα #MeToo, διευκρινίζοντας πως «Δεν διαχωρίζω σε φύλα την απόδοση δικαιοσύνης. Ο επαγγελματικός εκφοβισμός, ο πολιτικός, ο κοινωνικός είναι βόθροι που πρέπει να ανασκαφθούν και να ξεβρωμίσουν. Είναι παρηγορητικό και γενναίο που άνοιξαν τα στόματα των γυναικών, αλλά πρέπει να ξεκλειδώσουμε και τις πύλες που όρθωσε ο βόθρος αιώνες τώρα. Ο φόβος μη χάσεις τη δουλειά σου, μη χάσεις τα αγαθά σου, μη χάσεις την εξουσία σου, μη χάσεις τον φίλο σου, πάντα για να μη χάσεις κάτι.

Με αιτία τον φόβο, όμως, έχασε μαζικά η ανθρωπότητα το πολυτιμότερο αγαθό της. Την ελευθερία. Σκέφτεται #MeToo. Τάσσομαι υπέρ μιας συλλογικής αφύπνισης ενάντια σε ό,τι καταστρέφει τις θεμελιώδεις αξίες του ανθρώπου, που είναι να έχει ελευθερία βούλησης και να πράττει δικαία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA