Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στις ΗΠΑ ασκεί πάντα γοητεία. Και σε πολλούς Αμερικανούς αρέσει να «τα δίνουν όλα», στολίζοντας τα σπίτια τους για τις γιορτές. Στο πρόσφατο φωτογραφικό λεύκωμά της, με τίτλο «American Christmas», η Danelle Manthey επισκέφθηκε πάνω από 40 οικογένειες και άτομα σε 12 Πολιτείες, από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Καλιφόρνια, απαθανατίζοντας με τον φακό της τις χριστουγεννιάτικες «δημιουργίες» τους αλλά και τους ίδιους τους αυτοσχέδιους ντεκορατέρ.

Image removed.

Η εγκατεστημένη στη Νέα Υόρκη φωτογράφος μίλησε για την σκέψη της πίσω από το εορταστικό αυτό project. «Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στις ΗΠΑ ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν Γερμανοί μετανάστες ήρθαν στην Πενσιλβάνια. Στα μέσα της δεκαετίας του 1840, έγινε πιο δημοφιλής, αλλά η δημοφιλία άρχισε να απογειώνεται όταν το 1882 ο αντιπρόεδρος της Edison Electric Light Company άναψε φωτάκια στο πρώτο (χριστουγεννιάτικο) δέντρο και από τα τέλη της δεκαετίας του 1890 μπορούσε κανείς εύκολα να αγοράσει χριστουγεννιάτικα στολίδια στα καταστήματα. Καθώς η καινοτομία αυτή εξαπλωνόταν και τα προϊόντα ήταν όλο και πιο πολύ διαθέσιμα σε προσιτές τιμές, όλο και περισσότερα νοικοκυριά συμμετείχαν στην παράδοση του χριστουγεννιάτικου στολισμού, μετατρέποντάς τον σε ένα μοναδικά αμερικανικό χόμπι» εξηγεί.

Image removed.

Η Manthey, η οποία φωτογραφίζει από 16 χρόνων και σπούδασε φωτογραφία στο Columbia College του Σικάγου, ξεκίνησε το πρότζεκτ της από τη γενέτειρά της, τη Sioux Falls στην Πολιτεία της Νότια Ντακότα. Η οικογένειά της είχε τη συνήθεια να γυρίζει την πόλη με αυτοκίνητο, αναζητώντας σπίτια στολισμένα με χριστουγεννιάτικα φωτάκια. Αργότερα, συνειδητοποίησε, ότι δεν της κινούσαν τόσο πολύ το ενδιαφέρον τα φωτάκια όσο οι άνθρωποι πίσω από αυτά.

Image removed.

«Εκτιμάται ότι σήμερα οι Αμερικανοί ξοδεύουν κάθε χρόνο πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια για χριστουγεννιάτικο στολισμό. Γι' αυτόν τον λόγο ήθελα να εξερευνήσω αυτή την παράδοση από την πλευρά του ντεκορατέρ, να έχω την ιστορία τους και να δω γιατί είναι σημαντικό για αυτούς. Επειδή οι στολισμοί είναι τόσο μοναδικά αμερικανικό φαινόμενο και, παραδοσιακά, αυτούς που στολίζουν δεν τους θεωρούν καλλιτέχνες, θέλησα να το εξετάσω μέσα από τον φακό της λαϊκής τέχνης. Στο καινούργιο μου βιβλίο, "American Christmas" δεν δείχνω μόνο διαφορετικά σπίτια από όλη τη χώρα αλλά αφηγούμαι επίσης τις ιστορίες των ντεκορατέρ για να επιτρέψω στον κόσμο να ρίξει μια πιο οικεία ματιά σε αυτούς» λέει η Danelle Manthey.

Image removed.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.