Μενού
Fidi
Φίδι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε μία καινοτόμο - για τα ανατομικά δεδομένα των φιδιών - ανακάλυψη προχώρησαν ορισμένοι επιστήμονες στην Αυστραλία, οι οποίοι βρήκαν ότι τα θηλυκά ερπετά έχουν γεννητικά όργανα και πιο συγκεκριμένα κλειτορίδες. Ειδικότερα, η ανακάλυψη αυτή βασίστηκε σε στοιχεία από σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τετάρτη (14/12) σε επιστημονικό, βιολογικό περιοδικό και βασίστηκε κατά βάση σε μία ανατομική ανάλυση του θηλυκού φιδιού «genitalia». 

Οι επιστήμονες είχαν καταρρίψει ήδη τον ισχυρισμό για τα γεννητικά όργανα των αρσενικών ερπετών, καθώς σε σχετικές μελέτες που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες ανακάλυψαν τα λεγόμενα «ημιπένια» (σ.σ: το γεννητικό όργανο του φιδιού), τα οποία είναι διχαλωτά και ορισμένα από αυτά έχουν και αγκάθια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες οι έρευνες δεν έδιναν τόσο πολύ βάση στα θηλυκά φίδια, με αποτέλεσμα η σχετική ανακάλυψη να αργήσει πολύ περισσότερο συγκριτικά με των αρσενικών.

Όπως αναφέρει η Μέγκαν Φόλγελ, υποψήφια διδάκτωρ και επικεφαλής της έρευνας, τα αποτελέσματά της καθυστέρησαν, εξαιτίας συγκεκριμένων παραγόντων. Ειδικότερα, έθιξε τόσο το ταμπού που έχουν οι άνθρωποι και πιο συγκεκριμένα οι άνδρες ως προς τα γυναικείας γεννητικά όργανα, όσο και στο ότι οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να βρουν με ακρίβεια πού βρίσκονται στα φίδια. Άξιο αναφοράς είναι ότι η εργασία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Royal Society B Journal» νωρίτερα, σήμερα.

Πού βρίσκεται η κλειτορίδα των θηλυκών φιδιών

Βάσει της έρευνας, η κλειτορίδα των θηλυκών φιδιών βρίσκεται στην ουρά τους. Τα φίδια, εν προκειμένω, έχουν δύο μεμονωμένες κλειτορίδες - ημικλίτορες συγκεκριμένα -, οι οποίες χωρίζονται από ιστό και είναι καλά κρυμμένες στην κάτω πλευρά της ουράς τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεννητικό όργανο με τα διπλά τοιχώματα συναποτελείται από νεύρα, κολλαγόνο, καθώς και ερυθρά αιμοσφαίρια που συνδέονται με τον στυτικό ιστό των ερπετών.

Η ερευνήτρια, μιλώντας για την εργασία της, υπογράμμισε ότι ξεκίνησε να το μελετά, καθώς «δεν της καθόταν καλά» το γεγονός ότι στη βιβλιογραφία για τα γεννητικά όργανα των θηλυκών ερπετών αναφερόταν ότι είτε δεν υπήρχαν, είτε είχαν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της εξέλιξης. «Ξέρω ότι η κλειτορίδα υπάρχει σε πολλά ζώα και δεν είναι λογικό να μην υπάρχει σε όλα τα φίδια», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της μετά και την πρωτοπόρο ανακάλυψή της.

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Η βάση της έρευνας, σύμφωνα με τη Φόλγελ, ξεκίνησε με τις οχιές όπου και βρήκε την κλειτορίδα τους. Ειδικότερα, έχει σχήμα... καρδιάς και βρίσκεται  κοντά στους αδένες του φιδιού, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την προσέλκυση συντρόφων για ζευγάρωμα. Η ομάδα της στη συνέχεια το έλεγξε αυτό σε περισσότερα φίδια - τεμαχίζοντας συνολικά εννέα είδη, μεταξύ των οποίων και στους πύθωνες. Τα ημικλείδια (σ.σ. το γεννητικό όργανο των θηλυκών ερπετών) διέφεραν σε μέγεθος αλλά ήταν διακριτά.

Με αυτόν τον τρόπο κατέρριψαν έναν μακροχρόνιο ισχυρισμό ότι τα θηλυκά φίδια έχουν γεννητικά όργανα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA