Μενού
norbigia
Νορβηγία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Έρευνα για να διαπιστωθεί αν η λευκή μπογιά διαθέτει ρατσιστικά χαρακτηριστικά διεξάγει το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία, έρευνα που γίνεται υπό κρατική χρηματοδότηση. Πιο συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο αναμένεται να εξετάσει -στην έρευνά του- αν η χρήση του λευκού χρώματος συνέβαλε στην ανάδειξη του λευκού εθνικισμού στη Σκανδιναβική χώρα και αν (σ.σ. συνέβαλε) στο να γίνει ο κόσμος πιο... λευκός.

Όπως αναφέρεται και στη σύνοψη της σχετικής μελέτης, που επικαλείται το New York Post «το λευκό χρώμα δεν είναι μόνο μία πολιτισμική και κοινωνική κατάσταση, που συνδέεται αποκλειστικά με το δέρμα, τα προνόμια και με τον συστηματικό αποκλεισμό, αλλά και καθορίζει τα πάντα γύρω μας», προσθέτοντας: «Παρόλο που η Νορβηγία δεν είναι ένα αποικιακό κράτος, η έρευνα αυτή θα αποδείξει πώς η χώρα έχει διαδραματίσει παγκοσμίως ηγετικό ρόλο στην καθιέρωση του λευκού ως ανώτερου χρώματος». «Μέχρι τώρα, ωστόσο, αυτή η ιστορία ήταν λιγότερο γνωστή στους μελετητές και το κοινό».

Η μελέτη

Η μελέτη για τη σύνδεση του λευκού χρώματος στις μπογιές με τα προνόμια των λευκών στον πλανήτη ονομάζεται NorWhite και παρατηρεί τη χρωστική ουσία του τιτανίου λευκού χρώματος, που αναπτύχθηκε στη Νορβηγία μέσα από «ιστορικό, αισθητικό και κριτικό πρίσμα», για να προσδιοριστεί πώς η ανάπτυξη του συγκεκριμένου χρώματος έχει συμβάλλει στον «κοινωνικό μετασχηματισμό» της Σκανδιναβικής χώρας, καθώς και πώς η συγκεκριμένη καινοτομία έχει προκαλέσει αλλαγές στον πλανήτη.

«Επί του παρόντος, το διοξείδιο του Τιτανίου, γνωστό και ως TiO2, είναι παρόν σε κάθε μέρος της σύγχρονης ζωής. Το πρωταρχικό ερευνητικό ερώτημα είναι: Ποιες είναι οι πολιτιστικές και αισθητικές αλλαγές που υποκινούνται από το λευκό τιτάνιο και τις επιφάνειες TiO2 και πώς μπορούν τόσο το ίδιο το υλικό όσο και αυτές οι αλλαγές να νοηματοδοτηθούν και να γίνουν ορατές;», αναφέρεται στη σχετική περιγραφή της έρευνας, η οποία χρηματοδοτείται από το Ερευνητικό Συμβούλιο της Νορβηγίας, που είναι και κυβερνητικός οργανισμός.

Η επιχορήγηση

Ειδικότερα, το Ερευνητικό Συμβούλιο χρηματοδοτεί τη μελέτη, που διεξάγεται από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν Ingrid Halland, μέσω κρατικής επιχορήγησης που ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες ή αλλιώς 1,2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, για να διερευνήσει την ιστορική κληρονομιά του χρώματος, την προέλευσή του στη Νορβηγία και διαθέτει εικόνες από διάφορα κτίρια της χώρας που έχουν επιχριστεί με το χρώμα. 

«Ο γενικός στόχος του NorWhite είναι να διερευνήσει κριτικά και οπτικά τις πολιτιστικές και αισθητικές προϋποθέσεις ενός πολύπλοκου και ανεξερεύνητου μέρους της ιστορίας της νορβηγικής τεχνολογίας και καινοτομίας που έχει - όπως ισχυρίζεται το έργο - κάνει τον κόσμο πιο λευκό». Η μελέτη χρηματοδοτείται επίσης από δύο από τις σημαντικότερες εταιρείες, που συνέβαλαν στην επικράτηση του λευκού χρώματος τιτανίου στη χώρα, την Titania A/S η οποία εξορύσσει το μετάλλευμα για χρήση σε προϊόντα με βάση το τιτάνιο και την Kronos Titan, η οποία παράγει τη χρωστική ουσία «διοξείδιο του τιτανίου».