Μενού
χερια
  • Α-
  • Α+

Είναι αρκετά διαδεδομένη η άποψη πως η κυριαρχία του ενός χεριού έναντι του άλλου στην καθημερινότητα μας συμβολίζει απλώς μια μεγαλύτερη δύναμη έναντι άλλης: σουτάρω στο μπάσκετ με το δεξί, άρα το δεξί είναι το πιο δυνατό μου. Γράφω με το αριστερό, άρα όλη μου η σωματική/πνευματική δύναμη βρίσκεται προς τα αριστερά του σώματος μου. Όχι, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η προτίμηση χεριού δεν περιγράφει ακριβώς μια γενετική «επιλογή», αλλά ένα φάσμα. Κάποιοι άνθρωποι είναι ξεκάθαρα αριστερό/δεξιόχειρες, κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε μια περίπου ενδιάμεση κατάσταση. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι άνθρωποι μπορούν πχ να γράφουν με το δεξί χέρι, αλλά να τους είναι πιο βολικό το να κόβουν φρούτα/λαχανικά με το αριστερό. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε πως ο εγκέφαλος μας χωρίζεται όντως σε δύο πλευρές, μη συμμετρικές μεταξύ τους. Αυτή είναι μια πληροφορία που θα κρατήσουμε για τη συνέχεια.

Από τα λιγοστά διασωθέντα ντοκουμέντα που έχει στη διάθεση της η επιστήμη, από την εποχή που έζησε ο Άνθρωπος του Νεάντερταλ, δηλαδή κατά κύριο λόγο πρωτόγονες ζωγραφιές σε σπηλιές, φαίνονται εικόνες κυνηγιού, αλλά και αρκετά ανθρώπινα χέρια! Τα συγκεκριμένα χέρια δίνουν την εντύπωση πως είναι αριστερά χέρια, ζωγραφισμένα από δεξιόχειρες!

χερια2
χερια

Παρόμοια αρχαιολογικά ευρήματα από τη λίθινη εποχή, όπως αποτυπώματα δοντιών πάνω σε πέτρες, μας έδωσαν μια απρόβλεπτη αλήθεια για την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν πολλές χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς: Φαίνεται λοιπόν πως η οδοντοστοιχία χρησιμοποιούνταν περίπου ως ένα τρίτο χέρι, που βοηθούσε τον άνθρωπο να δημιουργήσει τα πρώτα του λίθινα εργαλεία. Και τα ευρήματα δεν σταματούν εδώ.

χερια

Προσπαθήστε να φανταστείτε έναν άνθρωπο που κρατάει με το ένα του χέρι και με τα δόντια του ένα εργαλείο και προσπαθεί να το σκαλίσει. Αν κρατάει το εργαλείο με το δεξί του χέρι, τότε θα χρησιμοποιήσει τα δόντια του με τροχιά από την πάνω αριστερά προς την κάτω δεξιά οδοντοστοιχία. Αν χρησιμοποιήσει το αντίθετο χέρι, τότε και η επεξεργασία με τα δόντια θα γίνει ακριβώς αντίθετα.

Μέχρι σήμερα, τα αποτυπώματα δοντιών που έχει στη διάθεση της η αρχαιολογία, δείχνουν νικητές με συντριπτική διαφορά, τους δεξιόχειρες.

Η παραπάνω θεωρία έχει συμψυφιστεί και με άλλες πιο σύγχρονες, που αναφέρουν πως στο πέρασμα των αιώνων, ο άνθρωπος διαπίστωσε πως με το δεξί χέρι μπορούσε να κρατάει τα όπλα με τρόπο που μπορούσε να τον κρατήσει περισσότερο ασφαλή στην μάχη. Ως προς το τι ήταν αυτό που δημιούργησε την «εξαίρεση» των αριστερόχειρων, οι οποίοι σε κάθε ανθρώπινο πληθυσμό αποτελούν μειοψηφία, αυτό φαίνεται πως προέκυψε ως μια «ανορθογραφία» στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, που σε οριακό ποσοστό βρίσκεται πιο κοντά στους άντρες, παρά στις γυναίκες. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.