Μενού
Σεφέρης
AΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Το 1941 ο Γιώργος Σεφέρης είχε κάνει ήδη αίσθηση στα ποιητικά πράγματα της χώρας, καθώς είχαν περάσει δέκα χρόνια από την πρώτη του ποιητική συλλογή, τη Στροφή.

Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν πια σε πολύ ταραγμένες περιόδους ο ίδιος έμελλε να ακολουθήσει την ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο και ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να τον ακολουθήσει τη Μάρω ήταν να την παντρευτεί.

Ακολουθήστε τώρα τον καινούργιο λογαριασμό του Reader στο Instagram

Έτσι, ελάχιστες μέρες μετά τη γερμανική εισβολή οι δύο τους παντρεύονται παρά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκληθεί στις δύο οικογένειες αλλά και τον σάλο που είχε ξεσπάσει στον πνευματικό χώρο. Υπενθυμίζεται ότι η Μάρω ήταν παντρεμένη και είχε παιδιά με τον πολιτικό Ανδρέα Λόντο.

Από τότε και για όλο το υπόλοιπο της ζωής τους, ο Σεφέρης και η Μάρω ήταν ο ένας δίπλα στον άλλο αγαπημένοι και πολύ ερωτευμένοι. Μέρος της έντασης των συναισθημάτων τους φαίνεται και από την έκδοση των ερωτικών γραμμάτων που έστελνε ο ποιητής στην αγαπημένη του.

ποιήματα
Eurokinissi

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σεφέρης υπηρετούσε στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και αναγκαζόταν να ζει συχνά μακριά από τη Μάρω. Τουλάχιστον μέχρι να παντρευτούν οι δύο τους. Εκείνη την περίοδο, στην αρχή της σχέσης τους, ο μόνος τρόπος επικοινωνίας που είχαν ήταν η ανταλλαγή γραμμάτων.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά και τα πιο γνωστά αποσπάσματα των επιστολών του.

  •  «Σου είπα ένα σωρό πράγματα, αλλά εκείνο που ήθελα να πω και μ έκανε να μουντζουρώσω τόσο χαρτί δεν το είπα: είναι σκληρή η ζωή χωρίς εσένα και άδικη…
  • «Ένα πράγμα με πείραξε, με πλήγωσε βαθιά μέσα στο γράμμα σου. Πώς μπόρεσες, έπειτα από τόση αγάπη, να αισθανθείς ξαφνικά μόνη σου. Αυτό το “μόνη μου έπρεπε” είναι κάτι, πώς να το πω, που με ατιμάζει».
  • «Καληνύχτα, αγάπη, έλα στον ύπνο μου. Ποτέ δεν έρχεσαι στον ύπνο μου. Σε συλλογίζομαι τόσο πολύ τη μέρα».

Πέραν όμως του πλατωνικού έρωτα και του πάθους που διαφαινόταν πίσω από τις γραμμές του Σεφέρη, υπάρχουν και αποσπάσματα που θυμίζουν κανονικό sexting.

  • «Όλο μου το σώμα πονεί από επιθυμία. Σκέπτομαι πως μπορεί να σε κρατήσω γυμνή απάνω μου και όλα τα αλλά χάνουνται, όπου και να βρίσκομαι, ό,τι και να κάνω»

Kαι συνεχίζει: 

  • «Είμαι ελεεινά κ@υλ@μέν@ς, χρυσό, και δε σκέπτομαι τίποτε άλλο παρά πώς να σε γ@μήσ@ ατέλειωτα μια ολόκληρη νύχτα».

Ποιος είπε ότι η ποίηση, ο έρωτας και το σεξ δεν ταιριάζουν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA