Μενού
dejavu
  • Α-
  • Α+

«Κι εγώ που ζώ σε deja-vu, μες τη σκηνή του χωρισμού» (Lila ft. RACK)

"Baby I swear it's deja-vu" (Beyonce)

«Σ' έχω δει κάπου, κάπου σε ξέρω, τα λόγια σου αυτά, μου είναι τόσο γνωστά» (Πασχάλης)

Το Deja-vu δεν είναι μόνο μια πολύ αγαπημένη θεματική της ποπ κουλτούρας. Η προμνησία, όπως είναι γνωστή στα ελληνικά, είναι η αίσθηση που έχει κάποιος ότι μία κατάσταση που βιώνει στο παρόν έχει επαναληφθεί ακριβώς στο παρελθόν. Συχνότερα χρησιμοποιείται ο όρος déjà-vu (ντεζά-βι) που στη γαλλική γλώσσα σημαίνει «ήδη ιδωμένο».

Η προμνησία έχει συνήθως μια «παράξενη», ονειρική αίσθηση, παρά το γεγονός ότι η βιωμένη εμπειρία έχει πραγματικά υπάρξει στο παρελθόν. Η εμπειρία της προμνησίας συνοδεύεται συνήθως από μία αίσθηση "παράξενου", και αποδίδεται από το υποκείμενο της εμπειρίας σε όνειρό του, παρότι υπάρχει η αίσθηση ότι η εμπειρία έχει πραγματικά υπάρξει στο παρελθόν. Το φαινόμενο περιγράφεται ως μια «ανωμαλία», ένα «σχίσμα του εγκεφάλου ανάμεσα στο τμήμα του συνειδητού και του ασυνείδητου», που προκαλεί μια στιγμιαία καθυστέρηση στην επεξεργασία εξωτερικών ερεθισμάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 70% των ανθρώπων το έχουν βιώσει τουλάχιστον μία φορά.

Το αντίθετο του deja-vu όμως;

Είναι το "jamais-vu", δηλαδή το «ουδέποτε ιδωμένο» και αναφέρεται σε μια κατάσταση, όπου βλέπεις ένα οικείο πρόσωπο, ή όταν βιώνεις κάτι γνώριμο, και ξαφνικά δεν τα αναγνωρίζεις. Το φαινόμενο αυτό το παθαίνουν συχνά οι μουσικοί, όταν έρχονται σε επαφή με ένα πασίγνωστο κομμάτι. Το πιο σύνηθες είναι όταν βρίσκεσαι σε μια τοποθεσία που έχεις ξαναβρεθεί, και ξαφνικά ξεχνάς, μπερδεύεσαι, την αντιμετωπίζεις με «νέα μάτια».

Σύμφωνα με το Science Alert, το "jamais-vu" είναι αρκετά σπάνιο, όμως έχει ένα χειροπιαστό παράδειγμα, που ίσως να το έχεις βιώσει κι εσύ. «Όταν έγραφα εξετάσεις, έγραψα μια λέξη σωστά, ήταν η λέξη «όρεξη». Όμως ξαφνικά κόλλησα, την κοιτούσα ξανά και ξανά γιατί το μυαλό μου είχε μπλοκάρει, σαν να την βλέπω πρώτη φορά, και νόμιζα πως την είχα γράψει λάθος», δήλωσε μαθητής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.