Μενού
cheetos
AP IMAGES
  • Α-
  • Α+

Αν μεγαλώσατε στήνοντας ανταλλαγές του κολατσιού σας με ένα σακουλάκι γαριδάκια, σας έχουμε νέα, δεν είστε οι μόνοι.

Σήμερα, τα Cheetos είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές αλμυρό σνακ στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις πατατάκια Lay's και στον υπόλοιπο κόσμο είναι επίσης περιζήτητα και διαχρονικά. Να σηκώσουν το χέρι όσοι ακόμα αγαπούν τα δρακουλίνια και αυτή την απίστευτη τυρο-ντοματένια γεύση τους.

Ωστόσο, τα γαριδάκια δεν γεννήθηκαν από τις παιδικές μας φαγητοκραιπάλες. Αναπτύχθηκαν μέσω τεχνολογίας μαγειρικής η οποία εμφανίστηκε για να βοηθήσει στην τροφοδοσία του αμερικανικού στρατού κατά τη διάρκεια των πολέμων.

Τα γαριδάκια παρασκευάζονται από εμπλουτισμένο αραβοσιτέλαιο, έλαια, τεχνητές γεύσεις και, το πιο σημαντικό, τυρί σε μορφή «πούδρας». Αυτό το συστατικό θεωρήθηκε πρωτοποριακό όταν το σνακ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά.

Η σκόνη αυτή αναπτύχθηκε το 1943 για να παρέχει τρόφιμα με μεγάλη διάρκεια ζωής για τους στρατιώτες, αλλά οι εταιρείες σνακ γρήγορα τη χρησιμοποίησαν ως αλμυρό καρύκευμα.

Τα γαριδάκια Cheetos κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1948 ως σνακ. Ως το 1965, οι πωλήσεις τους είχαν φτάσει τα 125 εκατομμύρια δολάρια.

Το ευαγγέλιο μιας πούδρας τυριού

Η σκόνη που μένει στα δάχτυλά μας αφού καταναλώσουμε ένα σακουλάκι γαριδάκια έχει μια μοναδική ιστορία που προηγείται της ίδιας της μάρκας Cheetos. Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονταν περισσότερο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο στρατός άρχισε να πειραματίζεται με τρόφιμα που μπορούσαν να αποθηκευτούν εύκολα και να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Τα αφυδατωμένα και συμπιεσμένα τρόφιμα, τα οποία δεν περιείχαν νερό και κατελάμβαναν πολύ λίγο χώρο, ήταν μια δημοφιλής επιλογή για τη διατροφή των στρατιωτών.

Ένα αφυδατωμένο τυρί, σαν «πούδρα», μια καινοτομία που θεωρούνταν προηγουμένως ανέφικτη, αναπτύχθηκε από τον καθηγητή, αρμόδιο για την μαζική παραγωγή τροφίμων, Τζορτζ Σάντερς. Δημιούργησε μια διαδικασία δύο βημάτων για να αφαιρέσει το νερό από το τυρί χωρίς να το λιώσει, και η τελική του μορφή έμοιαζε με «δίσκο», από σκόνη τυριού.

Όταν τελείωσε ο πόλεμος, ο στρατός είχε πλεόνασμα από σκόνη τυριού, καθώς και άλλα προϊόντα που είχε αγοράσει προληπτικά. Οι κατασκευαστές τροφίμων, όπως η Kraft και η General Mills, είδαν μια ευκαιρία. Αγόρασαν το απόθεμα, και το χρησιμοποίησαν για αρωματίσουν τα προϊόντα τους.

Πέρα από την χρυσαφένια του όψη, αποδείχθηκε «χρυσάφι» από κάθε άποψε, καθώς έκανε την παραγωγή σνακ πιο συμφέρουσα οικονομικά, και μπορούσε να αποθηκευτεί εύκολα. Τρία χρόνια αργότερα, η Frito Lay κυκλοφόρησε τα Cheetos, τα οποία παρασκευάζονταν με το ίδιο τυρί που έτρωγε ο στρατός κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η τεχνογνωσία αυτή δεν αναπτύχθηκε απλώς στο έπακρο, αλλά έγινε η βάση για τη δημιουργία μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας από σνακς με γεύση/άρωμα τυριού. Με άλλα λόγια, τα δρακουλίνια στο χέρι σου έχουν γεμίσει πιάτα στρατιωτών. Και συνεχίζουν να έχουν φοβερή γεύση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA