Μενού
greek statue
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η TikToker Ρούμπι Ρέιν είχε μόλις μυηθεί στον κόσμο των αγαλμάτων της αρχαίας Ελλάδας. Ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο Σάτυρος, ο Δορυφόρος του Πολύκλειτου και όσες στατικές φιγούρες απαράμιλλου κάλλους κοσμούν τα μουσεία μας, είχαν συνεπάρει τη νεαρή δημιουργό.

Τότε έθεσε στον εαυτό της ένα φαινομενικά απλοϊκό ερώτημα: Γιατί αυτά τα αγάλματα παρουσιάζουν άντρες σε εντυπωσιακή, άρτια σωματική διάπλαση, αλλά με γεννητικά όργανα μικρά σε μέγεθος;

Αποφάσισε να το ερευνήσει. Κάπου εκεί φανερώθηκε ένας ιδιαίτερα σοβαρός συμβολισμός, για το ήθος και το γόητρο των Ελλήνων πολεμιστών.

Η αλήθεια για το μέγεθος

Η Ρούμπι Ρέιν ανακάλυψε τα εξής: Στην εποχή της αρχαίας Ελλάδας, τα γεννητικά όργανα όπως αυτά απεικονίζονται στα αγάλματα, τα «μικρού μεγέθους» ας τα πούμε, συμβολίζουν την αρετή, το ήθος του καλού πολίτη, τον αυτοέλεγχο, τη σοβαρότητα.

Από την άλλη, το να διαθέτει ένας άντρας «μεγάλο» γεννητικό όργανο, ήταν κάτι που συμβόλιζε τη λαιμαργία, το ακόρεστο πάθος, την πλήρη υπερβολή. Ήταν ένας τύπος ανθρώπου που σίγουρα θα απέφευγαν όλοι οι νουνεχείς, ηθικοί πολίτες της Αθήνας.

Μάλιστα, οι Έλληνες συχνά παρουσίαζαν κοροϊδευτικά τους εχθρούς τους, όπως τους Αιγύπτιους, με γλυπτά σατιρικού χαρακτήρα ή με χαρακτήρες σε σατιρικές παραστάσεις, που είχαν κατά κύριο λόγο, τεράστια πέη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA