Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενώ το Βερολίνο υπερασπίστηκε την κοινή αγορά εμβολίων του ευρωπαϊκού μπλοκ και κατείχε την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, έκανε ταυτόχρονα πρόσθετες συμφωνίες με τους παραγωγούς εμβολίων - συμπεριλαμβανομένων των BioNTech/Pfizer και CureVac - για επιπλέον δόσεις. Και τώρα αγοράζει πρόσθετα εμβόλια που άλλες χώρες της ΕΕ δεν ήθελαν.

Η Γερμανία, μια χώρα 83 εκατομμυρίων ανθρώπων, δήλωσε ότι παίρνει 94 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer, 64 εκατομμύρια από την ΕΕ και 30 εκατομμύρια από ξεχωριστή διμερή συμφωνία. Επιπλέον, το Βερολίνο θα αγοράσει δόσεις που άλλες χώρες δεν αγοράζουν, εξασφαλίζοντας 50 εκατομμύρια από τις συνολικά 160 εκατομμύρια δόσεις, δηλαδή πολύ περισσότερες από την αναλογική κατανομή του.

Δόσεις στα αζήτητα

Οι χώρες μπορούν, τελικά, να επιλέξουν να αγοράσουν λιγότερα εμβόλια, ωστόσο η προσέγγιση της Γερμανίας να αγοράσει περισσότερα φαίνεται να έχει έρεισμα. Η Γαλλία, επίσης, έχει ήδη αρχίσει να αγοράζει κάποιες δόσεις που έχουν απομείνει, δήλωσε την Πέμπτη ο αρμόδιος υπουργός για τη βιομηχανία.

Η Πολωνία, για παράδειγμα, θα παραγγείλει μόνο 6,6 εκατομμύρια εμβόλια παρά το γεγονός ότι δικαιούται πάνω από 13 εκατομμύρια δόσεις. Η Βουλγαρία εξασφάλισε 500.000 δόσεις, περίπου δύο εκατομμύρια λιγότερες από όσες θα μπορούσε να αγοράσει. Η Σλοβενία εξασφάλισε μόλις 26.000 δόσεις, ενώ δικαιούτο περισσότερες από 600.000 δόσεις. Η Ελλάδα αγόρασε επίσης λιγότερο από το επιτρεπόμενο μερίδιό της, αγοράζοντας 1,8 εκατομμύρια δόσεις, όταν θα μπορούσε να πάρει περίπου δύο εκατομμύρια επιπλέον. Επιπλέον, το Βέλγιο έχει παραγγείλει δύο εκατομμύρια δόσεις του σύγχρονου εμβολίου, όταν το μέγεθος του πληθυσμού του θα του επέτρεπε να εξασφαλίσει περίπου τέσσερα εκατομμύρια.

Καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει επιβεβαιώσει εάν οι αζήτητες δόσεις τους πηγαίνουν στη Γερμανία.

Παραβίαση της συμφωνίας

Παρόλα αυτά, οι ενέργειες της Γερμανίας αποτελούν τεχνικά παραβίαση της στρατηγικής εμβολιασμού της Επιτροπής, καθώς το μπλοκ συμφώνησε να διαθέσει εμβόλια με βάση τον πληθυσμό και να μη μιλήσει διμερώς με τις εταιρείες με τις οποίες διαπραγματευόταν. Ωστόσο, ένας αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε ότι συμμορφώνεται με το «πνεύμα της συμφωνίας εμβολίων της ΕΕ», επειδή οι επιπλέον δόσεις της Γερμανίας θα έρθουν μετά την προμήθεια της Επιτροπής.

Ο αξιωματούχος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα αγοράσει ένα «σημαντικό ποσό πρόσθετων δόσεων» από τη Βiontech/Pfizer, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνονται μεταξύ 50-100 εκατομμυρίων.

Άλλοι δεν είναι πεπεισμένοι. Ο Μάσιμο Γκάλι, διευθυντής του Κέντρου μολυσματικών ασθενειών του Νοσοκομείου Σάκο στο Μιλάνο, το χαρακτήρισε «λάθος και όχι καλή είδηση», ενώ ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Μοχάμεντ Τσαχίμ το αποκάλεσε «καθαρό εθνικισμό εμβολίων.»

Η γερμανική κυβέρνηση έχει δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης για την αποτυχία να εξασφαλίσει επαρκείς δόσεις. Το θέμα, όμως, είναι ότι πολλές χώρες της ΕΕ στοιχηματίζουν ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, το φθηνότερο που εξασφάλισε η Επιτροπή, θα ήταν το πρώτο που θα λάβει κανονιστική έγκριση και δεν ήθελαν να βασιστούν σε ακριβότερα, πιο περίπλοκα εμβόλια mRNA, όπως ανέφεραν τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.

Ένας από τους διπλωμάτες δήλωσε ότι η Γερμανία ώθησε τις χώρες της ΕΕ να αγοράσουν άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech τον Σεπτέμβριο μετά την ολοκλήρωση των αρχικών συζητήσεων. Οι χώρες της ΕΕ μειώθηκαν, ωστόσο, επειδή θεωρούσαν το εμβόλιο πολύ ακριβό και δύσκολο να αποθηκευτεί. Στη συνέχεια, η Γερμανία υπέγραψε τη δική της συμφωνία για 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.

Το εμβόλιο της BioNTech είναι το δεύτερο πιο ακριβό στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕ στα €12 ανά δόση, ενώ της Moderna είναι το πιο ακριβό με σχεδόν €15, σύμφωνα με τιμοκατάλογο που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο. Την Τετάρτη (6/1), η Επιτροπή αναγνώρισε τη ξεχωριστή συμφωνία του Βερολίνου με τη BioNTech, ενώ την Πέμπτη, και η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πάρει επιπλέον δόσεις, αγοράζοντας εμβόλια που έχουν περισσέψει από άλλες χώρες. 

 

Πηγή: Politico

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.