Μενού
  • Α-
  • Α+

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, παραθέτει έναν πίνακα με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού, εστιάζοντας στη μετάλλαξη της Βρετανίας και της Νοτίου Αφρικής και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο εμβόλιο των Jansen/ J&J.

«Όπως τα εμβόλια που έχουν διαφορές στο σχεδιασμό έτσι και οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια έναντι του COVID-19, σχεδιάστηκαν με διαφοροποιήσεις: από τον αριθμό των εθελοντών, τον τρόπο και τα διαστήματα συλλογής αποτελεσμάτων, τα ενδιάμεσα σημεία ανάλυσης των συμπτωματικών συμμετεχόντων, και πολλά άλλα.

Όμως, τι βλέπουμε κάνοντας μια απλή καταγραφή των βασικών στοιχείων των εμβολίων που προπορεύονται και χορηγούνται ανά τον κόσμο; Κάποια από τα εγκεκριμένα εμβόλια, για τα οποία έχουμε και τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις και τα κλινικά δεδομένα, φαίνεται να έχουν εξαιρετικά στοιχεία αποτελεσματικότητας (όπως της Pfizer και της Moderna).

Στην περίπτωση της Pfizer, έχουμε και την επιβεβαίωση μέσω των εμβολιασμών στο Ισραήλ. Κάποια αλλά υστερούν στο μέτωπο των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων από μεγάλες κλινικές δοκιμές, όπως το ρωσικό Sputnik-V που όμως έχει εξαιρετικό σχεδιασμό και από τις ανακοινώσεις φαίνεται να έχει επίσης υψηλή αποτελεσματικότητα.

Η κούρσα μετ’ εμποδίων των μαζικών εμβολιασμών, είχε από την αρχή να αντιμετωπίσει το θέμα της παραγωγής και της διανομής. Τώρα, με τις νέες παραλλαγές να καλπάζουν ήδη σε κάποιες χώρες και να εξαπλώνονται σε άλλες, κάποιες εταιρείες έχουν ξεκινήσει το σχεδιασμό ώστε να αναπροσαρμόσουν τα εμβόλιά τους, Κάποιες τα δοκιμάζουν ήδη σε κλινικές δοκιμές (πχ AstraZeneca) και για κάποιες έχουμε ήδη κάποια αποτελέσματα (πχ. Novavax, Jansen).

Θα σταθώ για λίγο στο εμβόλιο των Jansen/ J&J. Είναι το μόνο εμβόλιο που έχουμε ως τώρα -και που θα καταθέσει σύντομα αίτηση έκτακτης αδειοδότησης- που χρειάζεται μόνο μια δόση. (Να σημειώσω βέβαια πως επί του παρόντος τρέχει ακόμα η κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ που οι εθελοντές λαμβάνουν 2 δόσεις του εμβολίου.) Η ανακοίνωση φάνηκε πως παρουσιάζει ένα μέτριας αποτελεσματικότητας εμβόλιο, αλλά επί της ουσίας με μια μόνο δόση το εμβόλιο προστατεύει κατά 85% από τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως 49 ημέρες μετά το εμβόλιο, δεν καταγράφηκαν εισαγωγές στα νοσοκομεία ή θάνατοι. Και αυτό, όπως γράφει η ανακοίνωση της εταιρείας, ισχύει σε όλες τις χώρες που διενεργήθηκαν κλινικές δοκιμές. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό; Ακόμα και στη Νότιο Αφρική, που το εμβόλιο δεν είχε υψηλή αποτελεσματικότητα και κάποιοι νόσησαν από τον ιό παρά τον εμβολιασμό, δεν ανέπτυξαν σοβαρά συμπτώματα.

Στον παρακάτω πίνακα όπως βλέπετε, παραθέτω μια απλή συγκριτική μελέτη των 7 εμβολίων και κάποια στοιχεία για την αποτελεσματικότητα στο επικρατούν στέλεχος και τις 2 σημαντικές παραλλαγές. Αυτό που προέχει τώρα είναι να αυξηθεί η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων, καθώς και ο ρυθμός των εμβολιασμών. Μόνο έτσι θα λήξει η πανδημία.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

50-74% πιο μεταδοτική η διασπορά από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενος ενός τρίτου lockdown:

«Αυτό θα πρέπει να το δούμε με βάση την επιδημιολογική εξέλιξη στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες, που ακόμα είναι πολύ καλύτερη. Επομένως, πρέπει να το θεωρήσουμε αυτό ως δεδομένο, να δούμε την εξέλιξη, ποιος είναι ο ρυθμός της αύξησης των κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, αν ο αριθμός αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες, γιατί υπάρχει συστηματική παρακολούθηση με τα τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ και οι υπηρεσίες του. Αν δούμε δραματική αύξηση των κρουσμάτων και ιδιαίτερα αν δούμε μεγάλη διασπορά του νέου στελέχους που έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τότε θα μπορούσαμε να σκεφτούμε αυστηροποίηση των μέτρων. Καθολικό lockdown θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην οικονομία και στην εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή μόλις άνοιξαν τα σχολεία θα πάμε αμέσως να τα κλείσουμε στην ουσία, αλλά και γενικότερα στην ψυχολογία των πολιτών της χώρας».

Όσον αφορά τα σχολεία ο κ. Μόσιαλος χαρακτήρισε σωστό το άνοιγμα των γυμνάσιων.

«Δεν μπορούμε να έχουμε παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων. Οι επιπτώσεις για την ψυχική υγεία των παιδιών θα είναι μακροχρόνιες, ήδη και με τα κλεισίματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Επομένως πρέπει να είμαστε εξαιρετικά ευέλικτοι όσον αφορά στα σχολεία. Επαναλαμβάνω ότι ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι απειροελάχιστος, ο κίνδυνος αφορά κυρίως στους ηλικιωμένους που μπορεί να συζούν μαζί με τα παιδιά, αν υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες, αλλά εκεί εντείνεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών, Σιγά σιγά εμβολιάζονται πολύ περισσότερα άτομα, τα οποία είναι ηλικιωμένοι και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Θα εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί μετά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο γιατί θα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες».

Επιπλέον προσέθεσε ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί για τα παιδιά που έχουν κάποιον ηλικιωμένο ή άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, να συνεχίσουν να εργάζονται με τηλεκπαίδευση, τονίζοντας ότι ήταν κάτι που το είχα προτείνει από την πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά βάζοντας την παράμετρο ότι κάτι τέτοιο αν παραταθεί για μεγάλο διάστημα, θα έχει συνέπειες στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Όσον αφορά στη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, τόνισε πως διαφέρει σε δύο πράγματα: «Πρώτον ότι τώρα γνωρίζουμε πλέον από αρκετές μελέτες ότι η διασπορά είναι μάλλον μεγαλύτερη κατά 50-74% σε σχέση με το επικρατούν στέλεχος στην Ευρώπη και στη χώρα μας και υπάρχει μία πιθανότητα, παρότι αυτή βασίζεται σε τρεις μελέτες που χρησιμοποίησαν το ίδιο δείγμα και έχουν μεθοδολογικά σφάλματα, να είναι η θνητότητα ανεβασμένη κατά 30%. Πρέπει όμως να πω εδώ ότι μελέτησαν τη θνητότητα στα νοσοκομεία και με το παλιό και με το νέο στέλεχος και η θνητότητα ήταν απολύτως η ίδια. Οπότε ίσως η διαφορά που βρίσκουν του 30% αύξηση να οφείλεται σε μεθοδολογικά σφάλματα… Αν έχουμε επομένως έναν συνδυασμό μεγάλης μεταδοτικότητας κατά 50-74% και αυξημένης θνητότητας η κατάσταση θα αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη, πολύ πιο επικίνδυνη σε όλη την Ευρώπη».

Τέλος σχετικά με τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ανέφερε:

«Υπάρχει η ανακοίνωση της Novavax που λέει ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό κατά 60% σε σχέση με τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής και η ανακοίνωση της Johnson & Johnson που αναφέρει ότι είναι κατά 57% αποτελεσματικό».

Επιπλέον ο κ. Μόσιαλος προσέθεσε ότι αυτά τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά αν τα συγκρίνει κάποιος με το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο το 2018-2019, είχε στις ΗΠΑ κατά 29%.

«Αν δει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία της Johnson & Johnson θα παρατηρήσει ότι στο 85% των σοβαρών περιπτώσεων, τις αποτρέπει και τις αποτρέπει και στη Νότιο Αφρική. Παραδόξως είναι λιγότερο αποτελεσματικό στις πιο ήπιες περιπτώσεις, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι οι βαριές περιπτώσεις. Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μετά την 49η ημέρα δεν είχαμε καμία εισαγωγή στα νοσοκομεία από τη λήψη της μίας δόσης και κανένα θάνατο σε καμία περιοχή του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Νοτίου Αφρικής. Οπότε η μεγαλύτερη ανησυχία εδώ είναι για το εμβόλιο της Novavax. Δεν ξέρουμε ακόμη για το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι τα εμβόλιά τους δουλεύουν για το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής, αλλά και Novavax και Pfizer και Moderna επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή παραλλαγή του εμβολίου, που αν δούμε ότι δεν δουλεύουν τα εμβόλιά τους θα μπορέσουμε να κάνουμε μία ενισχυτική δόση με την παραλλαγή του εμβολίου», δήλωσε ακόμα ο κ. Μόσιαλος.

«Εδώ δεν θα χρειαστεί να περάσουμε πάλι από τις κλινικές δοκιμές και να καθυστερήσουμε, γιατί ξέρουμε ότι το εμβόλιο είναι πλέον αποτελεσματικό και ασφαλές, θα γίνει μία μικρή αλλαγή σε αυτό το εμβόλιο για να μπορεί να αντιμετωπίζει και την παραλλαγή της Νότιας Αφρικής. Τα εμβόλια όμως όσον αφορά το αγγλικό στέλεχος, είναι πολύ ασφαλή», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA