Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε δύο κτήρια της Pfizer, ένα στις ΗΠΑ και ένα στο Βέλγιο, βρίσκονται σε εξέλιξη οι δοκιμές για το πρώτο χάπι που είναι σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Εξήντα ενήλικες, ηλικίας από 18 έως 60 ετών, έχουν κληθεί να λάβουν πρώτοι την θεραπεία και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν άμεσα. 

Η επίσημη ανακοίνωση για το χάπι του κορονοϊού από την φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, έγινε από την Τρίτη 6 Απρίλίου, κατά την διάρκεια του εαρινού Συμποσίου Φαρμακοχημείας της Αμερικανικής Χημικής εταιρείας. 

Ο Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κόκοτος αναφέρει ότι το υποψήφιο αυτό φάρμακο αποτελεί τον πρώτο αναστολέα της κύριας πρωτεάσης του κορονοϊού που χορηγείται από το στόμα για την αντιμετώπιση της COVID-19. Η αναστολή αυτού του ενζύμου εμποδίζει τη διάσπαση μεγάλων πρωτεϊνών σε τμήματα που είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή του ιού.

Το χάπι έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει άμεσα τη νόσο και κυρίως τον πολλαπλασιασμό του στη μύτη, στον λαιμό και στους πνεύμονες.

Τα πρώτα σκευάσματα της συγκεκριμένης φαρμακευτικής κατηγορίας στόχευαν τον ιό HIV και είναι τόσο αποτελεσματικά, που μείωσαν παγκοσμίως την εξάπλωση της νόσου, όπως γράφει η βρετανική Telegraph. Πλέον, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι έχουν δημιουργήσει ένα καινοτόμο φάρμακο που θα βοηθήσει να μπει σύντομα τέλος στην πανδημία της Covid-19.

Οι έρευνες ξεκίνησαν στην αρχή της πανδημίας 

Το φάρμακο της Pfizer αναπτύχθηκε από το μηδέν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε ανακοινώσει ο Ντάφιντ Οουεν, διευθύνων χημικός μηχανικός της φαρμακευτικής εταιρείας. 

Η ανακάλυψη του PF-07321332 αποτελεί αποτέλεσμα πρωτοφανούς προσπάθειας 210 ερευνητών που ξεκίνησε εξαρχής κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας. Τα πρώτα 7 mg παρασκευάστηκαν το τέλος Ιουλίου 2020. Τα πολύ υποσχόμενα φαρμακολογικά αποτελέσματα οδήγησαν στη σύνθεση 100 g έως το τέλος Οκτωβρίου 2020, ενώ εντός του επόμενου μήνα, οι χημικοί ανέπτυξαν μέθοδο για τη σύνθεση 1 kg.

Η μελέτη

Η Telegraph κατάφερε να εξασφαλίσει τα έγγραφα που υπογράφουν οι εθελοντές για τις κλινικές δοκιμές.

«Η ασφάλεια του φαρμάκου έχει μελετηθεί σε ζώα και από αυτές τις μελέτες προέκυψε ότι δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι, ούτε και εντοπίστηκαν θέματα ασφαλείας. Καμία από τις δόσεις του φαρμάκου δεν έχει προκαλέσει παρενέργειες», αναφέρεται στις συμβάσεις που κλήθηκαν να υπογράψουν οι εθελοντές.

Η μελέτη χωρίζεται σε τρεις φάσεις και θα διαρκέσει 145 μέρες, ενώ ακόμη 28 θα προστεθούν για τις εξετάσεις που θα απαιτηθούν, αλλά και για τη ρύθμιση της δόσης του φαρμάκου. Δηλαδή συνολικά περίπου έξι μήνες, αν όλα πάνε καλά.

Αν το φάρμακο αποδειχθεί ασφαλές, τότε θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητά του σε πολύ μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA