Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα 100.000, πλησιάζουν, τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί από την πρώτη κιόλας ημέρας της λειτουργίας της πλατφόρμας για όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στις ηλικίες 40 - 44. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 97.000 ραντεβού επιβεβαιώθηκαν μέχρι νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, με τη διαδικασία να προχωρά.

Διαβάστε ακόμη: Παπαευαγγέλου: Εκκληση οι άνω των 50 να κάνουν το εμβόλιο

Μέχρι και τη χθεσινή ημέρα, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είχε τη δυνατότητα να εμβολιαστεί αποκλειστικά με το σκεύασμα της AstraZeneca ωστόσο από σήμερα οι «40άρηδες», οι πολίτες ηλικίας 40 έως 44 ετών μπορούν να επιλέξουν κάποιο από τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα μας. Δηλαδή, επιπλέον εκείνα της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson.

Από την ανταπόκριση που θα υπάρξει τώρα για να εμβόλια και των άλλων εταιριών, αλλά και τις παραδόσεις που θα πραγματοποιηθούν, θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό το πότε να ανοίξει η αντίστοιχη πλατφόρμα και για τις ηλικίες 35-36. 

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις άλλες ηλικίες

Όπως και να έχει, μέχρι τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να έχει ανοίξει και η πλατφόρμα για τις ηλικίες 35-39 ενώ στη συνέχεια προς τα μέσα του Ιουνίου θα μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού για εμβολιασμό και οι 20άρηδες.

Το πρωί της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, προανήγγειλε την έναρξη των εμβολιασμών ενάντια στον κορονοϊό για εφήβους και παιδιά.

Διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κύριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε πως «για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης ομάδας. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας δε θα σταματήσει στους 18αρηδες, αλλά θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών, για τα οποία το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει τη σχετική έγκριση. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, σε περίπτωση που ο EMA εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και για μικρότερες ηλικίες, «θα πάμε και πιο κάτω». 

Εμβόλιο: Τι ισχύει με την ποινή 16 ημερών

Υπάρχουν και εκείνοι που δεν μπορούν, για την ώρα, να κλείσουν νέο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, καθώς αντιμετωπίζουν την ποινή των 16 ημερών, που επιβάλλεται σε όσους έχουν αλλάξει το ραντεβού τους. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ερωτηθείς για το ζήτημα της ποινής, επισήμανε πως αυτή επιβάλλεται όταν ο πολίτης έχει αλλάξει το ραντεβού του δυο φορές, και όχι μία. Υποστήριξε, άλλωστε, πως η αλλαγή των ραντεβού δεν μπορεί να γίνει χωρίς όριο, καθώς αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην εμβολιαστική αλυσίδα, ενώ τόνισε πως αρχικά η ποινή ήταν 30 ημέρες και έπειτα κατέβηκε στις 16 ημέρες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA