Μενού
  • Α-
  • Α+

Περίπου ένας στους 3 ασθενείς που λαμβάνει το φάρμακο μεθοτρεξάτη πρόκειται να εμφανίσει ανεπαρκή ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο mRNA των Pfizer-BioNTech κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με μία νέα μικρή αμερικανο-γερμανική επιστημονική έρευνα. Σημειώνεται πως η μεθοτρεξάτη συνταγογραφείται ευρέως κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωρίασης, καθώς και άλλων αυτοάνοσων και φλεγμονωδών παθήσεων.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 35 έως 39 ετών

Στο πλαίσιο της έρευνας, που διεξήχθη σε 82 ασθενείς - μερικοί εκ των οποίων λαμβάνουν μεθοτρεξάτη - και 208 υγιή άτομα, παρατηρήθηκε πως επαρκή επίπεδα αντισωμάτων δημιουργήθηκαν σε πάνω από το 90% των ατόμων που δεν έπαιρναν μεθοτρεξάτη, ενώ μεταξύ όσων λάμβαναν το συγκεκριμένο φάρμακο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 62%.

Την ίδια ώρα, ενώ ο εμβολιασμός ενεργοποίησε επαρκώς τις αντιδράσεις των CD8+ Τ- λεμφοκυττάρων στους υγιείς ανθρώπους χωρίς μεθοτρεξάτη, δεν υπήρξε η ίδια κυτταρική ανοσιακή απόκριση στους ασθενείς, στους οποίους χορηγείται μεθοτρεξάτη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τους ίδιους τους ερευνητές, αυτή δεν ήταν παρά μία μελέτη παρατήρησης με μικρό αριθμό συμμετεχόντων, ενώ αξιολογήθηκε μόνο ένα εμβόλιο, οι ασθενείς της ομάδας της μεθοτρεξάτης ήταν πιο μεγάλης ηλικίας σε σχέση με την ομάδα ελέγχου και επίσης δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ποιο επίπεδο ανοσιακής απόκρισης δείχνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές ανέφεραν, ωστόσο, ότι έχει διαπιστωθεί και στο παρελθόν πως η μεθοτρεξάτη μειώνει την ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο κατά της γρίπης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA