Μενού
  • Α-
  • Α+

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την επιδημία του κορονοϊού και για το εμβόλιο της AstraZeneca, η Επιτροπή αποφάσισε ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν του συνδρόμου TTS, θρομβώσεων και θρομβοπενίας και θα συνεχιστεί το ισχύον πρόγραμμα, χωρίς αλλαγές στα όρια ηλικίας.

Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμοί: 29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στους 30 - 34

Όπως έγραφε νωρίτερα το Reader.gr, η επιτροπή είχε αποφασίσει να μην υπάρξουν αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη χορήγηση του AstraZeneca καθώς- παρά τα περιστατικά θρομβώσεων που προκλήθηκαν - δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να δείχνει ότι ευθύνεται το εμβόλιο 

Θεοδωρίδου για εμβόλιο AstraZeneca: Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στην απόφαση της Επιτροπής σχετικά με τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca «Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο και 28 κατέληξαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια η κυρία Θεοδωρίδου στάθηκε στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, αναφέροντας: «Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».