Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τελικά έρχεται το τέλος του κορονοϊού σε 100 ημέρες; Προσομοιωτής δίνει ελπίδες – Γιατί έγιναν έξαλλοι οι ειδικοί

Ένας προσομοιωτής προβλέπει το τέλος του κορονοϊού -μέσω της επίτευξης της ανοσίας της αγέλης- στις 9 Νοεμβρίου 2021 - «Η πανδημία δεν είναι καιρός» αντιτείνουν οι ειδικοί

Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας (πηγή: Eurokinissi)
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας (πηγή: Eurokinissi)

Την ώρα που το «φάντασμα» του κορονοϊού εξακολουθεί να πλανάται πάνω από όλο τον πλανήτη, ένας προσομοιωτής έρχεται να δώσει ελπίδες πως το τέλος της πανδημίας δεν είναι και τόσο μακριά. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο προσομοιωτής του ιστότοπου «Pandemieende.de» προβλέπει το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού στις 9 Νοεμβρίου 2021, δηλαδή ουσιαστικά σε 100 ημέρες! Κάτι όμως που όχι μόνο δεν βρίσκει σύμφωνους τους μαθηματικούς αλλά μάλλον τους έκανε... έξαλλους!

Όπως αναφέρει η Bild, ο προσομοιωτής κορονοϊού βασίζεται μόνο στο μέσο ποσοστό εμβολιασμού των τελευταίων επτά ημερών. Άλλοι παράγοντες, όπως ο αριθμός των ατόμων που έχουν αναρρώσει, οι οποίοι έχουν επίσης προσωρινή ανοσία ή η εμφάνιση μεταλλάξεων του ιού κατά των οποίων ενδεχομένως δεν θα δρουν τα εμβόλια, δεν λαμβάνονται υπόψη. Για το λόγο αυτό, ο εν λόγω ιστότοπος προβλέπει απλώς ότι η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί στη Γερμανία στις 9 Νοεμβρίου 2021 και ότι το 70% του πληθυσμού θα μπορούσε να έχει εμβολιαστεί πλήρως, εάν η διαδικασία εμβολιασμού συνεχίσει με τον σημερινό ρυθμό.

Η συγκεκριμένη όμως προσομοίωση δεν εντυπωσίασε καθόλου τον καθηγητή Κρίστιαν Έσσε, επικεφαλής του τμήματος Μαθηματικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης, με την απάντησή του να είναι σαφής: «Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε με ακρίβεια το τέλος της πανδημίας. Μια πρόβλεψη για το τέλος της πανδημίας είναι πιο περίπλοκη από την πρόγνωση του καιρού. Για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού».

Ο υπολογιστής του ιστότοπου "Pandemieende.de" το λαμβάνει υπόψη, αλλά δεν συνυπολογίζει ταυτόχρονα και παράγοντες όπως είναι οι μεταλλάξεις κατά των οποίων ο εμβολιασμός ενδεχομένως να μην είναι αποτελεσματικός. Ένα πιθανό τέταρτο κύμα παραμένει επίσης εκτός των δεδομένων του προσομοιωτή.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τα δεδομένα που υπήρχαν τον Ιανουάριο του 2020, οι προβλέψεις ήταν πολύ πιο δυσοίωνες, με το τέλος της πανδημίας να υπολογίζεται για τον Δεκέμβριο του... 2025! Επειδή όμως η επικαιροποίηση με βάση τα επίσημα τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ είναι διαρκής, ποικίλουν και τα συμπεράσματα του προσομοιωτή.

Αυτό που συμφωνούν πάντως όλοι είναι πως το συμπέρασμα του προσομοιωτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί σταθερό, αφού αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα, αλλά μόνο ως φωτογραφία της στιγμής. Πολύ θα θέλαμε όμως οι τελευταίες προβλέψεις του να είναι και πιο κοντά στην πραγματικότητα...

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #Γερμανία #ανοσία #εμβολιασμός