Μενού
  • Α-
  • Α+

Μεγάλη υπεροχή των mRNA εμβολίων  στην παραγωγή αντισωμάτων κατά του κορονοϊού,  έναντι των αδρανοποιημένων εμβολίων, καταδεικνύει μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός εφήβων: Επαρκή πλέον τα δεδομένα ασφάλειας

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 1.442 εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας του Χονγκ Κονγκ, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μεταξύ αυτών που είχαν εμβολιαστεί πλήρως με τo mRNA εμβόλιo των Pfizer/ BioNTech ήταν περίπου 10 φορές υψηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν σε όσους χορηγήθηκε το αδρανοποιημένο εμβόλιο της Sinovac Biotech Ltd.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρότι τα αντισώματα δεν αντικατοπτρίζουν την πλήρη εικόνα όσον αφορά στη δημιουργία ανοσίας και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid, η διαφορά στις συγκεντρώσεις εξουδετερωτικών αντισωμάτων που εντοπίστηκε στη συγκεκριμένη μελέτη θα μπορούσε να υποδηλώνει σημαντική απόκλιση ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Το παραπάνω εύρημα προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που καταδεικνύουν την υπεροχή των εμβολίων mRNA στην παροχή ισχυρής και ολοκληρωμένης προστασίας έναντι του Sars-CoV-2 και των παραλλαγών του, σε σύγκριση με τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν με πιο παραδοσιακές μεθόδους, όπως τα αδρανοποιημένα.

«Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να διερευνήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για την αύξηση των συγκεντρώσεων αντισωμάτων και την κλινική προστασία μεταξύ αυτών που έλαβαν αδρανοποιημένα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων», καταλήγουν οι ερευνητές.

Στα στοιχεία αυτά φαίνεται να συνηγορεί και η εμπειρία από τις χώρες που χρησιμοποίησαν τους δύο τύπους εμβολίων. Είναι ενδεικτικό ότι το Ισραήλ και οι Η.Π.Α. που βασίστηκαν κυρίως σε εμβόλια mRNA (Pfizer/Moderna) καταγράφουν σημαντική μείωση των κρουσμάτων. Δεν σημειώθηκε, όμως, αντίστοιχης έκτασης μείωση στις χώρες που χορηγούν κυρίως τα αδρανοποιημένα εμβόλια των κινεζικών εταιρειών Sinovac και Sinopharm. Σε κάθε περίπτωση, και τα δύο είδη εμβολίων, έχουν αποτρέψει έναν σημαντικό αριθμό περιστατικών βαριάς νόσησης και θανάτου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA