Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ντόρα Μπακογιάννη: Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα, ο τύπος του καρκίνου από το οποίο πάσχει

O πιο κοινός τύπος πρωτοπαθούς καρκίνου των οστών, είναι το πολλαπλό μυέλωμα με το οποίο διαγνώσθηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη - Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς επιβεβαιώνεται η νόσηση

(Πηγή: Eurokinissi)
(Πηγή: Eurokinissi)

Η συγκλονιστική αποκάλυψη της Ντόρας Μπακογιάννη ότι πάσχει από πολλαπλό μυέλωμα, ένα είδος μορφή καρκίνου προκάλεσε συγκίνηση στον πολιτικό χώρο, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί απόφαση της Φώφης Γεννηματά να αποχωρήσει από τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, λόγω προβλήματος υγείας. Ωστόσο πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές διαγνώσεις.

Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα

Το πολλαπλό μυέλωμα (επίσης γνωστό ως «μυέλωμα») σύμφωνα με το orthopedicare.gr είναι ο πιο κοινός τύπος πρωτοπαθούς καρκίνου των οστών. Αυτή η ασθένεια συνήθως συμβαίνει σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες. Πολύ λίγες περιπτώσεις πολλαπλού μυελώματος εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών, ενώ τείνει να προσβάλλει πιο συχνά τους άνδρες παρά τις γυναίκες. Τα κύτταρα του πολλαπλού μυελώματος προέρχονται από μεταλλαγμένα κύτταρα του αίματος, τα πλασματοκύτταρα.

Τα πλασματοκύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια (λεμφοκύτταρα) που εκκρίνουν αντισώματα ως μέρος της ανοσοποιητικής λειτουργίας του οργανισμού. Τα μεταλλαγμένα αυτά πλασματοκύτταρα παράγουν μη φυσιολογικές ποσότητες αντισωμάτων. Το πολλαπλό μυέλωμα εμφανίζεται αυτόματα. Οι ασθενείς που έχουν εκτεθεί σε ιονίζουσα ακτινοβολία και στο παρασιτοκτόνο διοξίνη είναι πιθανό να αναπτύξουν την ασθένεια. Η μόλυνση με ορισμένους ιούς (HIV και ανθρώπινο ερπητοϊό 8) έχει επίσης συσχετιστεί με το πολλαπλό μυέλωμα. Πάντως δεν έχει αποδειχθεί ότι η κληρονομικότητα να σχετίζεται με την ασθένεια.

Οι ασθενείς συνήθως παραπονιούνται για πόνο στα οστά. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Κούραση
  • Αίσθημα ασθένειας
  • Πυρετό
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις

Σωματικά, οι ασθενείς είναι χλωμοί με διάχυτη ευαισθησία των οστών, ειδικά γύρω από το στέρνο (οστό του στήθους) και τη λεκάνη (ισχία). Επίσης, ένα άλλο σύμπτωμα αποτελούν τα παθολογικά κατάγματα, τα οποία δυστυχώς συμβαίνουν συχνά. Τα κατάγματα αυτά προκαλούνται από τους όγκους των κυττάρων αυτών γιατί αδυνατίζουν την αντοχή του προσβεβλημένου οστού.

Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης του πολλαπλού μυελώματος χρησιμοποιούνται διάφορες εξετάσεις, μεταξύ άλλων οι παρακάτω:

  • Ακτινογραφίες
  • Σπινθηρογράφημα οστών
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Οστεομυελική βιοψία
  • Εξετάσεις αίματος

Το πολλαπλό μυέλωμα εμφανίζεται στις ακτινογραφίες ως μειωμένη πυκνότητα των οστών, που δίνει την εικόνα πολλών “τρυπών” στο οστό, σαν «σκοροφαγωμένο».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Ντόρα Μπακογιάννη #πολλαπλό μυέλωμα #καρκίνος #συμπτώματα

Best of Internet