Μενού
  • Α-
  • Α+

Το επιστήμονα που επέφερε το πρώτο σημαντικό πλήγμα στον ιό της ανεμοβλογιάς τιμά η Google με το σημερινό της Doodle. Ο Michiaki Takahashi γεννήθηκε, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 17 Φεβρουαρίου του 1928 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Πήρε το πτυχίο της ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα και εντάχθηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μικροβιακών Νόσων, στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα το 1959. Αφού σπούδασε τους ιούς της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας, ο Δρ Takahashi δέχτηκε μια ερευνητική υποτροφία το 1963 στο Baylor College στο Χιούστον των ΗΠΑ.

Εκείνη την περίοδο, ο γιος του εμφάνισε μια σοβαρή κρίση ανεμοβλογιάς, με αποτέλεσμα να στρέψει την εξειδίκευση του προς την καταπολέμηση της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας.

Το 1965, έχοντας, πλέον, επιστρέψει στην Ιαπωνία, ξεκίνησε να καλλιεργεί ζωντανούς αλλά εξασθενημένους ιούς της ανεμοβλογιάς σε ζωικό και ανθρώπινο ιστό.

Μετά από πέντε  χρόνια ανάπτυξης, το εμβόλιο ήταν έτοιμο για κλινικές δοκιμές. Το 1974, ο Δρ Takahashi είχε αναπτύξει το πρώτο εμβόλιο που στοχεύει τον ιό της ανεμοβλογιάς που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε αυστηρή έρευνα με ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό.

Το 1986, το Ίδρυμα Ερευνών για Μικροβιακές Ασθένειες του Πανεπιστημίου της Οσάκα ξεκίνησε την διάθεση του στην Ιαπωνία ως το μοναδικό εμβόλιο ανεμευλογιάς που εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το σωτήριο εμβόλιο του Dr. Takahashi χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερες από 80 χώρες. Χάρη στις καινοτομίες του, εκατομμύρια περιπτώσεις ανεμοβλογιάς αποτρέπονται κάθε χρόνο.

«Ο γιος μου εμφάνισε ένα εξάνθημα στο πρόσωπό του που εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο του το σώμα. Τα συμπτώματά του προχώρησαν γρήγορα και σοβαρά. Η θερμοκρασία του ανέβαινε και δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Ήταν με τρομερό τρόπο, και το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε εγώ και η γυναίκα μου ήταν να τον παρακολουθούμε μέρα και νύχτα. Δεν κοιμόμασταν. Φαινόταν τόσο άρρωστος που θυμάμαι να ανησυχώ για το τι θα του συνέβαινε. Σταδιακά, τα συμπτώματα μειώθηκαν και ο γιος μου ανάρρωσε. Τότε συνειδητοποίησα τότε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου για να αναπτύξω ένα εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς» ανέφερε ο Δρ Takahashi σε συνέντευξή του στους Financial Times το 2011.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA